Prøv Procycling Pluss idag

Ble forfremmet foran Tour de France: – Viser hvor høyt verdsatt han er i laget vårt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 16.07.19 08:43

Del på    

Gino Van Oudenhove får skryt for sine taktikkmøter i Dimension Data.

BELFORT (procycling.no): Symbolikken var absolutt til stede da Gino Van Oudenhove pakket kofferten hjemme i Vear utenfor Tønsberg og tok farvel med familien onsdag 3. juli.

Bunkene med offisielt tøy fra Team Dimension Data ble linet opp mens 47-åringen forberedte sitt livs største eventyr så langt i yrkeskarrieren.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Noen måneder i forkant ble han ringt opp av laget med beskjed om at han hadde rykket opp til 1. sportsdirektør foran verdens største sykkelløp. Strategien legges i samråd med de andre sportsdirektørene og performance director Rolf Aldag, men det betyr at det er belgieren som holder ordet og er ansvarlig for briefingen rytterne får inne på lagbussen foran hver etappe underveis i rittet.

– Alt i fjor høst fikk jeg en liste over alle rittene jeg skulle ha ansvar for den kommende sesongen, og da ble jeg satt opp til Tour de France. Siden det er første gang jeg er med her, regnet jeg med at hovedfokuset mitt skulle være på logistikk, støtteapparat og slike ting. 1. sportsdirektøren jobber enda tettere på rytterne og de sportslige. Går nøye igjennom løypene, legger fram strategien og slike ting. I starten av sesongen, etter klassikerne, fikk jeg beskjed om at den andre sportsdirektøren var veldig flink på å håndtere logistikken, så da endte jeg opp som 1. sportsdirektør i stedet, forklarer belgieren overfor procycling.no og snakker om Jean-Pierre Heydenderickx.

Annerledes vei til toppen

Tilfeldigheter ville ha det til at da Van Oudenhove ankom Norge for første gang i 1999, viste kalenderen eksakt samme dato som han reiste ut fra Gardermoen for å slutte seg til laget foran Grand Départ. I tråd med norsk jantelov har han også lært seg at man ikke skal snakke for høyt om egne framganger.

Det er likevel unektelig litt stort at en mann som før han inntok WorldTouren holdt det gående innenfor kontinentalsatsingen vi i dag kjenner som Joker Fuel of Norway i 12 hele sesonger.

Selv om belgieren har vokst opp med sykkelsporten hjemme i Denderwindeke, har han heller ikke meritter fra den aktive sykkelsporten på toppnivå å lene seg på, slik mange av kollegene hans har.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– De drikker cola, spiser popcorn og kritiserer folk på sosiale medier

I et lag som samarbeider med en veldedig organisasjon (Qhubeka-stiftelsen) og som tør å angripe idretten fra en litt annen vinkel, sier det seg også selv at det er rom for mennesker med forskjellig bakgrunn.

Det er privilegium å ha ham her

– Douglas Ryder

– Han er helt klart blant en av våre beste sportsdirektører, sier team principal i Dimension Data, Doug Ryder, vennlig overfor procycling.no.

Mens vi slår av en prat med ham utenfor lagbussen nevner vi at vi føler han er litt norsk, ettersom han har bodd i Norge de siste 20 åra.

– Er han egentlig belgisk? Det visste jeg ikke, fleiper Ryder tilbake.

Men den jevngamle sørafrikaneren (også han 47 år), som selv syklet fem sesonger i hjemlandet på slutten av 90-tallet, har veldig mye fint å si om ”norskbelgieren” når snakketøyet først går varmt:

– Jeg har alltid likt å ansette folk fra mindre sykkellag, fordi de har et mer realistisk syn på hvordan logistikken skal løses og alt det organisatoriske som skjer rundt rytterne og laget, sier han.

Ryder mener dette er viktig i en tid der mange i lag med store organisasjoner rundt WorldTour-satsingen kan forvente at andre tar seg av jobben de egentlig fint kunne ha håndtert selv:

– Det gjør at de noen ganger glemmer det helt grunnleggende, mens Gino er en komplett type som gjør så mye og som i tillegg forstår seg enda bedre på rytterne. Du får et enda tettere forhold til rytterne på et mindre lag for det trenger du for å få det til å fungere. Det gjør at han får en annen type kontakt med dem. Så alle de tingene hjelper til. Han er veldig proff og grundig. Han snur rundt på alle steinene som trengs. Det er et privilegium å ha ham her, forteller Ryder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKRYTER: Team principal Douglas Ryder er svært fornøyd med Gino Van Oudenhoves bidrag i Dimension Data. FOTO: KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

– Fantastisk fokus på detaljer

De åtte rytterne på laget har også lært Van Oudenhove å kjenne, etter at han egentlig har gjort seg fortjent til mye tillit på kort tid i løpet av halvannen sesong. Det hjalp nok også litt at Roger Hammond forsvant tilbake til Madison Genesis. Gino får uansett gode tilbakemeldinger fra rytterne han disponerer.

Ryder forteller at da tidligere Tour de France-vinner Cadel Evans gjestet laget tidlig i forrige uke, fikk australieren tilbakemelding fra rytterne om hvor grundig Van Oudenhove gikk til verks i gjennomgangen foran hver etappe.

– Cadel snakket med rytterne etterpå og Roman Kreuziger, som har syklet for store satsinger tidligere, fortalte ham hvor fantastisk det er med detaljfokuset til Gino. Når rytterne på laget gir det gode skussmål, er det egentlig den beste tilbakemeldingen du kan få. Jeg er veldig glad for å ham med på laget. Han er vår 1. sportsdirektør her nede, så det er en stor greie. Det viser hvor høyt verdsatt han er i laget vårt, fortsetter Ryder.

Droppet Google Street View

Grand Départ i Brüssel var selvsagt noe helst spesielt for en mann med belgisk blod rennende igjennom årene. Åpningsetappen i og rundt den belgiske hovedstaden var heller ikke noe Van Oudenhove trengte å lese seg voldsomt opp på.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Løypa passerte bare noen hundre meter fra hjemmet til foreldrene hans i Ninove.

– De første 7-8 milene kjente jeg hver eneste vei. Det er gatene der jeg har syklet selv og vokst opp. Samtidig skal man ikke overvurdere det momentet heller. De andre sportsdirektørene er også godt forberedt, men det er jo greit når man ikke trenger å gå igjennom Google Street View i forkant for å se hvor man skal kjøre, humrer han.

Da Greg Van Avermaet skapte Flandern rundt-stemning på toppen av Geraardsbergen og tok klatretrøya, skjedde det på det samme punktet familien Van Oudenhove pleide å reise seg fra sofaen hjemme foran TV-en på 80-tallet. Ved passering Bosberg sto de klare i døra alle sammen, før de kilometeren senere spurtet ut til bilen for den korte turen bort til løypa for å få et glimt av rytterne live.

På vei inn i 20-åra jobbet Gino frivillig som mekaniker, sjåfør og etter hvert sportsdirektør for juniorene i ICT Baardegem. Det ble etter hvert starten på reisen hans inn i det reelle målet: Den profesjonelle sykkelsporten.

Som belgier kunne han egentlig bare holdt seg der han var da landet, som sykkelnasjon, går langt utenpå Norge. Bare i Tour de France er 21 belgiske ryttere i aksjon. Selv om Norge også er på vei opp og fram, er det fremdeles flere i antall enn vi har sykkelproffer totalt sett.

Hele 26 verdensmestere kommer fra den lille nasjonen som ligger klemt inne mellom Nordsjøen, Frankrike og Nederland. Her i nord har kun Thor Hushovd opplevd den samme gleden, på en helt spesiell søndag med norske sommertemperaturer i Geelong for snart ni år siden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MEKANIKER: Ginos bror, Geo, har livnært seg som mekaniker i WorldTouren i mange år. Nå for Deceuninck Quick-Step, men her hjelper han Ben Hermans for BMC Racing under Tour of Guanxi i 2017. FOTO: Getty Images / © Tim De Waele

To Van Oudenhoves i touren

Både Ginos far og bestefar var lidenskapelig opptatt av sykkelsporten. Det gjorde at TV-en eller radioen i stua alltid var på, i hvert fall når det var sykkelritt på gang.

Mens lillebror ønsket seg ut, ble broren Geo (Georg) værende i hjemlandet og arbeidet som sykkelmekaniker. Da Gino fremdeles var sportsdirektør for Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen, var Geo mekaniker i blant annet Lotto Soudal, BMC Racing Team og nå i Deceuninck-Quick Step.

Denne sommeren er to blad Van Oudenhove på jobb i hvert sitt sykkellag under Tour de France.

– Vi er bare to hjemme. At begge er i Tour de France er ganske stas. Vi ånder sykkelsporten hele familien, og at vi begge har kommet så langt, er ganske unikt.

Reinhardt Janse van Rensburg er en av dem som skal hjelpe Edvald Boasson Hagen til etappeseier i løpet av rittet. Forhåpentligvis, da.

Sørafrikaneren kunne fortelle procycling.no at han faktisk ble kjent med Geo Van Oudenhove før han slo igjennom som sykkelproff.

– Jeg bodde i huset til Geo mens jeg fremdeles syklet som amatør. Så jeg og Gino har litt forhistorie før han kom til laget vårt. Jeg visste at han var i Joker-laget tidligere, sier Reinhardt Janse van Rensburg.

Vi stiller ham et noe ledende spørsmål om hva han synes om sin norskbelgiske sjef…

– Jeg synes Gino er topp! sier Van Rensburg og smiler lurt. Så blir han mer seriøs i svaret:

– Han har god kunnskap om sykkelsporten og er en menneskekjenner. Han er flink til å snakke med folk. Det er også viktig for en sportsdirektør, påpeker han.

Menneskekjenner med temperament

I det endelige Tour de France-uttaket ble det også plass til Lars Bak. 39-åringen fra Silkeborg er i ferd med å avrunde et langt sykkelliv. Han syklet for Saxo-Bank, Team Columbia-HTC og aller lengst for Lotto-Soudal (7 sesonger), men den munnrappe veteranen er kjapt ute med  å konstatere:

– Jeg er veldig glad for at det er Gino som er sportsdirektør her nede, sier Bak til procycling.no.

– Hvorfor det?

– Han er en god sportsdirektør. Han er flink menneskelig og er samtidig målrettet. Han har et godt overblikk og er veldig godt likt blant oss rytterne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANNEN VEI TIL TOPPEN: Gino Van Oudenhove var sportsdirektør i Joker-systemet i 12 år, før han tok steget over til WorldTour via Team Dimension Data. Under Tour de France er det blant annet hans oppgave å styre taktikkmøtene i forkant av etappene. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Slår det ut på noen måte at han ikke har bakgrunn fra et profflag tidligere, verken som leder eller utøver?

– Det er ikke bare Gino som legger strategien. Det gjør alle sportsdirektørene sammen med Rolf (Aldag), men det er ham som holder ordet på taktikkmøtene. Og du kan si om man kjører på et konti- eller WorldTour-lag, så er det et stort hjul som dreier rundt. Det er ikke det første proffløpet han er med i. Han er god til å sparre med oss rytterne. Det går skikkelig bra, sier dansken.

– Har han temperament?

– Det har han også, ja. Det skal du ikke være bekymret for.

– Gino tygger mye tyggis

Med Tour de France-jobbing kommer også mer ansvar. Og med mer ansvar kommer press.

Vi kjenner Van Oudenhove godt nok til å påstå at man ikke alltid får utfyllende svar om man spør ’dumme’ spørsmål til ham rett etter et ritt. Det er heller ikke et uvanlig karaktertrekk hos personer som er veldig opptatt av å vinne. Noe toppidrett i bunn og grunn også dreier seg om.

Belgieren hoppet på en kontrakt hos Dimension Data i 2018, og er således inne i sitt siste kontraktsår. Uten at det ser ut til å bekymre de involverte partene.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal forlenge med ham utover. Han elsker laget vårt. Vi har ikke hatt den samtalen ennå, men han er ikke en vi ser for oss skal forlate satsingen vår, sier Ryder til procycling.no.

– Når du kommer ned til Tour de France, så øker presset på deg. Hvordan synes du Gino håndterer det?

– Det er mye press, men det er egentlig en bra ting. Det gjør ut du fokuserer veldig mot målene dine og hvordan du skal ta deg dit. Og Gino tygger mye tyggis. Det er måten han roer seg ned, sier Ryder og hinter til forbruket av nikotin-tyggis.

– Men har du ikke press på deg, skjer det heller ikke magiske ting. Det gir deg fokus og gjør at du jobber hardt hver eneste dag. Noen klarer ikke å håndtere det, men Gino er veldig rolig og skaper også en rolig atmosfære rundt rytterne sine selv når store ting skal skje. Han løser det bra. Det har vært en fornøyelse å ha ham som ledende sportsdirektør her nede for oss.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse