TROLIG START I FRANKRIKE: Rasmus Tiller gjør trolig sitt første ritt for sesongen i GP la Marseillaise. FOTO: Phil Gayle/Dimension Data

– Dette blir fem-seks hakk opp fra det jeg er vant til

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.03.19 11:13

Del på    

Rasmus Tiller får sin debut i Omloop Het Nieuwsblad.

(procycling.no): Siden sist har Rasmus Tiller gjort unna sesongdebuten fordelt over sju etapper av Vuelta a San Juan i Argentina.

Les også: Første oppdrag: Bidra i opptrekket rundt Cavendish

Dit reiste han som del av opptrekket rundt Mark Cavendish, noe vi i media beskrev som en skikkelig ilddåp i forkant:

– Det ble gjort et lite nummer ut av at jeg skulle hjelpe Cavendish, men for meg var det egentlig en kjempefin start på Dimension Data-karrieren. Det var det første løpet i sesongen og stemningen var avslappet. Det var seriøst når løpet først startet, men jeg fant kjapt ut at dette var en fin gjeng å være på tur med, sier Tiller til procycling.no.

– Fant du tonen med Cavendish?

– Det var litt fokus i forkant på at Cavendish skulle være «så streng», men han er veldig hyggelig når man først blir litt kjent. Han kan gi skarpe tilbakemeldinger, men det er mest fordi han er en ekstrem vinnerskalle. Han har vunnet mye og vet hvordan han vil ha det. Samtidig gjør det at man lærer veldig mye av tilbakemeldingen man får, og egentlig gjør det bare jobben min enklere fordi han forteller klart og tydelig hva han vil at du skal gjøre.

Sykdom i Dimension Data-leiren

Tiller har ladet opp til lørdagens WorldTour-debut i Omloop Het Nieuwsblad med treningsleir i egen regi på Mallorca.

Her har han blant annet holdt det gående sammen med gamle kjente i Joker-Icopal, og spesielt Øivind Lukkedal som forlenget oppholdet sitt.

Mens noen av lagkameratene hans, deriblant Edvald Boasson Hagen, pådro seg magevirus under Algarve rundt, har Tiller mistet noen dager etter at han pådro seg influensa hjemme i Norge.

– Jeg var sengeliggende i tre dager og mistet vel rundt en uke med trening. Det er vanskelig å si om det har satt meg tilbake eller ikke. Jeg har fått kjørt en del 5-5,5 timers langøkter på Mallorca, så jeg tror egentlig formen er grei nok, sier Tiller.

Endringer på 2019-løypa

Han reiste nok med litt høye skuldre til Argentina, men fikk ros for bidragene både til Cavendish i spurtene og vindskjerming for Gino Mäder som fikk frie tøyler i sammendraget.

Lørdag skal nivået heves ytterligere noen hakk når Tiller, Boasson Hagen og tittelforsvarer Michael Valgren er blant rytterne som skal i aksjon i den belgiske brosteinsåpningen.

Fredag reiste Dimension Data-rytterne ut for å rekognosere de siste seks milene av løypa. Selv om arrangøren tok en real ansiktsløftning i fjor og la inn den tidligere Flandern-finalen i avslutningen, så er det nye endringer på 2019-traseen.

– Molenberg kommer senere i rittet (ved 40 kilometer igjen mot 53 i fjor, vår anm.) og de har endret inngangen til Muur-Kappelmuur etter Berendries. Det gjør nok at vi får en annen dynamikk mot slutten av rittet. Trolig blir det mer splittet opp enn det vi så i fjor. Vindretningen blir også noe helt annet i denne delen av rittet, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

En annen endring er at man nå har gått bort i målområdet ved Halsesteenweeg i Meerbeke, og forflyttet seg til sentrum av nabobygda Ninove.

– En helt annen verden

22 år gamle Tiller er uerfaren på dette nivået, men har en hel del av egenskapene som kreves for å bli en god klassikerrytter på sikt.

I aldersbestemte rekker har han blant annet gjort det godt under Flandern rundt og Gent-Wevelgem, der han i sistnevnte ritt sto på podiet i det som var sesongdebuten hans i 2017. Det var blant annet innsatsen hans under grusklassikeren Tro-Bro Leon som gjorde at WT-lagene ble oppmerksom på ham i løpet av fjoråret.

Men selv derfra og opp til WorldTouren er det naturlig nok en del steg å klatre:

– Omloop Het Nieuwsblad blir noe helt annet enn det jeg opplevde i Argentina. Nivået der, med 3-4 WorldTour-lag, er ikke så ulikt nivået jeg konkurrerte på med Joker Fuel of Norway. Nå til helga blir det fem-seks hakk opp for min del. Kampen om posisjonene underveis er enorm. Mentalt sett dreier dette seg om en helt annen verden. Men det er ikke noe verre for meg enn for alle andre å kjempe om posisjonene underveis, påpeker han.

– Bra Edvald sto av

Det positive fra Dimension Data-leiren er at Edvald Boasson Hagen skal være tilbake til fullt etter magevirus i Algarve.

– Det var veldig bra at han sto av såpass tidlig som han gjorde, kommenterer Van Oudenhove på vei ut til lagets rekognosering.

– Hva slags arbeidsoppgaver kan Tiller regne med få underveis?

– Han er en type som passer disse rittene godt, men nå er han mest av alt med for å lære. Jeg skal ikke legge press på ham og kreve at han er med der framme hvor rittet avgjøres, men kanskje kan han gjøre en jobb for Edvald eller Michael Valgren før vi kommer inn i finalen.

Fortsetter i Kuurne og Strade Bianche

Under fjorårets ritt benyttet en annen nordmann muligheten han fikk til å vise seg fram under Omloop Het Nieuwsblad. Da syklet Amund Grøndahl Jansen med en beskyttet rolle i laget, og var aktiv i forkant av feltet over Molenberg, Haaghoek og Lerberg.

Den gangen sprengte Sep Vanmarcke feltet på vei opp mot Geerardsbergen, og fikk selskap av Zdenek Stybar på vei nedover igjen. Foran Bosberg hadde Greg Van Avermaet og de fleste sammenlagtfavorittene fått kontakt, og motvind gjorde at Astana satt i en lukrativ posisjon med Oscar Gatto, Aleksei Lutseko og Michael Valgren. Dansken stakk av like før en større gruppe (med blant andre Grøndahl Jansen kom opp bakfra) – og feltet lyktes ikke med å hente ham igjen.

– Når du ser hva Grøndahl Jansen, som du kjenner godt til fra før av, får til i et sånt ritt i hans andreår som proff, styrker det deg i troen på at også du kan få det til?

– Jeg skal si meg veldig godt fornøyd hvis jeg klarer å følge utvikla hans de siste to-tre årene. Han har vist at det er mulig å ta steget. Det handler om å legge ned det arbeidet som kreves for å overleve på dette nivået. Amund er også meget dyktig når det gjelder posisjoneringskampen underveis og det gjør at han kan være mer aktiv underveis i rittene, sier Tiller.

Ringebu-mannen skal også i aksjon under søndagens Kuurne-Brussel-Kuurne der Giacomo Nizzolo forhåpentligvis får sjansen til å spurte om seier.

Neste helg venter nok et ritt som på papiret passer ham bra.

– Det er klart at jeg også stiller til start under Strade Bianche. Her har jo klatrere prestert side om side med klassikerryttere de siste åra, så det skal bli spennende å oppleve hvor tøff den løypa egentlig er, sier Tiller.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse