Prøv Procycling Pluss idag

REKORDTIDLIG: Krister Hagen og Olav Alexander Benjaminsen er igang med forberedelsene til Volta ao Aletenjo om to ukers tid. Her møter laget blant annet Movistar. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Forventer spisse albuer i Coop

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 30.01.17 14:41

Del på    

Sportsdirektør forberedt på luksusproblem.

SANDNES (Sykkelmagasinet/procycling.no): En hjemvendt proff, en som hadde proffkontrakt i lomma og en revansjelysten veteran. Team Coop-stallen mangler ikke akkurat på vinnerkandidater i årets sesong ettersom Fredrik Strand Galta vender hjem og August Jensens proffeventyr er satt på vent. Samtidig varsler lagets eldstemann, Krister Hagen, at han er ute etter å revansjere sure andre- og tredjeplasser fra i fjor. Spesielt den innbitte kampen i Volta ao Alentejo, hvor han hadde et grep rundt sammenlagtriumfen, men tapte med minst mulig margin.

Vårsolen kaster lengselsfulle stråler over Sandnes denne mandag formiddagen, og sniker seg inn gjennom butikkvinduene til Spinn Sykkelshop hvor Team Coop avduker sitt ferske tøy foran årets sesong. I tråd med moderskipet, Coop, som i år går inn med et større beløp og danner bakteppet for navneskiftet fra Coop Østerhus til Team Coop, er det i år en hvit utgave av laget som presenteres. Tanken er å være mer synlig i feltet.

– Hvitt synes veldig godt, det er ikke mange andre lag som har det. Så er det lett å spotte rytterne våre i feltet. Hovedsakelig kom ønsket fra Coop, og da hadde vi to alternativer: sort eller hvitt, sier sportsdirektør Olav Alexander Benjaminsen til procycling.no.

Ordlyden hos både Galta og Jensen, er at man skal ut i proffverden igjen så fort som mulig. Benjaminsen benekter heller ikke at laget hans besitter egenskaper til å eksportere flere proffer i år, men at prestasjonene på landeveien naturligvis må avspeile dette. Rammene skal det imidlertid ikke være noe å si på.

– Årets stall er større enn tidligere. Vi var tolv ryttere i fjor, mens vi i år blir 14. Støtteapparatet er større, budsjettet større og vi har gjort noen gode, noen smarte og noen unge signeringer foran året, sier Benjaminsen.

Med gode signeringer mener han først og fremst Galta, men også Philip Lindau. Svensken fikk ikke fornyet kontrakten i Team Joker Icopal, men får en viktig rolle i vestlandslaget.

– De er veldig bra de kvalitetene vi får inn. Vi forsterker der vi allerede har vært bra i form av Fredrik, mens Philip er en enormt smart og rutinert rytter, så han kommer til å kjøre som road captain i mange løp.

I tillegg trekkes Joakim Kjemhus og Erlend Blikra frem som hvasse spurtere som skal være med å prege finalene. Kjemhus på sin side skal kjøre for klubblaget Sandnes frem til mai. Det skal også nysigneringene Håkon Aalrust (Asker) og Anton Tunset (TVK) gjøre. Utover overnevnte er svenske Gustav Höög kommet inn fra Team Tre Berg-Bianchi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nye farger: Slik ser Team Coops trøye ut i 2017. Hvite farger skal gjøre dem mer gjenkjennelige i feltet. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Spisse albuer

Sammensetningen og kvalitetene i laget er trolig det beste Coop har kunne skilte med siden oppstarten i 2007. Laget har sitt fremste og giftigste trekløver i Hagen, Jensen og Galta – tre ryttertyper som ikke er helt ulike, og med samme mål for øyet. Benjaminsen benekter ikke at det er en internt konkurranse i laget om å ta steget ut, og at det kan bli spisse albuer.

– Men spisse albuer trenger man i et så proft opplegg som det er i Team Coop. Dette er gutter som har som mål å ta steget ut, og da må de prestere for å nå målene sine. Så en intern konkurranse er med på å heve nivået til hele laget.

Derfor er det ikke utenkelig at Benjaminsen kan stå overfor et aldri så lite luksusproblem hvor hele trekløveret sitter godt i sammenlagtkampen i rittene de kjører.

– Hvis alle skulle gjøre det bra, har vi et luksusproblem, men jeg tror vi skal få løst det på en god måte.

– Er harmonien så god mellom de tre at du forventer de løser opp seg imellom dersom de skulle kjempe i et sammendrag alle tre?

– Det må vi se når vi står der. Men vi må legge opp til god harmoni i laget, og jeg forventer at de støtter opp om hverandre.

Hagen på sin side mener han ikke tenker på sammensetningen som et problem, og sier han har troen på et godt år både for ham selv og laget.

– Vi tre er nok litt like som ryttere, selv om August og jeg er litt raskere enn Fredrik i en spurt. Men jeg tror det blir bra – man kan aldri få nok sterke ryttere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Større budsjett: Benjaminsen beundrer det nye tøyet til Team Coop. Santini fortsetter som utstyrsleverandør, en del av avtalen laget har med Spinn sykkelshop og RacingDepot. Budsjettet i laget er historisk høyt. Bak skimtes ny sportsdirektør, Magnus Børresen. Foto: Kjetil R. Anda

Drømmer tross høy alder

En kjapp titt på rytterstallene til de norske kontinentallagene i år, viser faktisk at Hagen (28) er den eldste over hele fjøla. Det etter at syvende far i huset, Reidar Borgersen (36) ga seg i fjor. Det gjorde også Coop-rytter, Magnus Børresen (28, fyller 29 i år) som nå er sportsdirektør og trener i samme lag. Av aktive ryttere er det kun Åsmund Løvik (FixIT.no) som er født i 1989, som Hagen, men da i mai. Hagen er født i januar.

– Føler du deg litt som en farsfigur og læremester nå, Hagen?

– Jeg hadde ikke sagt det før i fjor, men det hjalp litt på læremesterrollen når jeg presterte så godt i 2016. Det er litt skremmende at jeg er eldst, smiler sørlendingen som går inn i sin sjette sesong som kontinentalrytter, den fjerde i Coop.

Hagen er ikke en rytter som vinner ofte, men beviste gjennom fjoråret at han besitter egenskaper til å kjempe blant de beste. Den omtalte pallplassen i Volta ao Alentejo er i så måte et godt eksempel, men sørlendingen kjørte også inn til tredjeplass i Himmerland rundt (1.2), andreplass i Ringerike GP (1.2), og knep tredjeplassen sammenlagt i Tour de Gironde (2.2). Mest oppsiktsvekkende var kanskje sjuendeplassen i Volta Limburg Classic, der et meget sterkt felt var til start.

– Med en bedre høstsesong, kunne kanskje muligheten for et profftilbud vært der. Jeg er fortsatt sugen, selv om jeg begynner å dra på åra. Det hjalp en del på motivasjonen at jeg løftet meg såpass i 2016, selv om jeg fysisk ikke har blitt så mye sterkere, sier han.

Det handler mer om taktisk kløkt og hell, hevder Hagen. Han innrømmer at han gikk mange runder med seg selv for å finne ut hvorfor så mange kamper ble omsatt til sure andre- og tredjeplasser og ikke seire.

– Det er småting jeg angrer på, men det handler mye om timing og troa på meg selv i finalen. Nå er jeg enda litt smartere og besitter mer erfaring.

Allerede i slutten av februar får Hagen muligheten til å revansjere det sure tapet i Portugal når Coop gjør en rekordtidlig sesongstart i Volta ao Alentejo. Ettersom rittet har gått opp et nivå fra UCI 2.2 til 2.1, starter det også tidligere (22. februar). Her håper Hagen at han skal ta både sin og lagets første seier.

Tagget med: , , ,

Les også disse