KJEMPER FOR Å KOMME TILBAKE:Chris Froome er i gang med gjenoppbygingen etter den brutale velten under Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Froome: – Ligger langt foran skjema

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 4.08.19 14:21

Del på    

Team Ineos-rytteren ga sitt første intervju siden ulykken.

(procycling.no): Chris Froome har holdt en lav profil siden den stygge ulykken under reknognoseringen av tempoetappen i Critérium du Dauphiné, i starten av juni. Den firedoble Tour de France-vinneren kolliderte med en vegg, og pådro seg omfattende skader.

Brukket lårbein, albue og ribbein, samt brudd i hofte og nakke ble resultatet av den brutale velten.

Da touren startet var han ennå innlagt på sykehuset i Saint-Étienne og fikk først dra hjem etter tre uker der. Mot slutten av touren delte han en video på sin Twitter-konto, hvor han viste at han var i gang med rekonvalsensen. Med høyre fot stabilt støttet opp, sitter han og tråkker bare med den venstre foten på rulla.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lørdag delte Team Ineos en video (som du kan se nederst i saken) titulert «My Road to Recovery», hvor briten gjør sitt første intervju siden ulykken. En tidvis tydelig beveget Froome gjør rede for den dramatiske opplevelsen. Tidligere har blant andre Dan Martin, som ble vitne til ulykken, gitt sine beretninger og iren fortalt at det satte spor.

– Neil [Stephens, Martins sportsdirektør] jeg så på hverandre i lamslått stillhet og bare sto der i 20 sekunder, skjelvende. […] Jeg trodde han muligens var død. Å se noe slikt er ikke hyggelig, sa UAE Team Emirates-rytteren den påfølgende dagen.

Hovedpersonen selv husker ingenting fra selve kollisjonen.

– Jeg husker den første delen av rekognoseringen, men fra der jeg krasjet husker jeg ingenting, så jeg kan bare basere meg på folk som så krasjen og hva de sier. Sånn jeg forstår det så var det en helt rett vei, slakt nedover, så jeg hadde ganske god fart. Så skulle jeg renske neseborene og vi passerte noen bygninger samtidig. Vinden ble kanalisert mellom noen bygninger og tok tak i forhjulet mitt. Jeg forsøkte å holde meg oppe, men kjørte av veien og inn i en vegg i ganske høy fart. Jeg tror det bare var en av de syke, syke ulykkene.

– Som en scene fra Grey’s Anatomy

Videre forteller han at han husker de første som kom til stedet, hans trener Tim Kerrison, mekaniker Gary Blem og sportsdirektør Servais Knaven, som alle satt i følgebilen hans.

– Jeg husker at jeg snakket med dem. Jeg tror mitt første spørsmål var «Kan jeg reise meg, kan jeg komme meg tilbake på sykkelen, kommer jeg til å være ok?» De gjorde det ganske klart at jeg skulle ingen steder og at jeg bare skulle ligge i ro, og at jeg ikke kom til å fortsette rittet.

Etter å ha blitt fraktet til sykehuset fikk han et sterkt inntrykk av omfanget på skadene, da det var en rekke leger og sykepleier hastet rundt ham, før han etter hvert ble lagt på operasjonsbordet, for en operasjon som skulle vare i åtte timer.

– Jeg tror en av mine første spørsmål var om jeg kom til å være bra til Tour de France og de la den tanken død ganske raskt. De ga åpenbart ingen prognose, men de sa «Det ser ut til at beinet ditt er brukket og armen din ser ikke så bra ut heller, så nei, du kommer ikke til å være på sykkelen din.» Jeg tror det var de første øyeblikkene hvor det slo meg og jeg tok innover meg at jeg ikke kom til å sykle Tour de France i sommer. Det føltes som en scene fra Grey’s Anatomy eller noe, hvor det slo meg at det var noe mer som foregikk.

(artikkelen fortsetter under)

I SYKESENGA: Chris Froome på sykehuset i Saint-Étienne noen dager etter ulykken. FOTO: Team INEOS

Trener timevis daglig for å komme tilbake

Som videoen på Twitter viste er han i gang med gjenoppbyggingen, og forteller i intervjuet om et omfattende opplegg i rekonvalesensen.

– Jeg har gjort tre til fire timer med fysioterapi hver morgen. Jeg tar en liten pause ved lunsjtider og så starter jeg med øvelsene jeg må gjøre. To timer alene, hvor jeg implementerer alt fysioen har gjort meg kapabel til å gjøre. Dagene er fulle.

34-åringen er ennå ikke i stand til å sykle med den høyre foten, men det skal ikke være langt unna, og han forteller at han allerede er godt foran det opprinnelige skjemaet.

– Jeg tror jeg trygt kan si at jeg er foran alle prognoser som ble gitt i utgangspunktet, på hvor lang tid det ville ta å bare komme til dette punktet. Jeg har fått grønt lys til å begynne å være litt vekt. Veldig lett, men det er noe – det er et stort steg.

Og for Froome er det kun én ting som betyr noe nå, å komme tilbake for å kunne kjempe en en historisk femte Tour-tittel.

– Det eneste personlige målet jeg har satt meg er å komme til Tour de France neste år, det er det som driver meg. Uke for uke kan jeg sette meg små mål med tanke på å tillate mer bevegelse, men for meg er det underliggende målet å komme til starten på Tour de France neste år, i 2020, og være i en tilsvarende eller bedre posisjon som i år. Det er det som driver meg for øyeblikket.

Chris Froome: My Road to Recovery

In his first interview since the crash that ended his 2019 season, Chris Froome reflects on the incident and details his rigorous daily recovery regime which is helping him move closer to his goal of lining up on the start line for the 2020 Tour de France.

Posted by Team INEOS on Laurdag 3. august 2019

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse