BESTE FRA EUROPA: Kun ryttere fra Sør-Amerika var foran Torstein Træen i sammendraget i Colombia. FOTO: Jan Brychta

Træen strålte på kongeetappen i Colombia

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 16.02.20 20:08

Del på

Uno-X-rytteren på tiendeplass i 3200 meters høyde.

(procycling.no): Avslutningsetappen av Tour Colombia 2.1 startet på samme sted som Egan Bernal vokste opp. 182 kilometer etter at feltet trillet ut fra Zipaquirá ble det bare nesten for byens store sønn som ble slått av Daniel Felipe Martinez og Sergio Higuita fra EF Education.

Det tok ikke lang tid før Torstein Træen passerte samme målstrek som tiendemann på etappen.

1:29 var han bak etappevinneren. Dermed klatret 24-åringen opp til niendeplass i sammendraget.

Sergio Higuita vant sammenlagt med åtte sekunder til etappevinner Martinez. Jonathan Caicedo sørget for trippelseier til EF da han var 34 sekunder bak lagkapteinen. Egan Bernal klarte aldri å ta igjen det tapte fra lagtempoen og ble nummer fire, 55 sekunder bak Higuita.

Træen ble beste ikke-søramerikanske rytter i sammendraget med niendeplassen, 3:19 bak vinneren.

Utliknet Carapaz sitt tempo

I nest siste stigning på etappen startet Team Ineos kjøret som skulle føre til seier. Feltet ble raskt redusert. Ganske snart var Torstein Træen igjen som eneste Uno-X-rytter i feltet.

En drøy mil med motbakke utgjorde finalen i Tour Colombia 2.1. Med etappestart på over 2500 meters høyde fant man ikke målstreken før 3274 meter over havet var nådd.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Allerede med ti kilometer igjen punkterte rittleder Sergio Higuita (EF Pro Cycling) like før bakken virkelig begynte å stige. Richard Carapaz (Team Ineos) opplevde det samme, og dermed roet det seg litt.

Favorittgruppa talte omlag 25 ryttere da både Higuita og Carapaz var oppe igjen, fortsatt med Træen på plass. Men med Carapaz tilbake dro Ineos virkelig opp tempoet igjen. Da måtte også Træen slippe.

Carapaz sitt kjør maltrakterte favorittgruppa som raskt var nede i ni mann. Bak i bildet kunne man stadig skimte en Uno-X-rytter kjøre jevnt for å ikke tape for mye.

Han tapte ikke mer. Han kom seg opp igjen. Med tre kilometer igjen var Træen tilbake på halen mens Carapaz fremdeles tauet alt han hadde fire kilometer fra målstreken.

Høyt over Galdhøpiggens 2469 meter måtte Uno-X-rytteren slippe igjen da Bernal tok over selv. Da var det kun Higuita, Martinez, Florez og Caicedo som hang med.

Inn på siste kilometer, da høydemeterne begynte å nærme seg de 3274 som målstreken var plassert på, fortsatte Bernal å taue.

Ineos-rytteren klarte ikke å kvitte seg med rivalene og på de siste meterne støtet Martinez og Higuita. Sistnevnte tok sammenlagtseieren mens Martinez vant etappen.

Saugstad i brudd

Gjennom de lettkjørte milene som åpnet etappen fra Zipaquirá til Alto del Verjón stakk Lars Saugstad av gårde i bruddet.

Uno-X-rytteren, som har markert seg i flere spurter så langt, fikk selskap av ytterligere 13 ryttere.

Alvarao Hodeg (Deceuninck-QuickStep), Matteo Jorgenson (Movistar Team), Etienne van Empel og Umberto Marengo (Vini Zabù), Colin Joyce (Rally Cycling), Felix Barón (Team Iluminate) Maris Bogdanuvics (Amore & Vita), Fabio Duarte (Team Medelin), Juan Pablo Suárez (EPM-Scott), Johan Colón, Sebastian Castaño og Edison Muñoz (Orgullo Paisa) og Byron Guamá (Ecuador) utgjorde tetgruppa sammen med Saugstad som ledet med rundt fire minutter.

Men inn mot etappens finale nærmet feltet seg. Fem mil fra mål hadde utbryterne kun 2:15 til forfølgerne. De ble til slutt kjørt inn, men raskt kom et nytt angrep.

Robinson Chalapud (Team Medelin) og Walter Pedraza (Supergiros) støtet fra feltet og fikk 30 sekunder. Med 18 kilometer igjen støtet Pedraza seg løs fra Chalapud og fortsatte alene.

Han klarte dog ikke å holde tritt med hardkjøret til Team Ineos og 16 kilometer gjensto da han ble kjørt inn.

Tagget med: , , , , ,