Prøv Procycling Pluss idag

TØFF KONKURRENT: Primoz Roglic matcher Tom Dumoulin i flere typer terreng og har i tillegg en bedre avslutning enn nederlenderen. Her blir Dumoulin spurtslått under kongeetappen i UAE Tour. Han mener konkurransen i årets Giro d'Italia er brutal. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Dumoulin: – Brutal konkurranse i giroen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.05.19 09:53

Del på    

28-åringen fra Maastricht meldes i toppform.

(procycling.no): Tom Dumoulin, eller Borgermester Tom som vi liker å kalle ham, har regjert Giro d’Italia med stor suksess de to sesongene.

I 2017 ventet en samstemt sykkelverden på at han skulle knekke under presset Nairo Quintana, Vincenzo Nibali og Thibaut Pinot satt ham under, men selv ikke et svært dårlig timet toalettbesøk langs veikanten var nok til å rive nederlenderen ned fra tronen det året.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I fjor var det Simon Yates som fikk kjenne det samme presset på kroppen. Den ’unge’ briten ledet rittet sammenlagt til det gjensto tre etapper. Men i løpet av en vanvittig ferd mellom Venaria Reale og Bardonecchia gikk Chris Froome fullstendig amok og sykler 80 kilometer i tet alene, mens Dumoulin, Pinot og i andre ikke helt klart å finne en samarbeidsform bak der igjen.

Yates sank som en stein mot avgrunnen og tapte til slutt nesten 39 minutter og mistet følgelig fullstendig kontrollen på et ritt han ledet med 28 sekunders favør til nettopp Dumoulin bare dagen i forveien.

– Beina mine tilsvarte andreplass

De prestasjonen hjelper Sunweb-kapteinen fint lite nå, men at han også sto fram som Geraint Thomas aller største trussel under det påfølgende Tour de France, beviser bare hvor enormt godt tilpasset han er til å kjøre Grand Tours.

Eurosport har gjort et eksklusivt intervju med Dumoulin på vei inn mot den 102. utgaven av Giro d’Italia.

Les også: «Årets øyeblikk»: Froome angriper på Colle delle Finestre

Her blir han blant annet spurt om han noen ganger tenker tilbake til nøkkelmomentene som endte opp med å vippe fjorårets kamp i ’La Maglia Rosa’ i favør av Chris Froome, og ikke ham:

– Nei, egentlig ikke. Jeg var tilfreds med posisjonen jeg endte på, andreplassen var veldig tilfredsstillende. Jeg vant ikke slik jeg gjorde året i forveien, men jeg var fornøyd med prestasjonene min. Jeg trodde ikke jeg gjorde noen feil der og da, men kanskje gjorde jeg det sett i ettertid. Men da rittet pågikk tror jeg at jeg gjorde alle de riktige avgjørelsene, og så var det beina jeg hadde som bestemte at det ville ende opp med en andreplass.

Meldes i knallform

Med nok en sesong med fokus mot både Giro d’Italia og trolig også Tour de France, har han vært svært selektiv med rittene han har valgt å stille opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE HELT PÅ TOPP: Tom Dumoulin var ikke helt seg selv under Tirreno-Adriatico, men treneren hans mener det er vanskelig å oppnå gode resultater i mars måned for Sunweb-kapteinen. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Foreløpig dreier det seg bare om UAE Tour og Tirreno-Adriatico blant etapperittene, for Maastricht-mannen som nylig har avsluttet nok et to uker langt opphold i høyden. Under dronningetappen i UAE Tour måtte han tåle å bli satt på plass av Primoz Roglic.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ingen av resultatene hans har skilt seg voldsomt ut så langt, men trener Marc Reef i Sunweb-systemet har noen interessante refleksjoner rundt hvordan det egentlig står til på vei inn mot årets første høydepunkt:

– Alt gikk glimrende på høydeleiren vår og vi mener at Tom er i toppform akkurat nå, sier Reef til Cycling Weekly.

– Han var også på et høyt nivå tidlig i sesongen, men han er litt spesiell på det punktet. Jeg vet ikke om det er noe biologisk, men han har alltid problemer med å finne toppformen i mars måned, sier svensken og mener det er noe av forklaringen på hvorfor det bare ble en sjuendeplass på den avsluttende tempoen over ti kilometer i San Benedetto del Tronto.

Wiggins: – Vanskelig å bryte ned INEOS

Da rutene for årets Grand Tours ble presentert, valgte Dumoulin å skifte hovedfokus fra Tour de France til Giro d’Italia.

Han er blant rytterne blant andre Bradley Wiggins mener kan vinne begge to i løpet av én sesong (den andre er Chris Froome), men overfor cyclingnews.com i januar understreket nederlenderen at det er all in alt når hovedfeltet ankommer starten av giroen i Bologna førstkommende lørdag.

– Vil du ha en annen inngang til giroen med Tour de France i bakhodet?

– Nei, nei. Jeg kommer til å ha hovedfokus mot giroen, fortalte Dumoulin.

Wiggins mener det dreier seg like mye om dominansen til Team INEOS (tidligere Team Sky) som løypevalg da han ble spurt om det var en klok avgjørelse å gi giroen høyeste prioritet denne sesongen.

– Han har vunnet giroen tidligere og ble nummer to i fjor. Sannsynligvis føler han at sjansen til å vinne giroen er størst, spesielt om INEOS er like sterke som de var i fjor. Det er vanskelig å bryte dem ned om du kommer inn til hver finale på fjelletappene og de fremdeles sitter der med fem ryttere. Jeg tror Tom setter mer pris på giroen og ser på det som en bedre mulighet til å vinne. På lang sikt tror jeg også fokuset er på touren, og jeg tror han kommer til å vinne det en dag. Han ble nummer to i fjor, gjorde han ikke? Men per nå tror jeg både han og laget liker sjansene hans i giroen bedre, sier Wiggins.

Tror formen vil avgjøre

Egan Bernal sykler ikke årets Giro d’Italia, men det er nok av utfordrere rundt Dumoulin foran treukersrittet likevel.

Primoz Roglic har hatt en strålende sesong hittil, og ble, som Dumoulin, lokket til giroen på grunn av antall tempokilometer underveis.

Bak de to befinner et sjikt med Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Mikel Landa og Vincenzo Nibali seg, en kvartett som alle har vært med på å jage seieren på et punkt i karrieren. Nibali har også vunnet rittet både i 2013 og 2016.

Yates er blant rytterne som har imponert så langt i år, blant annet med soloseier under Vuelta a Andalucía i slutten av februar. Han vant også den individuelle tempoen under Paris-Nice.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN MANN FOR TOUREN? Bradley Wiggins mener Tom Dumoulin er en framtidig Tour de France-vinner, men skjønner også hvorfor 28-åringen setter Giro d’Italia øverst også denne sesongen. FOTO: Steve Stammers/Eurosport

– Jeg tror det hele dreier seg om å være i toppform, og aller helst hakket bedre enn de andre. Kanskje jeg kan lene meg mer på erfaring enn noen av de andre, men med Simon Yates, Primoz Roglic, Egan Bernal (stiller ikke), Vincenzo Nibali og Miguel Angel Lopez, er det en rimelig bare line-up og alle har erfaringen og sterke lag rundt, slik at vi kan avgjøre hvem som er aller best, sier Dumoulin til Eurosport.

– Blir du bekymret når du ser formen Simon Yates har vært i?

– Nei, jeg blir ikke det, men vårklassikerne har vist at konkurransen kommer til å bli brutal under Giro d’Italia. Jeg er nødt til å ankomme i topp, topp form for å prøve og vinne det, selv om det kommer til å bli vanskelig. Men jeg kan ikke gjøre noe annet enn å fokusere på meg selv, være i så godt slag som mulig og håpe på det beste.

PS: Giro d’Italia sykles fra lørdag 11. mai til søndag 2. juni.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse