DØD: Marco Pantani døde grunnet en overdose kokain. Nå hevder aktor at det ikke var selvmord, men at den italienske sykkelhelten ble drept. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati

DØD: Marco Pantani døde grunnet en overdose kokain. Nå hevder aktor at det ikke var selvmord, men at den italienske sykkelhelten ble drept. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati

Gjenåpner saken til Pantani: – Han ble drept

Even Emberland
Tips meg

Publisert 2.08.14 08:55

Del på    

Ny forklaring for overdosen kokain.

(procycling.no): Italienerne trykket Marco Pantani til sine hjerter da han i 1998, som den siste i sykkelhistorien, vant Giro d’Italia og Tour de France.

Året etter styrte han mot nok en seier i giroen, men ble kastet ut da han morgenen før rittets siste etappe ble suspendert grunnet hematokrittverdi mellom 52 og 53 prosent.

UCIs regel var at en rytter ble automatisk suspendert i 15 dager om verdien var over 50 prosent.

Pantani kom aldri tilbake. Klatreren ruinerte eget liv med å misbruke kokain.

14. februar 2004 ble han funnet død i et hotellrom i Rimini. Det ble bevist at 34-åringen døde av en overdose kokain.

Les også: Til ære for Pantani

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marco Pantani begravelse

FOLKETS HELT: Flere tusen tok et siste farvel med Marco Pantani da han ble båret gjennom hjembyen Cesenatico i forbindelse med begravelsen 18. februar for ti år siden. Foto: EPA/PASQUALE BOVE

Så langt har det vært oppfattet at overdosen kom som en følge av eget misbruk. Nå hevder Riminis aktor at det var andre som drepte ham, og aktoren har gjenåpnet saken.

– Det var ikke selvmord. Pantani ble drept etter at han ble tvunget til å drikke kokain, skriver Gazzetta dello Sport at aktors teori er.

Pantanis familie og næreste venner har hele tiden hevdet at sykkelstjernen ikke begikk selvmord i Rimini, men at noen drepte ham.

Særlig har moren insistert i flere intervjuer.

– Jeg har fortsatt mange ting jeg ønsker svar på rundt Marcos død, sa hun nylig via advokat Antonio De Rensis, ifølge La Gazzetta.

– Marco kommer aldri tilbake, men jeg forventer fortsatt sannheten, fortsatte advokaten.

I 2008 ble narkolangeren Fabio Carlino dømt for å ha gitt Pantani kokainet som drepte ham.

Carlino ble dømt til å sone fire år i fengsel og betale Pantanis familie drøyt 2,5 millioner kroner.

10. november 2011 ble Carlino frikjent etter å ha anket saken. Da sa dommeren at den ekstra mediaoppmerksomheten grunnet Pantanis involvering, hadde gitt Carlino for mye skyld i hendelsen.

Da Pantani levde, ble det aldri bevist gjennom en dopingtest at italieneren jukset for å vinne Giro d’Italia, Tour de France og andre sykkelritt.

I dag finnes det ikke tvil.

En rapport fra det franske senatet i 2013 viste at italieneren testet positivt for EPO under touren han vant i 1998 da prøvene hans ble retestet i 2004.

Den avdøde italienske sykkelhelten hadde også unaturlige svingninger i verdier som i dag blir brukt for å avsløre juks.

Blant annet viser boka «The Death of Marco Pantani» av Matt Rendell at italienerens naturlige hematokrittverdi var 43,1 prosent. Hans 52-53 prosent i hematokrittverdi da han ble utestengt fra giroen i 1999 tyder med all sannsynlighet på at han brukte EPO.

Det samme gjorde hans hematokrittverdier rundt 60 prosent før UCI innførte 50 prosents-grensen i 1997.

Les også: – Nibali er den beste siden Pantani

Likevel vokste Pantani seg inn i italienernes hjerter som én av deres største sykkelhelter gjennom tidene takket være hans klatreferdigheter.

Riminis aktorat vil nå arbeide for å forsøke å bevise at hans død ikke var selvmord, men drap.

Tagget med: , , ,

Les også disse