HVEM FINNER FORMEN?: Fernando Gaviria sliter med kneskadene etter Giro d'Italia, mens Alexander Kristoff er i godt slag før Tour de France. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Først får vi se hvem som starter Tour de France, så får vi ta det deretter

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 14.06.19 09:48

Del på    

Alexander Kristoff er usikker på formen til Tour de France-kaptein Fernando Gaviria.

(procycling.no): Fernando Gaviria sin overgang UAE Team Emirates kom som lyn fra klar himmel på norske sykkelfans. En fandenivoldsk colombianer, rask som få, med talent i både spann og bøtter.

Etter seks måneder av 24-åringens første sesong i WorldTour-laget fra Emiratene har han tatt fire seirer. Den fjerde, og foreløpig siste, kom etter at Elia Viviani ble deplassert på tredje etappe i Giro d’Italia. Spør du Gaviria, regner han neppe med den selv. Alexander Kristoff tok sin femte seier for sesongen da han på torsdag vant GP Gippingen for andre år på rad.

– Jeg synes jeg har hatt en bra sesong egentlig. Jeg følte jeg var litt tilbake i klassikerne i år i forhold til hva jeg har vært de siste årene. Med seieren så klart i Gent og at jeg var med og kjempet til streken i Flandern. Det var en opptur. Sesongen sånn sett har vært en suksess. Mitt første mål i år var klassikerne, og der presterte jeg jo. Så jeg har hatt en god sesong uansett. Nå kommer Tour de France. Jeg håper å være i form der, sier Kristoff til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Og formen virker å være i rute. 31-åringen kunne rapportere om strålende bein i torsdagens sveitsiske endagsritt. De vil komme godt med i Sveits rundt som starter lørdag. Der skulle egentlig Fernando Gaviria også vært med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TUNG OPPLADNING: Fernando Gaviria slet med å holde følge på syvende etappe av Giro d’Italia. Han valgte å stå av senere på etappen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Gaviria med knetrøbbel siden giroen

Karriéren begynte bra for det unge colombianske spurtesset i UAE Team Emirates. Han vant på første forsøk i debuten i San Juan. Der seier nummer to kom tre dager senere i samme ritt. I UAE Tour ble det kun én seier, etter kremopptrekk fra hans norske lagkamerat. Så startet tørken, som varte helt til 13. mai og etappeseieren Viviani mistet.

Tidlig på den syvende etappen i Giro d’Italia valgte Gaviria å stå av den italienske Grand Tour. Kneet hadde virkelig begynt å krangle. Siden har han ikke syklet ritt. Sveits rundt falt bort grunnet kneskadene. Nå gjenstår kun Tour of Slovenia som siste mulige oppladning før Tour de France. Fem dager før det slovenske rittet starter er det ikke kommet noe fra offisielt hold om statusen til Gaviria.

I følge trener Stein Ørn befinner han seg i hjemlandet, og har fått en egen trener med seg som sørger for å få ham på rett kurs igjen. Kristoffs trener tror også det finnes positive elementer i at duoen reiser ned til Tour de France sammen:

– Gaviria er i Colombia. Han har fått med seg en egen trener ned dit, som skal holde styr på ham. Jeg regner med både han og Alexander skal kjøre Tour de France. Det kan passe bra for Alexander hvis han kjører opptrekk den første uka, for da tar det litt av presset av ham, sier Ørn til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff sier han forberedt på å ta på seg rollen som lojal opptrekker dersom 24-åringen blir klargjort til start:

– Han har vist gang på gang, i lettere spurter, at han er raskere enn meg og er en av de raskeste i verden. Sånn sett så stiller jeg jo til disposisjon for å gjøre best mulig opptrekk. Men på litt harde dager, hvor jeg vet jeg kan sitte med i feltet, så får vi ta diskusjonen der hvis han ikke er i toppslag. Først får vi se hvem som starter Tour de France, så får vi ta det deretter.

– Opprinnelig skal jeg kjøre for Fernando hvis han kommer seg dit. Han har jo slitt litt med kneet siden Giro d’Italia. Han skulle jo bryte uansett, men jeg tror han skulle bryte litt senere enn det han gjorde. Jeg tror han er tilbake i trening, men vi får se om han har kommet godt nok i gang eller ikke. Jeg er innstilt på å gjøre en jobb for han, men plutselig så får jeg jo sjansen selv, om han ikke er i toppslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LOJAL HJELPER: Alexander Kristoff får stadig større tro på at Sven Erik Bystrøm blir med ham til Tour de France. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Bystrøm trolig inn i Tour-opptrekket

Gaviria vil trolig befinne seg bak mer enn en norsk ryggtavle i sommerens vakre eventyr på franske veier. Sven Erik Bystrøm virker å være i en form som matcher 27-åringens norske kaptein. Kristoff føler seg mer og mer trygg på at han ikke blir den eneste nordmannen i UAE-bussen i juli. Også i torsdagens GP Gippingen viste treningskameraten gode takter.

– Han har fått gode signaler fra laget og har gjort sine saker bra de siste rittene. Så jeg ser ikke for meg at de skal utelate han. Han ga egentlig et veldig godt opptrekk, hadde jeg bare vært på hjul, flirer Kristoff om jobben Bystrøm gjorde i det sveitsiske endagsrittet.

– Så han kunne kanskje ha kikket seg litt over skulderen, men utenom det så gjorde laget det beste opptrekket. De manglet bare spurteren på opptrekket, så hadde det vært helt perfekt. Men heldigvis vant jeg uansett. Men han har kjørt bra i Norway og i dag. Og så får vi håpe han kjører bra i Sveits. Da er det nok ingen vei utenom.

Den vurderingen er Ørn enig i. Treneren forventer et komprimert opptrekk rundt Gaviria, og forventer at laget for øvrig satser i fjellene:

– Det tror det blir Alexander, Fernando og Sven Erik (Bystrøm), sånn som han kjører nå. Dersom det ikke skjer noe spesielt i Sveits, så tror jeg han blir med. Utover det tror jeg først og fremst de kommer til å satse på fjellene, sier Ørn.

– Alexander vant igjen i går, i Gippingen, hvordan vurderer du formen hans akkurat nå?

– Alexander er strålende. Han kom meget godt ut av Tour of Norway, og det han gjorde der er noe av det beste han har gjort på denne tiden av året. Jeg synes også at årets Tour of Norway var en meget god utgave. Du ser nå at rytterne som dominerte der gjorde det fordi de var i god form og ikke fordi etappeprofilene var lagt opp etter dem, skyter Ørn inn.

PS: I Tour de Suisse blir det neppe noen stor spurtfest. Men den tredje etappen virker å være en stor sjanse for de raskeste rytterne.

– Det er i hvert fall én spurt, kanskje to etapper som passer meg. Jeg skal prøve å prestere der og ellers så er jeg der for treningens del.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse