Prøv Procycling Pluss idag

ET SYKKELELSKENDE FOLK: Slik så det ut da Giro d'Italia gjestet Herning i 2012. Nå tar Tour de France turen innom Danmark, i 2021. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

– En drøm som går i oppfyllelse

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.02.19 13:23

Del på    

Danskene jubler for Tour de France-besøk.

– Det var en gang. Slik begynner mange eventyr. Og i dag skriver vi enda et dansk eventyr, eller vi bekrefter det i det minste. Det var ikke fake news i går. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa statsminister Lars Løkke under et pressemøte sammen med Tour de France-direktør Christian Prudhomme på rådhuset i København, torsdag.

Han siktet naturlig nok til finansminister Kristian Jensens lite elegante tweet, der han bekreftet den ’store nyheten’ dagen i forveien.

Les mer her: Blåste nyheten via Twitter: Touren starter i Danmark i 2021

Nå er det derimot ingen tvil om at 2021-utgaven av Tour de France innledes med prolog over 13 kilometer i Københavns gater, lørdag 2. juli. Her kan vertsnasjonen muligens håpe på toppresultater en utøver som Søren Kragh, og eventuelt tempoverdensmester Mikkel Bjerg – dersom han har kommet seg inn i proffenes rekker innen den tid.

Deretter kjøres en 190 kilometers fellesstart fra Roskilde til Nyborg på dag to. Det inkluderer ferden over den mektige Storebæltsbroen.

Det danske eventyret avsluttes så fra Vejle til Sønderborg, før hviledagen sender rytterne ut av Skandinavia igjen den 5. juli.

Opp mot én million tilskuere

Ifølge dansk TV 2 forventer man at over 900 000 mennesker vil følge touren langs landeveien på dansk jord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOR DANSK RYTTER: Jakob Fuglsang er en av rytterne som har stått fram i den danske sykkelhistorien, med positivt fortegn. (Photo by Jose Breton/Getty Images)

Sykling har en helt spesiell plass i københavnernes liv, noe søknadens motto, som initiativtaker Joachim Andersen begynte å jobbe på i etterkant av Giro d’Italia-besøket i 2012; verdens største sykkelritt møter verdens beste sykkelby, også spiller på:

– Gran Départ Copenhague – Danemark 2021 er et rendezvous som skal feire den gjensidige inspirasjonen mellom hverdagssyklistene og den profesjonelle sykkelsporten, uttalte Prudhomme under presentasjonen.

Spektakulært og krevende på dag to

Der åpningen blir en folkefest der hovedstadens historiske bygg og severdigheter skal vises fram for en hel verden, slik formålet også var under VM-tempoen i København i 2011. Det knytter seg nok aller mest spenning til etappen mellom Roskilde og Vejle.

Passeringen av Storebæltsbroen byr selvsagt på spektakulære TV-bilder, men også på et 18 kilometer langt parti med gode muligheter for sidevindskjøring.

Under pressemøtet påpekte også Prudhomme at målgang i Nyborg ble valgt med omhu.

– I et sportslig perspektiv er det viktig å ha målgang så tett på broen som mulig, begrunner franskmannen om hvorfor det var viktig å stanse i Nyborg i stedet for å kjøre hele veien inn til Odense.

Dette for at sidevindskjøringen skal få så mye effekt på hovedfeltet som mulig.

Budsjett på 90 millioner danske kroner

Danmark har en rikholdig sykkeltradisjon som blant annet er synonymt med Giro d’Italia-starten i Herning fra 2012, WorldTour-laget Team CSC/Saxo Bank, Bjarne Riis, Brian Holm, Rolf Sørensen og Jakob Fuglsang.

Å få Tour de France på besøk er ikke akkurat småtterier. Næringsminister Rasmus Jarlov fortalte ifølge Ekstra Bladet under presentasjonen at staten går inn med 90 millioner danske kroner i forbindelse med arrangementet.

Tidligere beregninger viser at man forventer at utenlandske turister alene vil legge igjen 112 millioner danske kroner i omsetning.

Det er de fem vertskommunene, tre regioner, selskapet Sport Event Danmark og det danske nærings- og vekstdepartementet som deler på utgiftene for å få verdens største sykkelarrangement til byen.

Den danske Giro d’Italia-starten i 2012 skal ha beløpet seg til 30 millioner kroner, mens sykkel-VM i 2011 kostet rundt 40 millioner kroner.

Klok av skade skal arrangøren også ha lagt av midler i tilfelle uforutsette utgifter skal dukke opp.

Tagget med: , , , ,

Les også disse