Prøv Procycling Pluss idag

Jensen nær seier i Arctic Race Foto: procycling.no

– Faen heller, så nært!

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.08.17 17:01

Del på    

Jensen kun slått av formsterk belgier.

(procycling.no): – Faen heller! utbryter August Jensen til TV 2 etter den første etappen av årets Arctic Race of Norway. Over målstreken i Narvik hamret han i styret.

Bodøværingen har hatt en strålende sesong og ser ut til å ta steget ut i proffrekkene igjen. I dag var han imidlertid for sent ute. Inne på den siste kilometeren gikk formsterke Dylan Teuns avgårde og Jensen nølte. Dermed gikk seieren til BMC-rytteren, like foran Jensen, som tar den sure andreplassen.

LES OGSÅ: Jensen snart klar for israelsk proffsatsing

Etter etappen kunne han fortelle at det var hans taktiske disposisjoner i finalen som ble skjebnesvangert. Han tok hjulet til Alexander Kristoff i håp om at europamesteren skulle sørge for et godt opptrekk, men Kristoff ble sittende for langt bak. Da Teuns gikk nølte Jensen, men gikk ikke etter.

– Jeg gjorde en feil avgjørelse. Jeg skulle fulgt han. Jeg hadde beina til det og følte meg bra. Åååååårh! Det er så irriterende at jeg ikke klarer å gjøre det riktige. En andreplass i det her sirkuset er jo bra det, men faen heller, det var så nært!

I kanonform

Avslutningen til Teuns var svært overbevisende. 25-åringen åpnet finalen tidlig og klarte likevel å holde unna. Seieren i Narvik er den siste i en meget imponerende rekke resultater.

For noen uker siden vant belgieren to etapper og tok sammenlagtseieren i VDO-Tour de Wallone, mens han forrige uke leverte nye toppresultater i Tour de Pologne.

Etter å ha vunnet den tredje etappen holdt han til slutt unna i rittets avsluttende etapper og vant rittet sammenlagt med bare to sekunder til Rafal Majka. I dag var det nok en demonstrasjon på at årets tredjeplass fra Ardennerklassikeren Flèche Wallonne er i kanonform.

– De siste fem kilometerne fulgte jeg bare rytterne i front, men jeg gjorde ingenting. Jeg ventet til det beste øyeblikket på den siste klatringen. Jeg var ikke i front i starten, men jeg var topp ti kanskje. Jeg beveget meg fremover og startet angrepet mitt på de siste meterne av klatringen og tok høyresvingen. Jeg så jeg hadde en luke og så var det bare å holde ut til mål, sa han i seiersintervjuet vist på TV 2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORFORM: Dylan Teuns forsetter sin gode rittrekke med en ny seier i Arctic Race of Norway. FOTO: ASO/Gautier DEMOUVEAUX

Flere gode, norske prestasjoner

Med Øyvind Lukkedal i dagens brudd var det bare starten på en rekke gode, norske prestasjoner på dagens etappe, og flere av våre ryttere på det tredje nivået viste seg frem på strålende vis.

Som vanlig i sportens brutale hierarki ble Lukkedals bruddforsøk etter hvert kjørt inn, men så startet en rekke angrep. Norgesmester Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal) prøvde seg like etter, men uten å få noe ut av det.

Over toppen på Skistua, med fem kilometer til mål, var det Trond Håkon Trondsen (Team Sparebanken Sør), som skulle vise at han behersker sykkelen svært godt. I utforkjøringen kjørte han tøffe linjer og fikk åpnet opp en god luke. Dessverre tauet Alexander Kristoff gruppen hans inn igjen. Joker Icopal fulgte således opp med angrep fra flere av deres ryttere, før Dylan Teuns gav dødskysset.

August Jensen (Team Coop) var som kjent for sent ute, men videre ned på resultatlisten finner vi en rekke flotte resultater. Joker-duoen Carl Fredrik Hagen og Markus Hoelgaard endte på henholdsvis femte- og sjetteplass. Litt lengre ned på resultatlisten var både Bjørn Tore Hoem, Andreas Vangstad og Krister Hagen blant topp 20.

De gode etappeplasseringene fra Joker Icopal gjør at det norske kontinentallaget leder lagkonkurransen med hele 26 sekunder på CCC Sprandi Polkowice etter den første etappen.

Rittet fortsetter i morgen med en 184,5 kilometer lang etappe mellom Sjøvagen og Bardufoss, som forventes å ende i en massespurt.

Resultater finner du nederst i artikkelen!

Slik gikk det til:

Den innledende etappen av årets Arctic Race of Norway gikk over 156,5 kilometer, mellom Narvik og Andørja. Etappen startet i opphold og greit vær, men etter hvert skulle det bli dårligere og gjøre avslutningen sur for rytterne.

Innen en tid hadde fire mann slitt seg avgårde i brudd. Etter 30 kilometer med høy fart og støting så fikk Bernhard Eisel (Dimension Data), Jon S. Breivold (Team FixIT.no), Daniel Diaz (Delko Marseille Provence KTM) og Øyvind Lukkedal (Team Coop) gå.

Alex Kirsch (Veranclassic) og Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen) prøvde å kjøre seg opp, men maktet det ikke. Breivold skulle falle av etter hvert også.

Klatrekongen Eisel

Bernhard Eisel er kanskje best kjent fra brosteinsklassikerne og som spurtopptrekker for Mark Cavendish i Tour de France, men på den første etappen av Arctic Race of Norway, og med frie tøyler, gikk østerrikeren for en uvanlig tilnærming.

På dagens første klatring til Lavangseidet etter 66 kilometer brukte Dimension Data-rytteren sin eksplosivitet og spurtet først over toppen. Dermed gikk tre poeng til ham, to poeng til Diaz, mens Lukkedal tok det siste poenget.

Over Gratangsfjellet etter 89 kilometer var Eisel på ny først over, og med fem nye poeng i sekken sikret han seg med det klatretrøyen.

Bruddet får besøk

Astana holdt tempoet oppe i hovedfeltet, men da de sakket på farten gikk en ny gruppe avgårde. Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) støtet og Veranclassic prøvde å nøytralisere forsøket, men klarte det ikke. Da de stoppet opp gikk tre ryttere til: Loic Chetout, Kenneth Vanbilsen (Cofidis) og Eduard Grosu (Nippo).

Gatis Smukulis (Delko) fra feltet. Det fik Veranclassic til at reagere, og de tog kortvarigt ansvar for jagten, men da de stoppede, blev der angrebet igen. Cofidis sendte Loic Chetout og Kenneth Vanbilsen i offensiven. De fik selskab af Eduard Grosu (Nippo – Vini Fantini). Inn på de 50 siste kilometerne hadde de fått etablert seg, et par minutter bak de tre i front.

25 kilometer senere var kvartetten oppe hos Eisel, Diaz og Lukkedal, med hovedfeltet knapt minuttet bak, anført av Alexander Kristoffs Katusha-Alpecin.

Flere angrep

De syv klatre ikke å få organisert seg skikkelig og Eduard Grosu angrep ganske umiddelbart. Rumeneren fikk gå avgårde alene, mens de bak ikke fikk til noe skikkelig.

Fra hovedfeltet gikk også en av de mest offensive rytterne fra årets Tour de France, Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert), til. Franskmannen klarte heller ikke å få til noe og med 13 kilometer til mål var alle utbryterne hentet.

Det utløste nye forsøk, blant annet fra norgesmester Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal), men han ble raskt markert av Katusha. En Veranclassic-rytter slapp dog avgårde og hadde en ti sekunders ledelse inne på den siste, lokale runden i Narvik. I det han passerer målstreken fikk han også besøk av en Astana-rytter.

Skistua

Med 7,5 kilometer til mål tok utbryterne fatt på dagens tøffeste utfordring, klatringen opp Skistua, 2,3 kilometer à 6,6 prosent stigning, som startet med svært bratt helning.

Duoen i front ble hentet ganske kjapt, med Wanty – Groupe Gobert og Katusha tauende i hovedfeltet. Halvveis opp i bakken gikk Fabien Grellier (Direct – Energie) til, og Katusha måtte sørge for at tempoet ble holdt oppe, men uten å sette sin egen kaptein, Kristoff, i sjakk.

Flere angrep fulgte i det man nærmet seg toppen og det ble et nytt angrep fra et fransk lag. Denne gangen fra Fortuneo Oscaros Franck Bonnamour. Men Grellier var først over toppen, i det flere ryttere var med på å strekke feltet over toppen.

Finalen

Grellier kjempet videre med noen sekunders ledelse over toppen og i feltets ubesluttsomhet kom flere ryttere seg opp til ham, deriblant Trond Håkon Trondsen.

I utforkjøringen gamblet Trondsen på det våte føret og fikk åpnet opp en god luke. Men Alexander Kristoff kjørte offensivt og tauet Trondsen og et par andre inn i det lettkjørte terrenget.

I det det samlet seg igjen gikk Anders Skaarseth til, med halvannen kilometer til mål, men han stivnet fort. Dermed gikk det nye angrep, denne gangen med Gazprom i føringen, mens Joker Icopal fortsatte å være offensive og fulgte på.

Da Dylan Teuns gikk til var det dog ingen som maktet å følge på. Belgieren fikk en solid luke og August Jensen åpnet spurten sin for sent. Dermed ble det seier til BMC-rytteren, med Jensen like bak.

Tagget med: , , , ,

Les også disse