ÅRETS ØYEBLIKK: Chris Froome gikk solo over Colle delle Finestre under Giro d'Italia 2018. Tim de Waele/Getty Images

Årets øyeblikk: Froome angriper på Colle delle Finestre

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 23.12.18 10:31

Del på    

Da maglia rosa skiftet fra en brite til en annen.

(procycling.no): Vi i procycling.no summerer opp årets sykkelsesong ved å skrive om 5 øyeblikk som har gjort inntrykk på oss. Her er Chris Froomes enorme soloseier i Giro d’Italia.

Etappe 19 skulle snu årets Giro d’Italia på hodet. Chris Froome startet etappen på fjerdeplass sammenlagt og visste at noe spektakulært måtte til dersom han skulle sikre seg den rosa trøyen. Team Sky-kapteinen angrep på fjellsiden av Colle delle Finestre, ristet av seg hele feltet og syklet 80 kilometer alene i front over tre av etappens fire fjelltopper. 

En utrolig seier som brakte Froome inn i rosa, 40 sekunder foran Tom Dumoulin (Sunweb), og 4:17 foran tredjemann, Thibaut Pinot (Groupama FDJ). Mannen som startet etappen i rosa, Simon Yates (Mitchelton Scott), sprakk fullstendig og tapte mer en 38 minutter. Etappen ble legendarisk.

Etter en tøff start var Froome nå på vei mot en sammenlagttriumf i Giro d’Italia, og hans tredje Grand Tour-seier på rad. Det avgjørende angrepet på Colle delle Finestre, og den mesterlige etappeseieren i Bardonecchia som fulgte, skulle bare bli desto mer imponerende, etter de mange hinderne Froome krysset på veien.

For Giro d’Italia 2018 startet på ingen måte etter planen for briten. Froome hadde faktisk rukket å krasje allerede før rittet gikk av stabelen i Jerusalem, på treningen før åpningstempoen. Etter en tøff åpningsuke, var det mange som hadde avskrevet den regjerende Vuelta- og Tour-mesteren. Froome var åpenbart i trøbbel på etappen til Gran Sasso, gjort til en nokså celeber statist i skyggen av en lysende Yates, og frakjørt av konkurrentene på en avgjørende etappe for første gang i en Grand Tour siden han fikk sitt gjennombrudd for sju år siden. 

Giroens første uke unnagjort og Froome ligger utenfor topp ti sammenlagt. Men med ryggen mot veggen slår han tilbake. Først ved å vinne på Monte Zoncolan – og deretter med en solid prestasjon på tempoen til Rovereto på etappe 16, som bringer han på skuddavstand av podiet. 

Finestre

På etappe 19 var det likevel alt eller ingenting for Froome. En Yates proppfull av overskudd så utilnærmelig ut, men mannen i rosa hadde begynt å vise svakheter i avslutningen til Prato Nevoso, der Froome og Dumoulin distanserte Mitchelton Scott-kapteinen på de avsluttende kilometerne.

ALENE I FRONT: Froome krysser et snødekt Finestre på den 19. etappen av årets Giro. FOTO: Tim de Waele/Getty Images)

Med blod på tann fortsatte å Team Sky å legge press på rittlederen, nå med å sette frem toget tidlig på Colle delle Finestre. Mistanken ble fort bekreftet, Yates måtte slippe før gruspartiene åpenbarte seg. Froome seilte av sted og krysset toppen 40 sekunder foran Pinot og Dumoulin – Yates var langt bak.

Froome stormet videre – og økte ledelsen med over et minutt i utforkjøringen. Over og ned fra Sestriere, fremme i dalen før Bardonecchia, og Froomes ledelse var over tre minutter. Briten nærmet seg rosa. Dumoulin og Pinot samarbeidet etter beste evne, men måtte bare resignere og konstatere at det var ingenting å gjøre med Froome. 

Med et uventet og ekstraordinært trekk, helt i tråd med Giro d’Italias lunefulle personlighet, la Froome grunnlaget for sin første rosa trøye. Angrepet på Colle delle Finestre snudde hele rittet på hodet, og skrev seg inn i historiebøkene som et av giroens aller største øyeblikk.

Tagget med: , , ,

Les også disse