KLINKET TIL I FJOR: Tourmalet dukket opp rundt 100 kilometer fra mål under fjorårets Tour de France, og da klinket Mikel Landa til. I år har han alt seks minutter opp til Julian Alaphilippe, men duellen mellom sammenlagtrytterne blir nok enda mer interessant med målgang på toppen av fjellet. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Min favorittetappe, dersom jeg må velge meg en

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.07.19 11:38

Del på    

Mikel Landa angrep oppover Tourmalet i fjor – og kan finne på gjøre det igjen.

(procycling.no): I kjent ‘Mikel Landa-stil’ klarte han å tape tid der man minst så for seg det ville skje, etter det som egentlig var en oppløftende start på årets Tour de France.

Etter dag fem av touren lå spanjolen plassert halvannet minutt bak sammenlagtleder Julian Alaphilippe, på samme tid som lagkameratene Nairo Quintana, Marc Soler og Alejandro Valverde.

På dag seks var det Landa som gikk på offensiven, da ingen av de andre favorittene turte røre på seg foran de siste sju, drøye kilometerne opp til La Planche des Belles Filles.

Til slutt endte han ikke opp med å få altfor mye ut av det, men han kjørte inn til samme tid som Richie Porte, Jakob Fuglsang og Egan Bernal, og tapte noen små sekunder til Geraint Thomas, Quintana og Alaphilippe.

Giro d’Italia på godt og ondt

Så var det etappe 10 som skulle ende opp som «Landa-dagen». På vei inn mot Albi ble det nemlig sidevindskjør, og baskeren endte i gruppa blant dagens største tapere der også Fabio Aru og Sergio Henao også befant seg.

Les også: Sint Pinot vil innhente tapt tid i Pyreneene

2 minutter og 9 sekunder ble det i sekken, mens også Thibaut Pinot, Porte og Fuglsang gremmet seg fælt over de 1:40 de fikk som straff for å sitte for dårlig plassert i feltet da sidevindskjøret smalt inn.

Når det gjelder Landa var nok tidstapet ekstra irriterende fordi han faktisk satt godt plassert da kjøret startet, men endte opp med å velte ut av veien etter å ha blitt berørt av Warren Barguil i kaoset som oppsto.

– I det øyeblikket det skjedde, tenkte jeg: «Hvorfor skjer dette med meg?» Selv om man ikke skal grunne for mye over slike ting, fortalte han etterpå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAVNET I SKYGGEN AV CARAPAZ: Ecuador kunne juble for seier under Giro d’Italia, men også Mikel Landa avsluttet rittet strålende. Baskeren ble kun vippet ned fra podiet av Primoz Roglic under rittets siste dag. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Under Giro d’Italia i våres ankom Landa rittet som Movistars kaptein. Problemene startet tidlig etter at 29-åringen veltet på dag fire og endte opp med gi Simon Yates skylda og i tillegg uttale at Mitchelton-Scott-rytteren var ’tilbakestående’, en uttalelse han senere beklaget.

Han havnet uansett på bakbeina i den interne duellen mot Richard Carapaz. Etter tempoetappen i San Marino, som ikke er favorittdisiplinen, lå Movistar-kapteinen alt 6:42 bak Valerio Conti i sammendraget. Det som var verre var at avstanden opp til Primoz Roglic var nesten fem minutter, mens også Caparaz hadde åpnet bedre med etappeseier og 1:36 på Landa i sammendraget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landa beklaget etter utbrudd

Som de fleste husker endte det opp med at ecuadorianeren vant rittet sammenlagt, mens også Landa våknet til live mot slutten og holdt en plass på podiet, inntil han fikk nok en tempoleksjon av Roglic i Verona på giroens siste dag.

Brennhett på toppen av Tourmalet

Og grunnen til at vi omtaler nettopp dette, er selvsagt at Landa nok en gang har havnet litt på defensiven i årets tour.

I giroen viste han fram et offensivt arsenal man bare må hylle i tospann med Carapaz. Den baskiske sykkelfansen på toppen av Col du Tourmalet håper nok på fyrverkeri under dagens 117,5 kilometer korte etappe.

Først skal man over den beskjedne fjerdekategorien Côte de Labratmale, før førstekategorien Col du Soulour (11,9 kilometer á 7,8 prosent) og Col du Tourmalet (19 kilometer á 7,4 prosent) skal avgjøre det hele. Tourmalet er synonymt med Tour de France, og ingen andre fjell har blitt inkluderte like mange ganger siden debuten i 1910.

– Col du Tourmalet er min favoritt, dersom jeg må velge meg en av etappene i årets tour. Jeg er sikker på at mange andre vil ha de samme intensjonene som meg der. Hittil har det vært en kjølig Tour de France, men med temperaturene vi får i morgen vil også rytterne reagere ulikt, uttalte Landa i etterkant av gårsdagens tempoetappe i Pau.

Leverte en god tempoetappe

Her tapte han nye 1:30 til Geraint Thomas, men det var egentlig bare som forventet. Resultatlistene viser at Landa faktisk endte opp med å putte sekunder i sekken til Quintana, Adam Yates og Romain Bardet.

– Når du ser på avstanden til de som plasserte seg over meg, virket det som å være et bra resultat. Jeg følte meg bra, selv om det var en vanskelig trasé, uttalte han etterpå.

Baskeren befinner seg nå på 20.-plass i sammendraget, nøyaktig seks minutter bak Alaphilippe. Movistar har både Quintana og Valverde på bedre plasseringer så langt, men dersom det er aktuelt å gå for etappeseier på Tourmalet, kan Landa meget vel bli deres beste kort dersom han får frihet under rittets avgjørende fase.

I fjor forsøkte Movistar sitt siste stunt, under en svært krevende etappe som innholdt Col d’Aspin, Tourmalet og Col d’Aubisque, for å sette Geraint Thomas under kraftig press. Både Andrey Amador og Daniele Bennati gikk i bruddet, mens Landa angrep over nettopp Col du Tourmalet. Han hadde på et punkt tre minutter ledelse på toppen som da dukket opp med over 10 mils sykling igjen av etappen.

Til slutt maktet det INEOS/Sky å få orden i rekkene, og Landa kjørte inn til samme tid som Thomas den dagen, mens Quintana veltet og vinket farvel til sammendraget for godt.

PS: Franske L’Équipe skriver i dag at Landa og Pello Bilbao (Astana Pro Team) melder overgang til Bahrain-Merida neste år, mens Vincenzo Nibali skal være klar for Trek-Segafredo. Det har også vært rykter om at Nairo Quintana er på vei til Arkéa Samsic, mens Jakob Fuglsang er blant rytterne som kobles til Eusebio Unzues Movistar-lag.

Tagget med: , , ,

Les også disse