BESTE NORDMANN: Tobias Foss ble den beste norske rytteren på U23-herrenes tempo. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

BESTE NORDMANN: Tobias Foss ble den beste norske rytteren på U23-herrenes tempo. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Foss utenfor topp ti

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.09.17 17:25

Del på    

Danske med overlegent tempogull i Bergen.

BERGEN (procycling.no): Tobias Foss var den siste startende av våre to norske gutter på den 37 kilometer lange U23-tempoen i Bergen. Joker Icopal-rytteren åpnet svakt og klarte aldri å hente inn igjen tiden. Allerede på den første passeringen etter drøyt tre kilometer var han 25 sekunder bak.

Selv om 20-åringen klatret på resultatlisten hele veien gikk klokken i mot ham. Han klarte dog å mobilisere noe mot slutten og trillet i mål til en foreløpig tolvteplass, nesten to og et halvt minutt bak ledende, danske Mikkel Bjerg.

– Det var greit ritt. Jeg åpnet nok litt forsiktig, kanskje. Turte ikke å gunne skikkelig, så holdt litt igjen. Jeg hadde veldig mye å trøkke med siste runden, så sånn sett var det grei disponering, men kanskje hakket for rolig i starten. Ellers var det et bra ritt, forteller Foss til procycling.no.

Til slutt endte Foss på 17. plass.

Tidenes yngste

Danske Mikkel Bjerg satte avgårde rundt klokken to, i dagens andre gruppe og klinket ordentlig til. Dansken tok sølv på EM-tempoen i august, og var på forhånd et av navnene man burde se opp for.

Etter 11,5 kilometer tok rytteren, som til daglig sykler for Team Giant-Castelli, ledelsen, foran franske Remi Cavagna, og 18-åringen skulle bare fortsette å øke.

I mål suste han inn til bestetid, et minutt og seks sekunder foran fjorårets juniorverdensmester på tempo, Brandon McNulty. En svært imponerende tid av førsteårssenioren, en tid som skulle stå seg rittet ut.

En etter en trillet konkurrentene inn over målstreken på Festplassen, men ingen var i nærheten av dansken. Da Neilson Powless (USA), mannen som så ut til å kunne kanskje kunne utfordre ham, veltet inn mot avslutningen av sin tempo, forsvant det meste av tvilen.

– Jeg visste at løypen var tøff, så jeg har tatt av litt vekt før denne store dagen. Jeg prøvde å holde tempoet så bra som mulig i klatringene, forklarte han i seierintervjuet.

Danskens bragd gjør han også til tidenes yngste U23-verdensmester på tempo. McNulty stakk til slutt av med sølvmedaljen, mens franske Corentin Ermenault tok bronsen, som nestsiste startende, etter en forrykende avslutning.

Rot i planleggingen for Knotten

Iver Johan Knotten var blant de tidligst startende. Re-gutten trillet i mål til en foreløpig femteplass, da han var ferdig klokken kvart over to. Ettersom de resterende gruppene kom i mål falt han også en del på resultatlisten, og endte til slutt på 27. plass.

– Jeg gjør en god tempo, selv om det ikke er min råeste dag på sykkelen i år, og det skal bli spennende se hva det holder til nå. Det kommer mange gode navn bak. Målet mitt med topp ti er litt utenfor rekkevidde, fortalte han til procycling.no.

Det som fikk mest fokus var imidlertid landslagsledelsens planlegging. Tempoen bestod av en kort og en lang runde. Den korte runden først, før man avslutter med den lange runden, som består av blant annet den tøffe Birkelundsbakken.

– Vi har gjort all planlegging med at Birkelundsbakken kommer først. Det står det på profilen og kilometerangivelsen på profilen, så jeg har ærlig talt ikke noen godt svar. Det er mitt ansvar å ha kontroll på de tingene. Der har vi misforstått, sier landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

På arrangørens hjemmeside står det slik Kristiansen forklarer, mens i den offisielle rittboken står det motsatt. Sportsdirektør Torjus Larsen presiserer at det på lagledermøtet søndag skal ha blitt presisert at den korte runden kjøres først.

MER HER: Tabbe foran Knottens VM-tempo – så feil på løypebeskrivelsen

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse