FERDIG I TOPPEN: 2019 blir Henrik Evensen sin siste sesong som elitesyklist. Foto: Szymon Gruchalski/Tour of Norway

Henrik Evensen legger opp

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 22.10.19 15:31

Del på    

– En stund siden jeg synes det har vært skikkelig gøy å dra ut i regnet.

(procycling.no): 2019-sesongen ble Henrik Evensen sin siste som toppsyklist. Det offentliggjorde Joker Fuel of Norway-rytteren selv som gjest i TV 2s Sykkelpodden.

– Det er et par uker siden jeg tok avgjørelsen. Jeg fikk tilbud om forlengelse men valgte å takke nei. Det er mange grunner til det. Jeg har vært masse skadet de siste månedene, og har forsøkt å la det ikke være grunnen til at jeg legger opp. Men sykling er knallhardt. Du må være topp motivert for å gjøre den jobben. Det er en stund siden jeg synes det har vært skikkelig gøy å dra ut i regnet og trene. Det er det kanskje ikke så mange som synes heller. Men det må være litt gøy i hvert fall, sier Henrik Evensen i samtale med Mads Kaggestad og podkast-makker og venn Ole Forfang.

Selv annonserte Forfang for en snau måned siden at han også skal legge opp. De to Joker Fuel of Norway-rytterne virker å ha sittet med liknende følelser. At det kreves mye for å bli proff går igjen hos dem begge.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det er todelt. Jeg har ikke vært proff som sådan. Men jeg har fått litt innsikt i hva det vil si å være proff. Hvis du synes 40 rittdager i året er hardt, så skal du plutselig opp på 80 da. Det blir enda mer reising og enda større krav. Det er ingen som spør deg hvordan du har det, det er bare så lenge du gjør jobben, forklarer Evensen.

– Så spørsmålet er om jeg er klar for det. Er det det jeg vil. For det må jo være målet med å sykle på det nivået her. Det er ikke sånn at jeg tjener så mye penger på den syklinga på det nivået her. Jeg kan liksom ikke forsvare å bare sykle for å sykle. Så det er det som er vurderingen. Vil jeg bli proff, rett og slett. Og det fant jeg vel ut at det vil jeg ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet!

DEN STØRSTE SEIEREN: Henrik Evensen vant to etapper og sammendraget i Ronde de l’Oise 2018. FOTO: Julie Desanlis, Direct Veló/Joker Icpoal.no

Skadeplaget 2019

Evensen sitt første år i Joker Fuel of Norway hadde sitt store høydepunkt i juni med to etappeseirer og sammenlagttriumf i 2.2-rittet Ronde de l’Oise. En såpass god rytter som den tsjekkiske mester Josef Černý (nå CCC) ble der presset ned til tredjeplass.

2019 ble tyngre for den høyreiste 24-åringen. Tour of Norway startet bra med Evensen i klatretrøya etter andre etappe, men kneet begynte å krangle. Joker Fuel of Norway-rytteren sto av på den sjette etappen. Samme skjebne møtte han i Ronde de l’Oise. NM røk og Arctic Race of Norway ble avsluttet etter den andre etappen. De to siste rittene i sesongen, Primus Classic og Omloop van het Houtland, ble heller ikke fullført.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Selvfølgelig har det vært veldig tungt etter sommeren. Jeg har ikke fått trent det jeg skal. Da blir det ikke noe gøy å dra på ritt heller. Du vet at du ikke har fått gjort den jobben som kreves. Så har jeg hatt det fint på tur. Jeg har kost meg med gutta. Men når du sitter i feltet og kjenner at det er for tungt. Det er tyngre enn det burde være og hvis jeg presser meg gjennom her så kommer jeg mest sannsynlig til å få vondt i kneet igjen. Da blir det en sånn nedadgående spiral. Du kommer deg aldri ut av den før du vår hvilt skikkelig. Og det burde jeg kanskje gjort da jeg merket det i Tour of Norway. 

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOPP TI I ROUBAIX: Evensen ble nummer ni i U23-utgaven av Helvetet i Nord i 2016. Foto: Henning Evensen

Søkte lykken i Nederland

Evensen har hatt en mer eksotisk karriere enn de fleste norske syklister. Den tidligere Frøy-Bianchi-syklisten måtte finne seg et nytt lag etter 2015 da kontinentalsatsingen ble lagt ned.

Veien gikk til Nederlandske SEG Racing Academy. Gjennom to sesonger i den nederlandske talentfabrikken presterte han blant annet en 9. plass i U23-utgaven av Paris-Roubaix i 2016.

Han fikk også testet beina mot proffer i flere store belgiske 1.1-ritt. Etter returen til Norge ble det to sesonger i Joker Fuel of Norway før han nå takker nei til en tredje.

– Det var godt å ta den beslutningen. Og så er jeg veldig glad for at jeg kunne ta den selv. At det ikke var at jeg ikke fikk kontrakt eller en skade som gjorde at jeg ikke kunne sykle i det hele tatt. Jeg fikk tilbud videre og valgte å takke nei. Der og da skulle jeg kanskje ønske at det var noen andre som tok valgte for meg, men sett i ettertid så synes jeg det er veldig deilig å kunne ha tatt det valget selv.

Tagget med: , , , ,

Les også disse