PÅ OFFENSIVEN: Dan Martin ble kåret til den mest angrepsvillige rytteren under 2018-utgaven av touren. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Fryktet at Froome var død

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.06.19 10:35

Del på    

Dan Martin øyenvitne til Chris Froomes forferdelige velt.

(procycling.no): Skadeomfanget forteller sitt tydelige språk, men det kraftige sammenstøtet da Chris Froome mistet kontroll over sykkelen og krasjet hardt inn i en husvegg, kunne ha gått enda verre.

Det var under rekognosering i løypa foran onsdagens tempoetappe i Roanne det gikk fryktelig galt for 34-åringen.

Les også: Froome brakk lårbein, albue og flere ribbein

Idet han fjernet en arm fra styret ble forhjulet hans løftet opp i lufta av et vindkast. Med en hastighet på i underkant av 60 kilometer i timen, var INEOS-kapteinen i realiteten sjanseløs i sitt forsøk på å unngå sammenstøtet.

Bak Froome i løypa hadde Dan Martin og hans sportsdirektør Neil Stephens stanset opp for å gi briten rom slik at han kunne inspisere løypa i ro og mak.

– Fryktelig å bli vitne til noe slikt

Iren forteller til cyclingnews.com at han ikke ønsket å uttale seg om saken onsdag av respekt for Froomes familie.

Dagen etter er 32-åringen fremdeles sterkt preget av hva han så under temporekognoseringen dagen i forveien.

– Det dukker fremdeles opp i hodet mitt. Det er fryktelig å bli vitne til noe slikt, fortalte Martin til cyclingnews.com ved etappestart i Boën-sur-Lignon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALVORLIG SKADET: Etter å ha blitt fraktet til sykehus via luftambulanse ventet en seks timer lang operasjon på Chris Froome. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Sykkelnettstedet skriver at Froome lå nede på bakken i flere timer mens han mottok akutt medisinsk behandling på ulykkesstedet. Deretter ble han brakt til et lokalt sykehus via luftambulanse.

Onsdag kveld meldte INEOS-laget at han hadde brukket lårbeinet, albuen og flere ribbein. Senere ble det også konstatert bruddskader i hofta. Han har også pådratt seg ytterligere indre skader.

Fryktet han var død

Da Martin og Stephens så Froome liggende nede på bakken, fryktet de det aller verste utfallet.

– Neil og meg så på hverandre i full stillhet, og sto bare der i 20 sekunder, mens vi skalv. Jeg holdt meg ved lagbilen og vi spurte om det var noe vi kunne gjøre, men jeg fryktet at det der kunne ha gått mye verre. Jeg trodde at han muligens var død. Å se noe slikt er ikke hyggelig, forteller Martin som klargjør at han ikke så selve foranledningen, men selve sammenstøtet med husveggen.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Først får vi se hvem som starter Tour de France, så får vi ta det deretter

Noen timer senere skulle Martin og de andre syklistene prestere på den 26,1 kilometer lange tempoen. UAE-rytteren ble nummer 20, +1:38 bak vinneren Wout Van Aert, men innrømmer at tankene hans var andre steder.

– Det var ikke enkelt å skifte fokus etterpå. Jeg tenkte på det i går kveld og i mitt eget hodet spiller jeg av den hendelsen om og om igjen. Det er veldig, veldig ubehagelig, forteller Martin.

Les også: Boasson-seier: – Slet virkelig i stigningene

I etterkant av ulykken bekreftet Team INEOS at Froome hadde ligget på operasjonsbordet i seks timer, og gjennomførte en vellykket operasjon.

– Chris våknet opp denne morgenen (torsdag, vår anm.) og ble vurdert av personell fra intensivavdelingen og ortopedene som opererte ham og de er alle veldig glade for framgangen hans per nå, uttalte lege Richard Usher til sykkellagets hjemmesider.

Alt samme dag som ulykken skjedde ble det avklart at skadeomfanget var altfor omfattende til at vi ser noen til sammenlagtvinneren fra 2013, 2015, 2016 og 2017 under sommerens Tour de France.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse