Prøv Procycling Pluss idag

GODE RESULTATER I NORGESCUPEN: Jon Breivold (til høyre) er den nærmeste utfordreren til Torstein Træen og Uno-X i kampen om å vinne årets Norgescup. Foto: Ole-Tommy Andersen

Breivold inspireres av «CF» i jakt på klatredrømmen: – Et forbilde for meg

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.08.19 12:49

Del på    

Etter to år på klubbnivå håper han å få sjansen på høyere nivå igjen etter en imponerende sommer.

(procycling.no): Jon Breivold hadde fire år på kontinentalnivå hos Frøy-Bianchi/Frøy-Oslo og Team FixIT.no, men etter at sistnevnte lag la ned satsingen etter VM i Bergen har han kjørt for Bygdø IL de siste to sesongene.

Satsingen har han holdt vedlike og det har begynt å gi gode resultater i årets sesong. Riktignok var det en trå start på sesongen, men fra juni har det meste gått riktig vei. På NM-fellesstarten hang han på kjøret til Kirkebakken nest siste gang og var kun et mekanisk problem i samme bakke på den siste runden unna å være med i gruppa til Alexander Kristoff & co inn til mål.

Gode plasseringer i Norgescupen har ført ham opp på en tredjeplass sammenlagt bak Uno-X-duoen Torstein Træen og Erik Nordsæter Resell før den avsluttende Norgescup-runden i Sandnes den 15. september. Den siste måneden har han også kjørt inn UCI-poeng i tre forskjellige ritt, senest i søndagens Fyen rundt.

– Jeg må si at det har vært en ganske god sesong for min del. Jeg har ikke fått kjørt så mange ritt som passer meg optimalt, men jeg har tatt store steg på rittkjøring og i alle typer terreng. Blitt sterkere generelt og da har jeg fått en del gode resultater, sier Breivold til procycling.no.

Mangler den viktige spurten

For det er en klatrer 24-åringen først og fremst ønsker å være. I mangel på et passende rittprogram har det derfor blitt flere ritt på lavere nivå i Frankrike, som da han vant amatørrittet Trilogie de Maurienne sammenlagt i sommer, et ritt hvor man kjørte fjell som Col du Galibier, Col du Glandon og Col de la Madeleine.

Til Fyen rundt kom han egentlig uten de største ambisjonene etter en god treningsperiode, men da feltet stoppet opp etter en liten bakkespurt etter 40 kilometer angrep Breivold og initierte det som til slutt ble vinnerbruddet.

Der kom Rasmus Quaade (Riwal-Readynez) seg unna på slutten, mens Breivold og syv andre ryttere spurtet om andreplassen.

– Da klarte jeg å slå Conor Dunne. Jeg skulle helst vært litt lengre foran i spurten, men det var i hvert fall greit å slå én i spurten, sier han med et smil.

– Jeg har vel en makswatt på rundt 1000. Det er ikke noe å snakke om, for å si det sånn. Jeg slår sjeldent noen i en spurt. Det er ganske kjedelig, for det er stort sett ganske flate ritt jeg kjører. Når man kjører ritt i Norge bør man helst ha en ganske god spurt. Hvis ikke er det vanskelig å kjøre inn de virkelige toppresultatene. Jeg har slitt med det i år og derfor har det blitt mange plasseringer blant de ti beste, men uten at det har blitt det helt store.

Inspirert av Carl Fredrik Hagen

Nå føler 24-åringen seg klar til å ta steget opp på kontinentalnivå igjen, en norsk kontinentalscene som er langt mindre nå enn da Breivold kjørte for FixIt og man hadde fem lag på kontinentalnivå.

– Jeg føler jeg er på et kontinivå fysisk nå. Taktisk også. Jeg føler meg mye mer klar for det nå, enn hva jeg kanskje var da jeg var yngre. Jeg er mye sterkere nå, men som U23-rytter er det kanskje lettere å få kontrakt.

– Kontrakten med FixIT fikk jeg nesten utelukkende fordi jeg var i brudd i Arctic Race (som Frøy-rytter i 2015). Jeg viste at jeg var offensiv, ble nummer 15 på NM-fellesstarten på Lillehammer og hadde noen gode resultater fra Norgescupen. Fysisk er jeg ganske mye bedre nå. Jeg har utviklet meg mer fra jeg var 23 til 24. Jeg føler meg ikke gammel sånn sett, sier Breivold.

Han startet ikke med sykling før han var 16 år og han hatt fått mye inspirasjon fra Carl Fredrik Hagen, som ble proff i Lotto Soudal foran årets sesong, 27 år gammel.

– Vi er ganske like som ryttertype og vi er fra samme kommune. Han er litt eldre enn meg og kommer fra terrengsykling, så vi har ikke trent så mye sammen, men det er motiverende å se hvor god han har blitt. Det var jo gøy som i NM, da han sa at «nå må vi kjøre». Det var kult med en liten Oppegård-allianse der. Han er helt klart et forbilde for meg, sier Breivold.

NM: Jon Breivold like bak Daniel Hoelgaard. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Ønsker seg harde etapperitt

Foreløpig har ikke Bygdø IL-syklisten fått noen tilbud fra lag høyere oppe i systemet, men han er også klar på at rittprogrammet vil være viktig og peker på at Joker Fuel of Norway i år kjørte både Tour Alsace og Tour du Savoie Mont Blanc.

– Det er slike ritt jeg ønsker å satse på. Jeg har lyst til å bli en klatrer, så da er det viktig å få et rittprogram som passer.

– Jeg kjenner jo Adrian Gjølberg og har pratet litt med dem, men jeg vil ikke mase for mye. Så får jeg heller bare vise hva jeg kan med beina. De får ta den siste avgjørelsen om de vil ha meg på laget eller ikke.

– Han er en veldig spennende rytter som vi kikker på, av ganske mange andre også. Jeg har personlig veldig sansen for ham og jeg kjenner han jo fra tiden i FixIT. Der var han mye syk, men vi så jo potensialet da og i år har han vist stabilitet, sier tidligere FixIt-rytter Gjølberg, som nå er sportsdirektør i Joker Fuel of Norway.

– Når det er sagt så har vi tolv ryttere i dag. Vi tok inn ganske mange ryttere i fjor som vi skal utvikle. Vi visste dette ville bli et lite overgangsår og vi har jo tenkt å fortsatt ta vare på de rytterne vi har. Så i utgangspunktet har vi ikke plass til å signere noen. I så fall må vi «brenne» folk vi har en langsiktig plan med, og det er jo feil i utgangspunktet. Vi har ikke helt staket ut kursen videre, men Jon har imponert i år.

I fjor var han overtrent – i år vant han FixITs første test

Har tatt kontakt med Riwal

Breivold innrømmer at han er litt misunnelig på opplegget noen av de yngste klubbrytterne får gjennom klatreprosjektet Dare Bikes Development Team, for det er klatrerittene han ønsker å kjøre. Derfor har han også gjort et lite forsøk på å selge seg inn for det danske prokontinentallaget Riwal, som har flere harde etapperitt på programmet.

– Jeg har tatt kontakt med Riwal og jeg har hørt at de ønsker noen som er gode i bakker. De sa at de gjerne ville se noen resultater i Uno-X-helga, så da får jeg prøve på det.

– Det funker jo å ta kontakt selv, det er bare å se på Sindre Lunke som fikk kontrakt med Sunweb, sier han muntert. 

– Føler du på noe press før Uno-X-helga?

– Selvfølgelig åpner det seg store muligheter om man kjører bra der. Det er ikke så mange ritt på så høyt nivå vi kjører. Man må gripe sjansene, men jeg har blitt mer avslappet til det. Jeg vet at jeg er sterk og god nok til å kjøre inn resultater. Da gjelder det bare å være med på rett sted til rett tid. Jeg har blitt god til det i år.

Takket nei til medisinstudier for å fokusere på syklingen

Breivold studerer i Trondheim ved siden av syklingen. Det er en kombinasjon han liker og som har latt seg kombinere fint med sykkelsatsingen.

I år vurderte han også en stund om han skulle starte på medisinstudier, noe som ville vært vanskeligere å kombinere med full sykkelsatsing.

– Jeg vurderte det nå i år etter en dårlig vinter hvor jeg var litt demotivert, men så har sesongen vært såpass god at jeg takket nei til medisin og fortsatte på byggingeniør-studiene.

– Syklingen blir hovedfokus, så får jeg studere når den tid jeg kommer. 50 prosent går veldig fint. Da har du noe å drive med på siden av og noe du kan fokusere på hvis du er syk eller skadet. Du har mye tid til overs når du er syklist, så jeg synes det er veldig fint å fylle det med skole.

For ordens skyld: procycling.no-journalist Magnus Drivenes er lagkamerat med Breivold i Bygdø IL. 

Tagget med: ,

Les også disse