GUL TRØYE I POTTEN: Peter Sagan, Arnaud Démare og Fernando Gaviria hadde planer om å krige om gul trøye under Tour de France-åpningen, lørdag. (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

Froome presset i grøften under dramatisk Tour de France-åpning

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.07.18 15:35

Del på    

Både Froome, Porte og Quintana i trøbbel.

FONTENAY LE COMTE (procycling.no): Den 201 kilometer lange Tour de France-åpningen endte ut i et durabelig spurtoppgjør.

Det vant Fernando Gaviria, men mye av dramatikken handlet om sammenlagtrytterne i løpet av etappens siste ti dramatiske kilometer.

Richie Porte gikk ned i en velt med Arnaud Démare, mens Chris Froome ble presset i grøften i duell med Katusha-Alpecin-rytter Rick Zabel.

– Jeg så mange velt der ute i dag. Det er slike ting som kan skje. Vi visste at de første dagene kom til bli vanskelige og at slike ting kunne skje. Det er dessverre en del av sporten. Vi satt plassert i den fremre delen av feltet, og det var ikke mye mer guttene kunne ha gjort. Det ble relativt kaotisk der med mange spurtere, men sånn er syklingen. Jeg er bare takknemlig for at jeg ikke skadet meg, og det lang vei igjen til Paris, uttalte Froome etterpå.

Quintana røk på punktering

Deretter røk Nairo Quintana på en punktering 3,2 kilometer før mål. Også Adam Yates tapte tid på åpningsdagen.

Alexander Kristoff ble fjerdemann på oppløpet. Marcel Kittel ble nummer tre, mens Peter Sagan akkurat ikke maktet å presse seg forbi Gaviria over streken.

– Jeg vet ikke hva som skjedde med Froome, men det så ut som de prøvde å ta det med ro og legge seg litt lengre bak, men så endte det med at han veltet, kommenterte Kristoff etterpå.

En rask opptelling viser at Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk, Romain Bardet, Alejandro Valverde, Rigoberto Uran og Mikel Landa var blant sammenlagtrytterne som fikk tildelt samme tid som hovedfeltet. Gruppa talte totalt 63 mann.

Tapte over minuttet

Froome, Adam Yates og Richie Porte endte opp med å tape 51 sekunder, mens Quintana og Egan Bernal tapte hele 1 minutt og 12 sekunder.

– Det der er så amatørmessig løst, uttalte Thor Hushovd i TV 2-sendinga da han så Quintana motta hjelp fra nøytral service like før etappens tre siste kilometere startet.

– Hadde han klart å trille videre på punktert hjul og ventet til det var tre kilometer igjen, så hadde han i hvert fall sikret seg samme tid som hovedfeltet, fortsatte sørlendingen.

Etterpå fortalte Movistar-sjef Eusebio Unzué at det var umulig for ham å fortsette på den ødelagte sykkelen.

– Han passerte en trafikkøy omtrent 6-700 meter unna trekilometerbanneret. Han ødela begge hjulene, og kunne ikke fortsette. De andre veltene som skjedde, gjorde situasjonen enda mer komplisert, sa Unzué etterpå.

Cavendish langt bak

Edvald Boasson Hagen ble nummer 19 på etappen.

– Vi satt egentlig samlet til det begynte å dra seg til. Jeg var litt kjørt på slutten der, og Cavnedish hadde det nok enda verre. Men det er 20 etapper igjen, vi får bare jobbe på videre, sa Boasson Hagen etterpå.

Amund Grøndahl Jansen kom inn +1.18 bak etter å ha bli hindret av velt.

(artikkelen fortsetter under resultatene)

Slik gikk det til:

I overkant av 30 grader og heller laber vind, tok litt av luven ut av en potensielt dramatisk etappe fra starten i Noirmoutier-En-L’Ile og 20 mil sørover mot Fontenay Le Comte.

Med flat profil var det en etterlengtet mulighet for feltets spurtere til å kjøre seg inn i den gule ledertrøya.

I fjor kjørte Geraint Thomas seg inn i gult under åpningstempoen i Düsseldorf, og beholdt den fram til 5. etappe. Året i forveien lyktes det endelig Mark Cavendish å få smaken av kult etter en grisete spurt ved historisk viktige Utah Beach i Normandie.

Før det hele skulle dreie seg om massespurt, åpnet tre lag ballet ved å knive om klatretrøya etter 2018-tourens første dag. Tross flatt terreng ventet nemlig fjerdekategorien Côte de Vix (700 meter á 4,2 prosent) i La Tranche-sur-Mer etter 173 kilometers sykling.

Kamp om klatretrøya

Kevin Ledanois (Fortuneo-Samisic), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) og Jérôme Cousin (Direct Energie) var alle hypp på en tur opp på podiet etterpå, og ga seg i kast med det som på papiret så ut en relativt håpløs dag i brudd.

På den innlagte spurten etter 119,5 kilometer tok Cousin full pott og 20 poeng, mens Ledanois tok 17 og Offredo 15. At ingen av dem tråkket til for å vinne spurten, røpte alt om at det egentlige motivet for å delta i bruddet var den hvite og rødprikkete trøya.

Lawson Craddock (EF Education First-Cannondale) var uheldig og veltet i langesonen rett i forkant av den innlagte spurten. Blodig ble han filmet mens han mottok behandling av legebilen bak feltet.

Når feltet passerte 119,5 kjørte, kastet Fernando Gaviria kortene og tok med seg 13 poeng i kampen om grønn trøye. Også André Greipel, Arnaud Démare, Mark Cavendish og Alexander Kristoff involverte seg, mens en rytter som Dylan Groenewegen holdt seg fullstendig i ro.

Feltet holdt bruddet i et jerngrep, og det lyktes aldri trioen der framme å få stort mer enn fire minutters forsprang. Stort sett lå avstanden mellom to og tre minutter og vaket, mens den var nede i halvannet minutt med litt over fire mil igjen å sykle.

Ledanois utnyttet uoppmerksomhet

Bakkespurten Côte de Vix dukket opp med 28 kilometer igjen. I forkant forsøkte Offredo å stikke av fra bruddkameratene sine, men det holdt seg samlet opp til den 700 meter lange fjerdekategorien.

Det var 25 år gamle Kevin Ledanois (Fortuneo-Samisic) som åpnet spurten og tok den fra front.

Ledanois ville dermed bli å se i polkadott-trøyen under søndagens etappe. Det var noe å gremme seg over for Offredo og Cousin som virket uoppmerksomme på at streken dukket opp der den faktisk gjorde.

Spurtlagene hadde bidratt jevnt og trutt i front av feltet så langt på etappen, og herfra og inn giret LottoNL-Jumbo (for Groenewegen), Quick Step (Gaviria), Bora-Hansgrohe (Sagan) og Groupama-FDJ (Démare) på litt ekstra, for å sikre at rømlingene ble kjørt inn.

Ledanois var den første som ble sveivet inn, mens Cousin gikk etter Offredo som allerede hadde angrepet igjen med to mil igjen å sykle.

Démare og Froome i bakken

Ag2r valgte også å være aktive og sendte faktisk ut Oliver Naesen ut fra feltet. Fjorårets belgiske mester forsøkte å kjøre seg opp til duoen i front, men hovedfeltet virket ikke å være interessert i å la 27-åringen stikke av.

Les også: Fuglsang tror ikke Tour de France-nyvinning vil ha ønsket effekt

Han holdt unna fram til nyvinningen Bonus Point, noe som gjorde at han plukket ett bonussekund i etterkant av Cousin og Offredo.

Feltet samlet seg like etterpå. Dramatikken startet for alvor med ni kilometer igjen da Arnaud Démare gikk i bakken, og satte seg selv utenfor kampen om gul trøye.

Involvert i velten var også Egan Bernal, Pierre Latour, David Gaudu.

Fem kilometer unna mål gikk så selveste Chris Froome i bakken, etter at han ble skvist ut av veien og falt i grøften gjennom en sving.

Quintana punkterte

Kun 3,2 kilometer før mål stanset så Nairo Quintana opp med punktering. Kolombianeren hadde fått samme tid som de andre om han hadde benyttet seg av nøytral service 200 meter senere, men lå nå i fare for å miste verdifulle sekunder målt opp mot de andre sammenlagtrytterne.

Bora-Hansgrohe og Quick Step pushet på voldsomt inn mot mål, og det munnet ut i spurtoppgjør mellom Peter Sagan og Fernando Gaviria.

Kolombianeren tok skalpen til Sagan, mens Marcel Kittel ble nummer tre. Alexander Kristoff fulgte opp med fjerdeplass.

– Jeg satt egentlig veldig fint, men jeg kjente at jeg ikke helt hadde spruten i beina mot slutten. Da var jeg egentlig stokk stiv. Det var en godkjent start for meg. Det er noen raske folk foran meg. Jeg satt egentlig veldig fint plassert med to kilometer igjen, det var bare litt langt igjen til mål, sa Kristoff til TV 2 i mål.

Mest oppmerksomhet gikk det likevel til sammenlagtfavorittene som endte opp med å tape overraskende mye tid på tourens første dag.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse