Prøv Procycling Pluss idag

JUBELBRØL: Edvald Boasson Hagen tok sesongens tredje seier. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Boasson Hagen tok sin første WorldTour-seier på to år: – Slet virkelig i stigningene

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 9.06.19 19:36

Del på    

Fra et redusert hovedfelt var nordmannen klart best i spurten på åpningsetappen i Critérium du Dauphiné.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) fikk kjempet seg med det reduserte feltet over den siste stigningen på åpningsetappen i Critérium du Dauphiné, et felt som ble jaktende på den sterke trioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Magnus Cort (Astana) og Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) på de siste 18 kilometerne inn mot målgang i Jussac.

De tre, hvor Naesen og Cort var en del av bruddet som gikk tidlig på etappen, bygget opp forspranget sitt fra 15 sekunder over toppen til nærmere 40 sekunder med elleve kilometer igjen, men inn mot mål spiste feltet seg stadig nærmere.

Blant de raske rytterne igjen i feltet var blant andre Daryl Impey, Sonny Colbrelli og Julian Alaphilippe. Cort, Naesen og Lambrecht ble hentet inn med 500 meter igjen og da tok Deceuninck-Quick-Step kommando i feltet. Det var likevel ingen tvil om hvor etappeseieren ville gå da spurten åpnet. Da seilte Edvald Boasson Hagen enkelt frem og forbi konkurrentene og tok sin femte etappeseier i det franske rittet. 

Philippe Gilbert og Wout Van Aert fulgte på de to neste plassene.

– Jeg er veldig glad nå, etter at jeg klarte å ta denne seieren. Jeg slet virkelig opp de siste to stigningene, men jeg klarte å få til en god spurt. Jeg var heldig med at noen av de beste spurterne ikke var der, men jeg fikk seieren og er veldig glad for det. Det er lenge siden jeg har tatt en seier i WorldTouren nå, sier Boasson Hagen i et seiersintervju vist på Eurosport etter målgang.

Seieren var Boasson Hagens første i WorldTouren siden han vant den 19. etappen i Tour de France i 2017. Det er også den første WorldTour-seieren til Dimension Data denne sesongen, i en sesong hvor de kun har tatt fire seirer (hvorav Boasson Hagen har tatt tre av dem).

Nordmannen leder også rittet sammenlagt nå.

Dansk trio i brudd

Med fem kategoriserte stigninger på den 142 kilometer lange åpningsetappen, var det en etappe med flere mulige utfall. Dermed var det også flere ryttere som så på et brudd som en god mulighet.

Ut fra start var det også mange angrep, frem til et brudd med seks ryttere ble etablert.

De seks var Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Magnus Cort (Astana), Niklas Eg (Trek-Segafredo), Fabien Doubey (Wanty-Gobert), Casper Pedersen (Team Sunweb) og Julien Vermote (Dimension Data).

Altså en real dansk fest i bruddet med Eg, Pedersen og Cort. Pedersen sikret seg også klatretrøya etter første etappe etter å ha vært først over de fire første stigningene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

STERKT BRUDD: Med de tre danskene, Magnus Cort, Niklas Eg og Casper Pedersen i front her. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Hardkjør i siste bakke

Bak i feltet var det Bora-Hansgrohe som lenge kontrollerte Sam Bennett. Inn i etappens siste kategoriserte stigning, Côte de Roquenatou (3,6 kilometer à 7 prosent, toppen 18 kilometer fra mål) var forspranget kjørt ned i ett minutt, og det ble et hardkjør i både brudd og felt oppover.

Julien Vermote var allerede kjørt av før bakken, mens Niklas Eg måtte slippe i bunn av bakken.

I feltet kjørte Zdenek Stybar et rent opptrekk for Julian Alaphilippe i starten av bakken, noe som skapte en rekke splitter i feltet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lambrecht støtet seg opp

Etter at Stybar hadde gjort sitt, kom det imidlertid ikke noe umiddelbart angrep fra Alaphilippe. Istedenfor var det Team Ineos som tok over, noe som sørget for at feltet vokste mot en normal størrelse.

Da bestemte Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) seg at det var tid for å få opp farten igjen to kilometer fra toppen. Den lille belgieren kom seg opp til Naesen og Cort like før toppen av bakken og sammen krysset de bakketoppen rundt femten sekunder foran det reduserte feltet på rundt 60-70 ryttere.

Over toppen angrep også Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) i et forsøk på å komme seg opp til tettrioen, men østerrikeren ble hentet inn av feltet. Samtidig økte tettrioen forspranget sitt opp til 35-40 sekunder med elleve kilometer igjen.

Mitchelton-Scott var laget som for alvor tok kontroll i feltet, i et forsøk på å samle det for Daryl Impey og med 600 meter igjen ble de tre hentet inn.

Der vant altså Boasson Hagen spurten. Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert) og Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) kom begge fint inn med feltet, på henholdsvis 17. og 21. plass.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse