Prøv Procycling Pluss idag

TROLIG START I FRANKRIKE: Rasmus Tiller gjør trolig sitt første ritt for sesongen i GP la Marseillaise. FOTO: Phil Gayle/Dimension Data

Første oppdrag: Bidra i opptrekket rundt Cav

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.01.19 13:22

Del på    

– Vet ikke helt hva jeg går til.

(procycling.no): I dag har Rasmus Tiller sin siste treningsdag under Dimension Datas treningsleir i spanske Calpe.

Den 22 år gamle førsteårsproffen har deretter en uke hjemme på Lillehammer, før han setter kursen mot proffdebut under 2.1-rittet Vuelta a San Juan Internacional.

To av rytterne i Dimension Data-delegasjonen kommer nok til å være ekstra spente, nemlig førstereisgutta Gino Mäder og Tiller selv.

Det ukeslange rittet har litt cowboy-preg og kan også by på god, norsk sommervarme og en håndfull spurtetapper.

Til Cavs tjeneste

Når man vet at også megastjernen Mark Cavendish jet’er inn fra USA-opphold etter å ha stått over Spania-leiren for europabaserte ryttere, ja, da kommer alvoret fort sigende innover deg.

Cavendish, Peter Sagan, Fernando Gaviria, Álvaro Hodeg vil alle være på plass, noe som gjør massespurtene ekstra interessante.

– Vi har ikke snakket så mye om min rolle i laget ennå. På sikt blir det nok i en slags hjelperolle i starten. Jeg blir nok involvert i opptrekket rundt Cavendish i Argentina, men vi har ikke snakket om rekkefølgen ennå, sier Tiller til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under)

Van Oudenhove blir viktig for Boasson i klassikerne og Tour de France

Heldigvis har han og Mäder med seg rutinerte karer i Cav, Bernhard Eisel, Julien Vermote og Danilo Wyss.

– Du kan få en ganske heftig start i Argentina?

– Jeg kan det. Jeg er jo litt spent da jeg ikke helt vet hva jeg går til. Det er litt forskjell å hjelpe en på Joker og å hjelpe en av verdens beste spurtere gjennom tidende. At det ikke er så store lag gjør også at man får mer ansvar. Men det blir litt prøving og feiling. Jeg skal ned dit for å gjøre mitt beste, og er glad for at Vermote og Eisel tar med seg mye erfaring.

Har pusset på sittestilling

Samlingen i Calpe startet med den korte kjøretiden til Valencia, der det ble testet på bane for å finne optimal sittestilling på temposykkelen.

Tiller medgir at det er et solid steg ut til WorldTouren. Det merker man alt på samling i Calpe, der det er et støtteapparat som er dobbelt så stort som antall ryttere.

– Hva fant du ut om sittestillingen din?

– Vi endret litt. Setet litt ned, litt høyere styre og en litt annen bøy på styret.

– Hva annet har dere gjort på samling?

– Vi har trent en del lengre turer og kjørt lagtempo med temposykler. Jeg synes både tempo- og landeveismodellen til BMC ser helt rå ut, innrømmer Tiller.

Får myk inngang til klassikerne

Heldigvis er ikke alt nytt og utkjent for Tiller i nytt lag. Han har bodd på rom med Edvald Boasson Hagen under samling og har en annen kjentmann i sportsdirektør Gino Van Oudenhove.

Her kan du følge med på sesongplanen til Rasmus Tiller!

– Jeg er veldig glad for å ha de to rundt meg. Det er godt å snakke litt norsk innimellom, selv om alle her snakker engelsk og det går greit med språket sånn sett.

– Kan du bruke Edvald-kortet for å komme deg inn i noen store klassikere i mars og april?

– Hehe, jeg tror ikke jeg har noe kort å bruke der. Det er laget som bestemmer, og jeg har fått beskjed om at jeg blir matchet litt forsiktig i starten. Det jeg har hatt mest fokus på nå er at jeg gjort unna treninga jeg skal, og ankommer sesongen i godt slag. Men det er snakk om WorldTour og er nok en del hakk opp fra det jeg er vant til.

– Sikkert tøffest kamp om å kjøre Paris-Roubaix

Han sykler brosteinsåpningen i Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne sammen med Boasson Hagen, og så legges en ny slagplan i etterkant av det.

Gino Van Oudenhove har nevnt De Panne, GP Scheldeprijs og Brabantse Pijl som ritt han kan få muligheten i, men alt dreier seg om form, skadesituasjon og litt flaks.

I fjor ble Dimension Data hjemsøkt av skader og sykdom i denne perioden, noe som gjorde at de slet med å stille fullt lag i enkelte ritt.

Hadde de hatt en gutt fra Ringebu i bakhånd, hadde han fått sjansen. Derfor må han også være mentalt forberedt på at det kan ende opp med store oppgaver i løpet av våren.

– Hvis du får velge et ritt du har mest lyst til å kjøre selv?

– Jeg har veldig lyst til å kjøre Paris-Roubaix. Det er også med tanke på å få erfaring til senere. Det er sikkert et av de rittene det er mest kamp om å få kjøre, også. Men det hadde vært kult.

– Du hadde en dårlig inngang til fjorårsesongen, hvordan kjennes det ut nå?

– Jeg synes det har vært bra. Og 100 ganger bedre enn i fjor, i hvert fall. Pila peker oppover og formen føles bra. Jeg har hatt kontinuitet i treninga og ingen store avbrekk, melder Tiller.