Prøv Procycling Pluss idag

ENDELIG: Seks år etter at han tok fin første seier i La Vuelta kom etappetriumf nummer to for Simon Clarke. Foto: Tim de Waele/Getty Images)

EF Education First brøt WorldTour-tørken

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 29.08.18 16:32

Del på    

Simon Clarke med etterlengtet storseier i Vuelta a España.

(procycling.no): Den femte etappen i Vuelta a España endte i en seierskamp mellom Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Simon Clarke (EF Education) og Alessandro De Marchi (BMC Racing).

Trioen var først over siste fjell, og kjørte sammen på de siste to milene inn til mål i Roquetas de Mar.

De Marchi var først inn på oppløpet, med Clarke og Mollema på hjul. EF Education-rytteren vant spurten uten problemer, og tok sin andre etappeseier i den spanske Grand Tour. Australieren vant også en etappe i 2012.

– Det er helt utrolig. Jeg har jobbet så hardt siden forrige gang jeg vant her. Jeg klarte bare ikke å gjenskape det. Det har tatt meg så lang tid å få det til igjen, og for at ting skulle klaffe for meg. Selv i dag trodde jeg ikke helt at det var mulig. Jeg hadde gode bein, men i et brudd med så mange ryttere er samarbeidet aldri helt topp. Vinnerbruddet gikk i utforkjøringen, så jeg visste jeg bare måtte håpe at jeg gikk med de riktige angrepene, sier en lykkelig Clarke i seiersintervjuet vist på Eurosport.

I finalen holdt han hjulet til De Marchi, med Mollma bak seg. Men kun sekunder bak de tre jaktet en ny trio. Clarke visste han måtte være kald.

– Jeg vokste opp med banesykling fra jeg var 15. Det var som banesykling det her. Jeg visste at De Marchi er rask. Men det var en lang etappe og det er vanskelig å spurte etter det. Da Mollema angrep merket jeg krampene. Men jeg trodde på meg selv. Jeg var bekymret over at de bak skulle ta oss igjen, men du må være villig til å tape for å vinne. Jeg var det, og jeg endte på toppen.

For EF Education sin del var seieren av det etterlengtede slaget. Jonathan Vaugthers sitt lag sto uten WorldTour-seier i 2018, og hadde kun fire triumfer å vise til før Clarke sikret den femte på vueltaens femte dag.

Etappeseieren er lagets første triumf på WorldTour-nivå siden Rigoberto Uran vant den niende etappen i Tour de France 2017.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRUDDET SOM GIKK INN: Simon Clarke, Bauke Mollema og Alessandro De Marchi kjempet om seier på den femte etappen i Vuelta a España. Foto: Michael Steele/Getty Images

Molard i rødt

Rudy Molard satt i den andre gruppen som trillet over målstreken. Sammen med Davide Villela (Astana) og Floris de Tier (LottoNL-Jumbo) var FDJ-rytteren bare åtte sekunder bak de tre første.

Ikke nok til å frarøve Clarke etappeseieren, men nok til å stjele ledertrøya til Michal Kwiatkowski.

Molard var godt posisjonert i sammendraget før etappen da et brudd på 25 mann slet seg løs. Franskmannen klarte ikke følge Mollema, Clarke og De Marchi, men jaget minuttet bak etter toppen av bakken for å sikre seg sammenlagtledelsen.

28-åringen var 3:46 bak den polske rittlederen til Team Sky før etappen. Feltet kom i mål 4:55 bak Clarke, og dermed kunne Rudy Molard ikle seg den røde ledertrøya etter femte etappe. Han leder nå den spanske Grand Tour med 1:01 ned til Kwiatkowski.

Langvarende støtecup

En særdeles bruddvennlig etappeprofil førte til et heseblesende tempo ut fra Granada.

Dermed tok det tid før noen klarte å slite seg løs, og få en større ledelse.

Etter ti av 188 kilometer var fremdeles feltet hakk i hæl.

18 kilometer ut på etappen kom en kvartett av gårde, men også denne ble kjørt inn.

Stor gruppe av gårde

Den bruddløse tilstanden i rittet varte og rakk, helt til det gjensto 123 kilometer.

Alessandro De Marchi og Brent Bookwalter (BMC), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Maxime Monfort (Lotto Soudal), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Stéphane Rossetto (Cofidis), Valerio Conti (UAE-Team Emirates), Floris de Tier og Sepp Kuss (LottoNL-Jumbo), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Gianluca Brambilla og Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Franco Pellizotti og Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Davide Villella (Astana Pro Team), Jonathan Lastra (Caja Rujal-Seguros RGA), Andrey Amador (Movistar), Jai Hindley (Sunweb), José Mendes (Burgos-BH), Simon Clarke (EF-Drapac), Merhawi Kudus (Dimension Data), Maurits Lammertink og Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin) var de utvalgte på den femte etappen.

Rossetto og De Marchi støtet seg løs fra de 23 andre, og utgjorde tetduoen en stund. Men med seks mil til mål i Roquetas de Mar kvittet De Marchi seg med Rossetto.

Clarke og Mollema klatret seg opp til De Marchi, og de tre startet etappens siste stigning sammen.

Trio over toppen

Trioen klatret opp Alto El Marchal (10.8km á 4.1%) uten angrep. Mollema punkterte på et uheldig tidspunkt, men nederlenderen klarte å kjøre seg opp igjen.

Mollard, Villela og De Tier var nærmeste utfordrere, et snaut minutt bak over toppen med drøye to mil igjen.

I hovedfeltet skjedde lite opp klatringen. Team Sky jobbet for å forsvare ledertrøya til Michal Kwiatkowski, som var truet av Molard. Ingen av favorittene prøvde seg på noe.

De tre i front fortsatte å jobbe sammen helt til de siste seks kilometerne. Da kom det første angrepet fra Bauke Mollema. Clarke fulgte, mens De Marchi jobbet seg tilbake.

Både De Marchi og Clarke forsøkte å kvitte seg med konkurrentene, men trioen forble samlet helt inn på siste kilometer der Clarke vant spurten.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse