Prøv Procycling Pluss idag

DRAMATISK UTENLANDSBESØK: Jon Breivold (i midten) fikk et heftig møte med Taiwan, på sin første treningstur i landet. FOTO: Team FixIT.no

I fjor var han overtrent – i år vant han FixITs første test

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 15.02.17 09:08

Del på    

Nå er målet VM-plass i Bergen.

(procycling.no): Til tross for at han er inne i sitt fjerde år som kontinentalrytter, skal du være bra interessert i norsk sykling for å vite hvem Jon Breivold er. 21-åringen er nå klar for sin andre sesong i Team FixIT.no, selv om han omtrent ikke kjørte ritt i fjorårssesongen.

Det skyldtes en lei overtrening. Etter en knalltøff intervallbolk, dro han på sin første samling med laget i fjor vinter. Totalbelastningen ble for stor, og Breivold gikk på en smell, allerede før sesongen var i gang.

Etter noen litt roligere perioder ble han bedre igjen, og stilte til start i to ritt på vårparten. Det første, Tour du Loir et Cher, kom Oppegård-gutten seg greit igjennom, mens det virkelig sa stopp i et polsk U23-ritt i begynnelsen av mai.

Etter å ha konsultert seg med en lege fra Olympiatoppen, kom de frem til at det var overtrening som var tilfelle. Dermed måtte Breivold ta det med ro, og hele sommersesongen gikk i vasken.

Tror avbrekket har gjort ham godt

Faktisk var ikke FixIT-rytteren tilbake i ritt igjen før NC-avslutningen i Bergen, da han syklet rankingtempoen i Øygarden. Resultatet der overrasket ham.

– Jeg hadde vel bare hatt tre hardøkter før det rittet, også ble jeg nummer åtte. Det var selvsagt veldig motiverende med tanke på treningen som skulle gjennomføres i høst og i vinter, sier Breivold til procycling.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLAR FOR SESONG TO I FIXIT: Jon Breivold sikter høyt i sin siste sesong som U23-rytter. Foto: Team FixIT.no.

Selv om det naturligvis var meget kjedelig å være ute en hel sesong, mener unggutten, som er siste års U23-rytter i år, at han kom styrket ut av fjoråret.

– Man lærer utrolig mye av å ha en sånn periode. Man lærer å kjenne kroppen sin, samtidig som at man vet hvor galt det kan gå hvis man tøyer strikken for langt. Jeg har også en teori om at et en lengre periode med hvile kan slå positivt ut på formen på sikt. Det finnes flere eksempler på det, blant annet Kristoffer Halvorsen og Trond Håkon Trondsen. Det viser at det er mulig å komme sterkt tilbake.

Etter temporittet i Øygarden, har formpilen bare pekt oppover for NTNU-studenten. 

– Kroppen ble bedre og bedre for hver økt, og jeg hadde ikke noen tunge dager gjennom oktober, november og desember, forklarer han.

Best i FixIT-test

Mye av 2017 har hittil blitt tilbrakt i Spania. Rett etter nyttår dro han til Spania på en to ukers privat samling, før Javea ble destinasjonen for FixITs første treningssamling.

Det var her Breivold virkelig fikk bekreftet at formen var i anmarsj.

Team FixIT.no arrangerte en intern test opp Coll de Rates, en velkjent stigning i Valencia-regionen. I testen, med individuell start, var faktisk den tidligere Frøy-Bianchi-rytteren raskest av samtlige på laget, og stakk av med seieren i den uhøytidelige konkurransen. Ken-Levi Eikeland og Birken-vinner Åsmund Løvik var hakk i hæl.

Nå håper Breivold på å ta et nytt steg også i konkurranse.

– I fjor skulle være året hvor jeg for alvor skulle forbedre meg. I stedet ble det en nedtur. Nå håper jeg å kjøre meg inn på landslaget. Det hadde vært kult å kjøre ritt som Giro Valle d’Aosta og Tour de L’Avenir, som er ritt som passer meg bra som rytter. Jeg er siste års U23-rytter i år, så det er min siste sjanse til å kjøre for aldersbestemt landslag.

Som mange andre, har også Breivold VM i Bergen som sitt store mål. Men det er mange om beinet, og det blir viktig å vise seg frem i god tid.

– Vi har ikke fått rittprogrammet ennå, så jeg vet ikke helt hva jeg skal kjøre, men Sundvolden og Ringerike, samt de store norske rittene blir viktige. Spesielt Sundvolden passer meg bra, forklarer han.

– Vi må være kyniske

Arctic Race er et ritt Jon Breivold har gode minner fra. Som Frøy-Bianchi-rytter kjørte han rittet, og markerte seg ved å gå i brudd ved to anledninger. Dette trekker han frem som ett av to høydepunkt i sykkelkarrieren hittil, ved siden av en 15. plass i det knalltøffe norgesmesterskapet i Lillehammer.

I fjor kom ikke FixIT med til Arctic Race, ettersom arrangøren bare tok med fire norske lag til sykkelfesten i nord. Nå tar laget grep for å få innpass i Norges største ritt.

– Vi skal være litt kyniske i jakten på poeng, ja. Det er viktig for sponsorene at vi kjører, og samtidig er det viktig for oss rytterne. Vi skal gjøre alt vi kan for å få en plass der.

Les også: Norske sponsorer reagerer kraftig på at ett kontinentallag må vike i Arctic Race 

Ny på laget i år er finske Matti Manninen. Den tidligere Bliz-Merida-rytteren kommer til bergenslaget med tre UCI-seirer i bagasjen, og blir en viktig brikke i Team FixIT.no.

– I fjor hadde han vel over 100 UCI-poeng alene, og han sier han er enda bedre i år. Det er ingen på laget som er syke eller skadet, så det ser egentlig veldig bra ut foran sesongen. Men det sier vel alle lagene på denne tiden, så det er bare opp til oss å vise det frem i ritt.

VIL TILBAKE HIT: Jon Breivold markerte seg i 2015-utgaven av Arctic Race, da som Frøy-Bianchi-rytter. Nå jobber FixIT for å sykle rittet i 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

 

Tagget med: ,

Les også disse