MOT DE STORE: Torstein Træen, som på bildet sykler inn til en femteplass mellom Daniel Martinez og Richard Carapaz på fjerde etappe, ble til slutt nummer ni i Tour Colombia 2.1. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

– Er det ikke kult å se en nordmann som klatrer med Higuita og Bernal?

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 16.02.20 22:22

Del på    

Uno-X-sjef Jens Haugland i ekstase over lagets proffdebut i Colombia.

(procycling.no): Søndag kveld fullførte Uno-X sitt aller første etapperitt som profflag. Det endte bedre enn de turte å drømme om. Torstein Træen ble nummer ni sammenlagt i Tour Colombia 2.1. Foran han på resultatlista var syv colombianere og én ecuadorianer.

Sykkelsjefen i Uno-X, Jens Haugland, trodde knapt det han så da Træen kom tilbake til favorittgruppa, 3200 meter over havet i Colombia.

– Jeg hadde tre små barn som herjet rundt i stua. Så jeg satt meg på gjesterommet, slo av lyset og så på telefonen de siste to timene. Jeg synes flere ganger det så ut som at strikken røyk. Men han kjørte så metodisk opp den bakken og da han kom der bak gruppa til Carapaz da det var igjen fire kilometer så skjønte jeg at «Shit, nå kjører han for topp ti». Og det var det han sa til treneren sin før rittet at han skulle klare, sier Haugland til procycling.no.

– Det er vilt kult rett og slett. Jeg er så barnslig sportsinteressert at jeg mer eller mindre tror jeg sto og hoppa i sofaen da jeg så på. Så det var gøy.

Fulgte de lokale i tynn luft

Hele årets Colombia Tour 2.1 har foregått godt over 2000 meters høyde. Men søndagens etappe bevegde seg inn i det ukjente, med målgang 3247 meter over havet.

Sammenlagtvinner Sergio Higuita ble født i Medellín bare 1495 meter over havet. Tour de France-vinner Egan Bernal er oppvokst i Zipaquirá, 2650 meter over havet. Da Torstein Træen kom seg opp igjen til tetgruppa satt Richard Carapaz og tauet på favorittene. Ecuadorianeren er fra Tulcán som ligger mer enn 3000 meter over havet.

Torstein Træen er fra Hønefoss, 96 meter over havet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Vi vet jo ikke hvordan han ville reagere på det. Men det har vært snakket om at Colombia kom litt sent på oss, men vi har nå tross alt visst at vi skulle kjøre Colombia siden starten av desember nå. Så vi har hatt god tid til å gjøre de grepene vi måtte gjøre for å reise ned dit med en forventning om at vi skulle bite fra oss. Men herlighet er det ikke kult å se en nordmann som klatrer i Colombia med Higuita og Bernal? Det er bare å applaudere Torstein.

– Det er i hvert fall en inspirasjon for andre sykkelryttere. Torstein har tatt en svært tålmodig vei bort dit. Han har aldri vært noen barnestjerne men har jobbet enormt målrettet i mange år sammen med trener Lars Holm og får belønning for å være en lojal rytter på både tankesett og treningsarbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet!

IMPONERTE I COLOMBIA: Uno-X laget satt preg på Colombias største sykkelritt i lagets proffdebut. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

Uredde og detaljfokuserte

Bak Træens niendeplass skjuler det seg også topp ti-plasseringer fra Lars Saugstad og Idar Andersen. Martin Bugge Urianstad måtte stå av på den tredje etappen, men Jonas Abrahamsen og Jonas Iversby Hvideberg kom seg gjennom rittet.

– Vi visste at Torstein var skarp og vi visste at han har en fysikk som kunne passe overraskende bra til å sykle i det miljøet i Colombia. Men jeg må si at det her er så mye mer enn hva vi kunne håpet på. Det gjelder ikke bare Torstein men hvordan hele laget fremstår gjennom uka og måten vi setter oss i posisjoner der vi gjør det beste ut ifra de forutsetningene vi har. Den ureddheten de unggutta står for det smitter. Du verden for en start på sesongen, beretter Sykkelsjefen.

Han understreker at selv om Colombia-rittet kom relativt sent på programmet så har ingenting vært overlatt til tilfeldighetene.

– Vi var veldig godt forberedt. Forberedelsene som er gjort både på ernæring og med Espen Aareskjold med tanke på å time det med akklimatisering, høyde og oksygennivå og alle andre ting han har hatt fokus på. Far og bror-Hvideberg kjørte løypa i går og ga oss hele bakken. Det er klart at vi har lært oss en måte å sykle bakker på at vi gjentatte ganger nå klarer å prestere. Jeg synes det er forbausende at en unggutt fra Ringerike klarer å holde hodet kaldt i den gryta i Bogota.

At det er akkurat Torstein Træen som leverer det første resultatet for proffsatsningen til Uno-X er ekstra spesielt for Haugland. Træen har vært med helt siden Uno-X-laget startet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det føles nesten for godt til å være sant. Det er så gledelig at det er sånn det er. Det er klart det er noen som rynker litt på nesa over hvem vi har valgt å ta med oss hele veien. Om man ser objektivt på resultater så kunne man blitt utfordret på det. Men vi har stått beinhardt på det at den gjenge her skal få drive på lenge med det fokus de har så lenge de går på jobb og er klar for å være med på det her, så blomstrer de. Nå er det bare å komme seg til Algarve.

Uno-X fortsetter sesongen, litt nærmer havoverflaten, i Volta ao Algarve på onsdag.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse