Prøv Procycling Pluss idag

FLØY OPP SISTE BAKKE: Båret frem av det franske publikumet stormet Julian Alaphilippe opp den siste bakken på fredagens tempoetappe. Foto: Chris Graythen/Getty Images

– Han har fått superkrefter og har hele nasjonen i ryggen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.07.19 21:22

Del på    

Kan Julian Alaphilippe bli den første franske Tour de France-vinneren på 34 år?

Riktignok tok Geraint Thomas tid på alle rytterne man på forhånd trodde skulle være med i kampen om sammenlagtseieren, men når Julian Alaphilippe så gikk hen og vant etappen iført den gule trøya, må spørsmålet komme: Kan faktisk Alaphilippe vinne årets Tour de France?

Allerede har man begynt å trekke paralleller til Thomas Voeckler. Mannen med de ikoniske grimasene var allerede en folkehelt i Frankrike etter å ha tilbragt ti dager i maillot jaune i 2004. Da hadde han et forsprang på ni og et halvt minutt ned til Lance Armstrong etter å ha vært i vinnerbruddet på den femte etappen. Ledelsen holdt gjennom Pyreneene, men i Alpene ble det for tøft.

I 2011 havnet Voeckler på nytt i gult, etter etappen som huskes best for kollisjonen mellom en bil og Juan Antonio Flecha, som endte med at Johnny Hoogerland fikk en luftetur inn i piggtrådgjerdet langs veien.

Etter ni etapper skiftet altså den gule trøya eier fra Thor Hushovd til Thomas Voeckler, denne gang med en ledelse på to og et halvt minutt til Cadel Evans. Igjen forsvarte han seg fantastisk gjennom Pyreneene, og hadde han ikke gått på støtet til Alberto Contador opp Col du Télégraphe, som endte med at han febrilsk ropte etter Anthony Charteau mot toppen av Col du Galibier mens seiershåpet svant vekk, kunne han virkelig gitt Cadel Evans kamp hele veien til Paris. Etter å ha tapt 2:25 til Evans på vei til Alpe d’Huez og 2:14 på den påfølgende tempoen, endte han på en fjerdeplass, 3:20 bak australieren.

– Voeckler ble nummer fire i 2011. Alaphilippe er etter min mening en bedre rytter. Det er et litt annet scenario nå med langt mindre tidsdifferanser, men likevel. Med slik form er ingenting umulig for Alaphilippe, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til procycling.no.

BEDRE ENN VOECKLER: Mads Kaggestad tror Julian Alaphilippe er sterkere enn hva Thomas Voeckler var i 2011. Her på toppen av Col de Galibier, hvor han akkurat sikret seg en ny dag i den gule trøya etter den 18. etappen.

– Vi må ta Alaphilippe på alvor

For i motsetning til Voeckler, har ikke Alaphilippe fått noe «gratis» tid av feltet. Deceuninck-Quick-Step leverte en god lagtempo og ble nummer tre. Dagen etter overtok Alaphilippe den gule trøya etter et fantastisk solostøt over Côte de Mutigny med 15 kilometer igjen.

Les mer: – Trodde ikke det var mulig å angripe der og holde unna

– Det er heller ikke målet mitt å beholde trøya altfor lenge. Jeg har bare lyst til å nyte det så lenge det varer, sa Alaphilippe etter etappen.

Veldig lenge beholdt han heller ikke trøya. På La Planche des Belles Filles skiftet trøya eier, men ikke fordi franskmannen ble hektet av i bakkene. Igjen viste han et meget høyt nivå og kun Geraint Thomas (Ineos) klarte å få to sekunder på ham, mens Thibaut Pinot kom inn på samme tid.

Den gule trøya gikk til bruddrytter Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), men etter et angrep sammen med Pinot på den åttende etappen, var Alaphilippe igjen tilbake i gult. Akkurat i tide til Bastilledagen, 14. juli.

På den tiende etappen var han igjen svært aktiv i fronten da sidevinden splittet feltet, som sørget for at flere av de største sammenlagtfavorittene tapte tid. Da Alaphilippe så gikk hen og vant tempoen på den 13. etappen, er det bare fortjent at han nå har nærmere halvannet minutt ned til nærmeste utfordrer.

– Vi må ta Alaphilippe på alvor nå. Han har fått superkrefter og har hele nasjonen i ryggen, så muligheten er der, sier NRK-kommentator Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no om Alaphilippes seiersmuligheter.

34 ÅR: Julian Alaphilippe var ikke en gang født da Frankrike sist hadde en mann som vant Tour de France. Da var det mannen ved hans side, Bernard Hinault, som gikk til topps. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Hvor godt takler han de lange fjellene?

Lørdag venter den neste store testen for Alaphilippe. Mens La Planche des Belles Filles var unnagjort på rundt 20 minutter, skal det klatres i rundt 50 minutter når det er målgang på toppen av Col du Tourmalet (19 kilometer à 7,4 prosent).

– Jeg vil fortsette med å ta det dag for dag. I morgen er en virkelig hard fjelletappe med avslutningen på toppen av Tourmalet. Jeg er veldig glad for seieren min i dag og for at jeg fremdeles er i gult. I morgen er en ny dag, så vi får se, sa Alaphilippe etter målgang ifølge Cyclingnews.com.

– Vi hadde ikke forventet at han skulle ta etappen. Det klarte han, med god margin også faktisk. At han skulle beholde trøya hadde vi tro på. Han viser hvilken komplett syklist han er. Nå mangler han bare å bevise det i fjell lenger enn 15 kilometer, så er han helt uslåelig, sier Eurosport-ekspert Kurt Asle Arvesen i Eurosports oppsummering etter etappen.

– Tror du Alaphilippe også er i gult etter morgendagen?

– Det tror jeg faktisk. Han vil nok fokusere på Geraint Thomas. Da blir det opp til Ineos-gjengen å sende ut Bernal og andre ryttere. De må spille kortene sine for å ta igjen den tiden de har opp til Alaphilippe, sier Arvesen.

Se hele oppsummeringen i videospilleren under!

Rasch: – Tror han vil tape litt og litt tid i fjellene

Selv om han eventuelt kommer seg gjennom Pyreneene med en ledelse, har man fremdeles Alpene igjen. Fjellkjeden som slukte det franske håpet om sammenlagtseier i 2011, et håp og et ønske som har vokst seg stadig større siden Bernard Hinault vant Tour de France i 1985 som siste franskmann.

Med seieren i 1985, hadde franskmennene vunnet ni av de siste elleve utgavene. Men så sa det stopp. Greg Lemond tok over for Bernard Hinault. Laurent Fignon endte de berømte åtte sekundene bak nevnte Lemond i 1989 og på 90-tallet ble det kun to podieplasser for Richard Virenque.

Generasjonen som fulgte leverte hederlige resultater fra Christophe Moreau (fjerdeplass som best fra 2000), Sandy Casar (tiendeplass i 2009) og Cyril Dessel (sjetteplass fra 2006), men med podieplasser til Thibaut Pinot, Romain Bardet og den nå pensjonerte Jean-Christophe Péraud, har seiershåpet igjen kommet tilbake til franskmennene de siste årene.

Før årets Tour de France skrev L’Équipe at det var «nå eller aldri» for Pinot og Bardet. Sistnevnte virker å være langt unna sin beste form og Pinots seiershåp fikk seg en kraftig knekk da han tapte ett minutt og 40 sekunder i sidevinden på den tiende etappen. 

Dermed ser det ut til at Alaphilippe er det virkelige franske seiershåpet i årets Tour de France.

– Hvis du skulle estimert en prosentsjanse, hvor høyt tør du å gå?

– Den er vrien. Skal vi gi ham 30 prosent? Jeg mener fortsatt at Geraint Thomas får være den store favoritten videre. Kruijswijk ser også bra ut, men vi får gi ham 30 prosent, sier Stoltenberg.

Stein Ørn er mer kategorisk i sitt svar, og sier til procycling.no at han ikke tror Alaphilippe kan vinne.

Heller ikke Gino Van Oudenhove tror seier er innenfor rekkevidde for franskmannen.

– Jeg tror ikke han kan vinne, men er sikker på at han kan gjøre det meget vanskelig for dem, sier Dimension Data-sportsdirektøren.

Det store «dem-et» i Tour de France de siste årene har vært Team Sky, nå Team Ineos. Der har vi nordmenn Gabriel Rasch på sportsdirektørsiden.

– Alaphilippe virker helt klar farlig, men jeg tror likevel han vil tape tid litt etter litt i de store fjellene. For vår del har alt gått bra så langt, fortsetter og tikker av dager uten uhell. Vi trenger ikke å ta tid på noen utenom Alaphilippe, så det gjelder å ikke gå for dypt dag etter dag, sier Rasch.

Uprøvd som sammenlagtrytter i treukersritt

For selv om Alaphilippe etter hvert har bygget seg opp en meget imponerende palmarès, har han aldri vist noe som skulle tilsi at han kan være med i seierskampen i et treukersritt. Riktignok imponerte han med seier i Tour of California og sjetteplass i Critérium du Dauphiné måneden etter i 2016, men foruten om seieren i California, er Tour of Britain og Slovakia rundt de eneste rittene han har vunnet sammenlagt.

I treukersrittene er en 33. plass fra fjorårets Tour de France hans beste resultat, men da kom det etter at han vant klatretrøya og to etapper fra brudd. Han har med andre ord aldri gjort noe reelt forsøk på å kjøre inn et godt sammenlagtresultat i et ritt som Tour de France. 

– Jeg hadde ikke forventet at Alaphilippe skulle vinne etappen. Han er åpenbart på et veldig høyt nivå og han er absolutt en favoritt å se opp for nå. Han er definitivt en trussel i sammendraget med måten han kjører på. Hvis han fortsetter slik som han gjør, så vil han vinne, det er sikkert. Men det er lenge igjen og det er mange etapper i vente, sa Geraint Thomas etter etappen ifølge Cyclingnews.

Fremdeles er Thomas favoritten til å gjenta seieren fra i fjor, men de kan nok ikke tillate seg å gi Julian Alaphilippe noe større forsprang.

Tagget med: , , ,

Les også disse