EN VANSKELIG SLUTT: Mitchelton-Scott og Esteban Chaves klarte seg lenge strålende i Giro d'Italia 2018, men siste uka ble tung for colombianeren. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Det ødela meg fullstendig, og jeg begynte å gråte

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 11.05.19 20:07

Del på    

Esteban Chaves bygger seg sakte opp igjen etter en brutal slutt på Giro d’Italia 2018.

(procycling.no): 164 centimeter høye Esteban Chaves var enorm i 2016. Han var nære ved å vinne Giro d’Italia. Men Vincenzo Nibali kapret den rosa trøya på 20. etappe. Colombianeren ble nummer to etter også å ha tatt en etappeseier tidligere i rittet.

Den fenomenale sesongen fortsatte i Vuelta a España. På siste fjelletappe klatret han forbi Alberto Contador i sammendraget, og tok tredjeplassen. Kort tid etter å ha sikret seg sesongens andre podieplass i en Grand Tour vant han Giro dell’Emilia. Så kronet han sin beste sesong med sin største seier: Il Lombardia.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

2017 ble et vanskelig år både på og av sykkelen. Ingen seier, og bak de beste i treukersrittene. Men tyngst var tapet av hans gode venn og fysioterapeut Diana Casas som mistet livet etter en krasj med en bilist like før Tour de France. Mistet god venn.

2018 ble et nytt tungt år for Esteban Chaves. Det begynte håpefullt med seier i Herald Sun Tour, og etappeseier på Etna i Giro d’Italia. Men mot slutten raknet det for Simon Yates, og den rosa trøya forsvant på 19. etappe.

– Vi tråkket så mye for den rosa trøya til Simon, og vi var så nære ved å klare det. Den dagen syklet vi i nesten seks timer. Opp alle de umulige klatringene. Så kom vi til mål og jeg fikk høre at Simon mistet trøya. Det ødela meg fullstendig, og jeg begynte å gråte, sier Chaves i intervju med inCycle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSVANT UT: Esteban Chaves slet med allergier, og deiset ut av sammendraget før siste uke. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Sistemann i Roma

Chaves er kjent som et av de bredeste glisene i sykkelsporten, og har aldri vært redd for å vise følelser på begge sider av spekteret. Medfølelsen for Simon Yates kom for alvor fram etter målgang i Bardonecchia.

– Vi deler alt som en familie. Når et medlem av familien din har det vondt, så gjør det vondt for deg og. Det var det som skjedde den dagen. Når alt kommer til alt så er vi mennesker vi og. Vi ler, og har det gøy, vi er sterke og vi blir mestre. Men vi gråter også, vi blir redde, vi bekymrer oss og vi har dårlige perioder. Det gjør oss menneskelige. Og jeg tror det er en viktig del av å være en god idrettsutøver. Alle opplever slike ting, så du trenger ikke være redd for å innrømme det. Den som ikke gjør det er en løgner, gliser 29. åringen.

De to siste dagene ble en prøvelse for Chaves. Lagkompis Mikel Nieve vant nest siste etappe, men colombianeren slet seg i mål som 142. mann på etappen. I Roma var han helt sist av alle.

– Jeg kommer aldri til å glemme den dagen i Roma. Jeg var den siste rytteren som krysset målstreken. Det var bare ambulansen som var bak meg. Det er hardt, og det er den relasjonen jeg har med Italia. Noen øyeblikk er helt utrolige, og andre er katastrofale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG SEIER: Triumfen på Etna betydde mye for Chaves, foran lagkaptein Simon Yates. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Satt tilbake av sykdom

En preget Chaves hadde slitt med allergier gjennom Giro d’Italia. Det kom for alvor til overflaten på den tiende etappen i fjorårets Giro, da han tapte 25 minutter på en etappe som burde vært relativt enkel for den klatresterke colombianeren.

Men det lå mer under overflaten. Etappen til Roma ble hans siste sykkelritt i 2018. Målet var å få til en tur til Vuelta a España, men kort tid før start fikk han påvist mononukleose, bedre kjent som kyssesyken.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Når du vokser opp, eller senere i livet, så får du vannkopper. Det er et virus som er i kroppen din. Alle mennesker har ulike virus i kroppen sin, som regel kommer de til overflaten en gang i livet ditt. Som regel om du har en periode der immunforsvaret ditt er på et lavt nivå. Det er det som skjedde med meg, forteller Chavito.

– Jeg hadde det i kroppen, men det kom ikke fram før immunforsvaret mitt var på et veldig lavt nivå. Som syklister kan vi bli svekket fordi vi reiser mye, vi legger mye press på oss selv fordi vi trener mye og følger en streng diett. Så ved å prøve å oppnå mye, så oppnådde jeg enda mindre, forklarer Mitchelton-Scott-syklisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: Simon Yates har Esteban Chaves som en av sine viktigste hjelpere i fjellene i Giro d’Italia. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Tilbake til Italia

Om den elskverdige Bogota-klatreren noen gang vil nå tilbake til nivået han holdt i 2016 er fortsatt ikke sikkert. Men han er tilbake på sykkelen, og har vist noen små tegn på bedring. I Catalonia rundt satt han brukbart med på de mer krevende etappene, og var en solid hjelper for Adam Yates som ble nummer to i sammendraget. Selv ble Chaves nummer 34. Det tar tid å bli god igjen.

– Vi må starte fra null. Og bygge oss opp litt etter litt, med tålmodighet og kjærlighet. Men det viktigste er at vi har det gøy. Vi syklister tror det er normalt å reise rundt i verden, at det er normalt å være en del av et lag, at det er normalt å bli en mester. Men det er ikke normalt i det hele tatt. Vi er veldig heldige.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Reisen tilbake fortsetter der den startet, i Giro d’Italia. Chaves skal de nest tre ukene hjelpe Simon Yates så godt han klarer. De føler nok begge at de har noe uoppgjort med rittet. Starten var god, med Yates som nest best bak Primoz Roglic. Men uansett hvordan det hele ender om tre uker, vil Chaves fortsette å være den han er.

– Noen ryttere er veldig kalde. De fokuserer på seg selv og er opptatt av å holde masken. Men alle meldinger jeg får fra folk rundt i verden vil jeg takke for.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse