BRAVO: Franskmennene kunne juble etter at Julian Alaphilippe kjørte seg inn i den gule trøya. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Trodde ikke det var mulig å angripe der og holde unna

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 8.07.19 19:33

Del på    

Julian Alaphilippe gjorde det likevel.

ÉPERNAY (procycling.no): På toppen av vakre Côte de Mutigny lå det åtte bonussekunder til førstemann over.

De tok hyper-offensive Tim Wellens, og da Julian Alaphilippe klasket til fra spiss av feltet og kun var noen få meter unna å hindre jackpot på toppen for Lotto-Soudal-rytteren, så tenkte nok de fleste at her dreide det seg om å kappe inn forspranget til en åpenbart defensiv Mike Teunissen på vei opp bakken som snittet på 12,2 prosent.

Det nesten Wellens gjorde var å tråkke ut av pedalfestet for å ta seg av en punktering.

Dermed var Alaphilippe igjen ensom der framme, med en annen av hans spesialiteter rundt neste sving, nemlig utforkjøring. Skulle han klinke til med 15 kilometer igjen til målstreken?

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Heldigvis valgte smågale Loulou å følge instinktene sine.

– Det var helt vilt. Det nivået som er i Tour de France, med alle stjernene i toppform og med kjøret som var i avslutningen, og så så det ikke ut som han tok i før han angrep og da smadret han dem. Det var en perfekt bakke for ham, sier en imponert Eurosport-ekspert Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

En magiker på sykkelen

Profilen på dag 3 av Tour de France var nøye meislet ut av arrangøren i håp om å gi fransk bærer av gul trøye nettopp denne dagen.

Det er imidlertid lettere sagt enn gjort.

At det avgjørende angrepet skulle skje oppover Côte de Mutigny kunne man jo også fantasere om, men hvorfor skulle mannen med den beste avslutningen blant rytterne som hvert år kniver om tronen på Mur de Húy legge alt i potten akkurat der?

Trolig fordi man mangler en rytter med de samme komplette egenskapene i sykkelsportens historie. Alaphilippe er en mann som kan gjøre absolutt alt fra sykkelsetet, også vinne etapper på en måte han egentlig ikke har helt troen på selv.

– Jeg visste at denne avslutningen passet meg, men jeg trodde egentlig ikke det var mulig å angripe fra så langt hold, og holde unna helt inn. Laget beskyttet meg veldig bra. Dries Devenyns gravde dypt, og plasserte alle over i rød sone, inkludert meg selv. Jeg var nødt til å ta det litt med ro en periode, for å hente meg inn igjen. Jeg så på konkurrentene mine og tenkte at dette så ut som et bra tidspunkt for å angripe. Deretter så jeg meg ikke tilbake. Jeg tenkte at jeg fikk gjøre en vurdering da jeg kom til toppen. Etter angrepet jeg produserte, fokuserte jeg på å opprettholde avstanden og ikke bli kjørt inn på vei mot mål. Det var vondt. Det ga meg så mye smerte jeg kan tolerere. Men det er også det som gjør denne seieren så søt, fortalte Alaphilippe med sin aller første gule trøye fra Tour de France på overkroppen.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lars Petter Nordhaug måtte si seg noe overrasket over at Alaphilippe valgte å angripe såpass tidlig.

– Det var nok neppe den opprinnelige planen hans, men han var foran der og følte seg antageligvis veldig bra. Jeg tror ikke han helt skjønte det som skjedde, at han skulle være så overlegen. Jeg hadde trodd typer som Valverde i hvert fall ville prøve å følge ham.

Det mest imponerende er at han har klart å prikke inn en så vanvittig toppform etter å ha vært så god hele vårsesongen. Selv om han vant en etappe i Dauphiné, synes jeg ikke han så sylskarp ut der og han måtte jobbe for det. Han har tydeligvis fått en kjempeform etter det, sier Nordhaug.

FØR ANGREPET: De øvrige favorittene lå tett på ham, men sekunder etter at dette bildet ble tatt, angrep Alaphilippe og da var ingen i nærheten av å hente ham inn igjen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Målet er ikke å beholde trøya altfor lenge

Det tok naturlig nok ikke journalistene lang tid å finne ut av at han nå leder med 40 sekunder på Egan Bernal og ytterligere fem ned til Geraint Thomas i sammendraget.

Når skal han egentlig gå all in i sammendraget?

Franskmannen gjorde sitt beste for å avfeie muligheten. Han fortalte at etappene som venter i Vogesene er mer enn nok for ham å håndtere, selv om han selvsagt håper å beholde trøya så lenge som mulig.

Men sammendraget i Deceuninck-Quick Step er det fremdeles Enric Mas som skal gå etter. I hvert fall om vi skal tro 27-åringen fra Saint-Amand-Montrond på dette punktet.

I fjor overrasket han alle ved å gå for klatretrøya, og faktisk også beholde den hele veien inn til Paris. Det var naturlig nok råsterkt gjort av en puncheur, men å gå for maillot blanc á pois rouges er definitivt noe helt annet enn den gule.

– Jeg er allerede tilfreds med sesongen min så langt i år. Jeg har klart å innfri alle målene jeg har satt meg. Det bidro også til å øke motivasjonen min inn mot årets Tour de France. Det gjorde også det jeg fikk til her i fjor, samtidig som det også øker presset på meg. Jeg hadde mye press rettet mot meg i dag, men jeg synes jeg løste det på best mulig vis. Samtidig er jeg nødt til å være realistisk. Det kommer til å bli vanskelig å beholde trøya bare de neste dagene. Det er noen tøffe etapper alt i Vogesene. Det er heller ikke målet mitt å beholde trøya altfor lenge. Jeg har bare lyst til å nyte det så lenge det varer, sier Alaphilippe.

Det er en vurdering også Nordhaug deler. Den tidligere Ardenner-spesialisten ser for seg at franskmannen mister den gule trøya på torsdagens etappe med målgang på toppen av La Planche des Belles Filles, selv om han er forsiktig med å garantere at det vil skje.

– Avslutningen med den bratte nye delen passer han jo veldig godt. Jeg tror ikke han klarer det, men du skal aldri avskrive en kar som er i en såpass vanvittig form.
Tirsdag venter en betraktelig enklere avslutning – som kan passe Alexander Kristoff som hånd i hanske. Hør hva Eurosport-ekspert Lars Petter Nordhaug tror om etappen i videoen (saken fortsetter under).

Sendte hilsen til Asgreen

Han innledet pressekonferansen med å svare på spørsmål om hvorfor han tidlig i juni valgte å forlenge avtalen sin med Deceuninck-Quick Step.

Franske medier slo blant annet stort opp at han var aktuell for en pengesekk-overgang til Total Direct Energie.

Det var også helt sikkert andre beilere etter mannen som klatrer, spurter og kjører utfor bedre enn de aller, aller fleste.

– Jeg er veldig glad for valget jeg tok, selv om det stemmer at jeg hadde tilbud som både økonomisk og rent karrieremesseig var veldig bra. Jeg tenkte over fortida og framtida mi og fant ut at jeg ønsket å fortsette samarbeidet med Patrick Lefevere.

I dag fikk vi også se nok et resultat av den fantastiske vinnermentaliteten den 64 år gamle sykkelbossen har fått inn i laget sitt. Opp den avgjørende bakken satt franskmannen der med flere hjelperyttere og Devenyns gjorde en eksemplarisk jobb idet som endte opp med å bli utskytningsrampa for dagens etappevinner og bæreren av den gule ledetrøya.

Det eneste skåret i gleden på nok en fantastisk dag for Deceuninck-Quick-Step var at danske Kasper Asgreen veltet stygt. Skadeomfanget er ennå ikke kjent, men Alaphilippe sendte en hilsen til ham fra podiet:

– Jeg visste ikke om det før for litt siden. Jeg håper det går bra med ham. Seieren min i dag var for ham, sa lederen av årets Tour de France.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!