DE TO STORE: Det er vanskelig å komme utenom Fabian Cancellara og Peter Sagan når man skal spå hvem som vinner Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Dette er Flandern-favorittene

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 5.04.14 11:06

Del på    

Fabian Cancellara mot Peter Sagan mot Omega Pharma-Quick Step. Dette er procycling.nos favoritter til Flandern rundt!

11 brosteinsbelagte bakker, 259,8 kilometer og 200 syklister.

I Ronde van Vlaanderen kan, trolig og vil, alt skje.

I fjor var det Fabian Cancellara som kunne juble for seieren i årets første virkelige brosteinsklassiker. Da distanserte han Peter Sagan akkurat på toppen av Paterberg og vant med halvannet minutt.

Den store favoritten
Dermed er det naturlig at årets favorittstempelet tilfaller «Spartacus». Foruten Tom Boonen, har ikke verden sett en klassikerrytter av samme rang dette årtusenet.

Etter andreplassen i Milano-Sanremo har Cancellara vært på pallen i de siste ti monumentene han har fullført. Det inkluderer to seirer i både Flandern rundt og Paris-Roubaix.

33-åringen har også vist god form hittil i år. Etter en litt treg start bekreftet han formen da han spurtet inn til andreplass bak Alexander Kristoff i Sanremo. I E3 Harelbeke var han ikke med tetgruppen inn, grunnet uhell. En niendeplass til tross, flere konkurrenter ble nok skremt av det de så. Men det spørs om ikke en slovak skremte like mange.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TO PÅ RAD? Fabian Cancellara har aldri klart å vinne Flandern rundt to år på rad. I år sikter han seg inn på sin andre strake og tredje totalt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Slovakisk råskap
Peter Sagan var Cancellaras største konkurrent i fjor, og kan fort vise seg å bli en hard nøtt å knekke for sveitseren også i år.

Slovaken hadde ingen gnistrende start på sesongen og virket også tafatt i Milano-Sanremo. Siden den gang har han imidlertid vunnet E3 Harelbeke og lekt seg i De Panne.

I fjor viste resultatlistene 1.27 opp til Cancellara, men i realiteten var styrkeforskjellen mindre. Hadde Paterberg bare vært noen meter kortere, kunne det fort endt med slovakisk og ikke sveitsisk triumf.

Etter en femte- og andreplass de to siste årene, er det kun seier som teller for Sagan. Rundt seg har han ikke det sterkeste laget, men Oscar Gatto kan vise seg å være en «skjult» skatt for Cannondale. Sagans store fordel er hans spurt, og om man har lyst til å slå slovaken, blir man trolig nødt til å distansere han før oppløpet i Oudenaarde. Men det vet også Cancellara, og sveitseren vet godt hvordan han skal kjøre fra folk på den belgiske brosteinen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SKAL HAN ENDELIG LYKKES? Peter Sagan har vært så nær så nær, men mangler fortsatt den store klassikerseieren. I fjor ble han nummer to i Flandern, i år er det kun seier som teller. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det sterkeste laget
Mens Cancellara hovedsakelig må stole på seg selv og Stijn Devolder, Flandern-mesteren i 2008 og 2009, stiller Omega Pharma-Quick Step med et mannskap det lukter svidd av.

Tom Boonen har vært det belgiske lagets maestro i nesten ett tiår, men begynner nå å få konkurranse i egne rekker. Niki Terpstra har tatt steg for steg og virker nå til å høre med i det aller øverste toppsjiktet. Stijn Vandenbergh er så høy at man skulle tro han passet dårlig til de bratte bakkene, men belgieren har et vanvittig trøkk i de lange beina. Rundt seg har trioen blant annet Zdenek Stybar, Guillaume Van Keirsbulck og Matteo Trentin. Alle gode nok til topp 10-plassering på en toppdag.

Boonen selv har slitt mye denne våren. I starten av februar var den belgiske yndlingen strålende, og alle var sikre på at dette var Boonens år, etter et forferdelig fjorår. Men etter andreplassen i Qatar har det meste gått galt, både på og av sykkelen. Joda, han vant Kuurne-Brussel-Kuurne, men i Omloop Het Nieuwsblad var han ikke i nærheten. Det er imidlertid ikke på sykkelen det har gått verst.

Rett før Milano-Sanremo mistet nemlig Boonen sitt ufødte barn. Det gjorde at han måtte stå over den italienske klassikeren, og sykkel var neppe det første han tenkte på de dagene. I etterkant har han også hatt diverse småskader, senest med tommelvondt før forrige helgs ritt.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MESTERNE: Fabian Cancellara og Tom Boonen har vært de to store brosteinsrytterne dette årtusenet. Får vi se en skikkelig duell mellom de to mesterne på søndag? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Men selv om det meste faktisk taler mot Tom Boonen denne helgen, er det ikke lov å avskrive en mann som har vunnet Flandern rundt og Paris-Roubaix til sammen syv ganger. Likevel kan det fort være at Niki Terpstra blir Quick Steps mann.

Nederlenderen er i alle fall klar til å steppe inn om Boonen ikke har dagen. Den alltid offensive 29-åringen satt med i fremste gruppe i E3 Harelbeke, bare to dager etter en imponerende soloseier i Dwars Door Vlaanderen. Bestenoteringen, en sjetteplass fra 2012, står i alle fall for fall. Nederlenderen er i fantastisk form.

Uansett hvor sterke enkeltrytterne er, er det likevel bredden i laget som gjør at Quick Step må regnes blant de aller største favorittene. Belgierne har nemlig styrken til å diktere rittet, og klarer de å isolere Fabian Cancellara og Peter Sagan tidlig, kan det meste være gjort.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KVANTITET: Bredden i Omega Pharma-Quick Step er imponerende. I tillegg har de strålende enkeltryttere. Det må jo nesten bli suksess. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fabian Cancellara, Peter Sagan og Omega Pharma-Quick Step-laget må sies å være de store favorittene, men det betyr ikke automatisk at det blir noen av disse som går til topps.

Et kobbel av outsidere er nemlig klare til å gripe muligheten om den byr seg, slik Nick Nuyens praktfullt gjorde det i 2011.

Belgias outsidere
Sep Vanmarcke er kanskje den heteste. Belgieren var topp fem i Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem. Ikke dårlig for fjorårets andremann i Paris-Roubaix. Hvordan Vanmarcke skal vinne, er derimot vanskelig å se. Selv om han har en overraskende god spurt på slutten av klassikerne, mangler han farten til Sagan og virker ikke sterkere enn Cancellara og Sagan. Men sykkelsporten er herlig uforutsigbar, og plutselig er det Belkin-rytteren som kan juble.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SÅ NÆRME: Sep Vanmarcke var centimeter fra å vinne Paris-Roubaix i fjor. Nå ønsker belgieren å få det skikkelig til i Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Mye av det samme gjelder for Greg Van Avermaet, som trolig er BMCs sterkeste kort. Belgieren er nærmest en garantist for topp 10-plasseringer, men klarer sjelden å trekke det lengste strået. Van Avermaet ble nummer fire for to år siden og nummer syv i fjor, så kan ikke avskrives, men er avhengig av tur for å lykkes.

Les også: Hushovd: – Ikke god nok til å være kaptein

Jürgen Roelandts ble nummer tre i fjor. Da var han den eneste som turte å angripe tidlig, og Lotto-rytteren fikk betalt med renter. I år har han et uttalt mål om å vinne favorittrittet, og belgieren har vist greie takter hittil. Sammen med nyinnhentede Tony Gallopin er det lov å håpe på flere sprell fra Lotto-leiren. Det er trolig der deres mulighet for suksess ligger.

Umåtelig suksess i etapperittene, men skuffelse i klassikerne har vært gjenganger i Team Sky de siste sesongene. Men i år ser Geraint Thomas bedre ut enn noen gang. Briten var med i finalen i E3 Harelbeke og virker til å være i meget godt slag. Thomas har hatt en lei tendens til å velte i de største klassikerne, men holder han seg på sykkelen, er han en het kandidat til å sette fyr på rittet i de avgjørende partiene.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I STRÅLENDE FORM: Geraint Thomas er i flott form, det viste han senest i E3 Harelbeke. Men briten har en uvane. Han faller ofte på kritiske tidspunkt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

De norske mulighetene
Sky fikk et slag i magen da Ian Stannard veltet ut av Gent-Wevelgem, men har fortsatt et sterkt lag på startstreken. Nevnte Thomas er nok deres sterkeste kort, men i bakhånd har man Edvald Boasson Hagen. En del har begynt å tvile på rudsbygdingen, men i Omloop Het Nieuwsbald viste han virkelig klasse. Treffer han med dagsformen, er han ikke langt unna de beste. Er Skys mann dersom det blir spurt.

Les også: – Det skal mye til om jeg vinner

Og når vi først er inne på nordmennene, glemmer vi ikke Sanremo-helten Alexander Kristoff. Katjusja-rytteren har en vanvittig utholdenhet, men er nok foreløpig ikke god nok til å følge når Fabian Cancellara setter inn støtet i de tøffeste bakkene. Samler det seg litt på slutten, må man imidlertid se opp for Stavanger-gutten.

I Sanremo fikk Kristoff strålende hjelp fra Luca Paolini. Søndag ønsker nok italieneren å gjøre det godt på egenhånd. Kanskje kan han finne på noe sammen med Sylvain Chavanel. IAM-rytteren har vært relativt usynlig i år, men kommer nok trolig til å forsøke flere ganger på søndag, dersom beina er der.

Om det, av en eller annen grunn, ender med en spurt i en større gruppe, må man heller ikke glemme Arnaud Démare og John Degenkolb. Begge klarer seg godt i det flamske terrenget, men klarer neppe å holde følge når de største kanonene setter inn turboen. Om det skulle samle seg mot slutten, kan det imidlertid bli en fransk-tysk duell på oppløpet.

procycling.nos favoritter:
*****
Fabian Cancellara
****
Peter Sagan, Tom Boonen, Niki Terpstra
***
Sep Vanmarcke, Geraint Thomas
**
Jürgen Roelandts, Greg Van Avermaet, John Degenkolb
*
Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Luca Paolini, Sylvain Chavanel, Stijn Devolder, Stijn Vandenbergh, Jens Keukeleire

Hva mener du om procycling.nos tips? Er Fabian Cancellara «the man to beat», eller er det noen andre som har det største favorittstemplet? 

Tagget med: ,

Les også disse