STRÅLENDE INNSATS: Sven Erik Bystrøm fikk en lang dag i front av Paris-Roubaix. Foto: ASO/Pauline Ballet

Da Sagan kom opp til Bystrøm, sa beina stopp

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.04.18 18:19

Del på    

– Du vil være med, men beina går bare ikke fortere rundt.

ROUBAIX (procycling.no): Sven Erik Bystrøm gjorde en meget god figur under Paris-Roubaix søndag. I starten av rittet var han meget aktiv, og han klarte å komme seg med i bruddet.

Bruddet skulle vise seg å spille en veldig viktig rolle i rittet. Da det bare var tre ryttere igjen av det opprinnelige nimannsbruddet, angrep Peter Sagan (Bora-hansgrohe).

Han kom seg opp til Bystrøm, Silvan Dillier (AG2R) og Jelle Wallays (Lotto-Soudal). Etter over 200 kilometer på offensiven ble det derimot tøft for Bystrøm, som måtte slippe de tre andre omtrent en mil etter at Sagan ankom trioen.

Dillier holdt faktisk følge med Sagan hele veien til mål, men måtte ikke overraskende gi tapt i spurten på velodromen. En meget solid andreplass kunne sveitseren likevel ta med seg i bagasjen.

Les: Endelig lyktes det for Sagan i Paris-Roubaix: – En fantastisk følelse

Etter det blytunget monumentet var det en særdeles sliten Bystrøm som snakket med procycling.no utenfor lagbussen i Roubaix.

– Det var som vanlig en ganske heftig kamp for å komme seg i brudd. Etter 40 minutter var det to som var avgårde, også støtet jeg meg opp til dem. På vei opp til dem kom det to mann bakfra, og til slutt ble vi ni mann. Det koster mye å komme i brudd her.

Over 350 i snittwatt første timen – da var det bare 200 kilometer igjen

Bystrøm forteller at han hadde «godt over 350 i snittwatt» den første timen. Det forteller litt om hardkjøret som måtte til for å ende opp i bruddet. Etter den tøffe førstetimen, var det altså over 200 kilometer som gjenstod.

– Det var ganske heftig, og det er da rittet begynner.

Peter Sagan kom altså opp til Bystrøm med underkant av fem mil igjen å kjøre. Bystrøm hadde syklet på seg tunge bein og brukt mye krefter i bruddet, og var ikke klar for tempoøkingen verdensmesteren bidro til.

– Vi visste vi kom til å bli hentet på et eller annet tidspunkt. Først kom Sagan, og han økte tempoet på brosteinen. Da begynte det å svi i beina. På det tidspunktet i rittet er det sånn at beina bare ikke går fortere rundt. Du vil egentlig bli med, og smerten er ikke på samme måte som på korte intervaller, det er bare det at kroppen sier stopp.

VILLE GJERNE VÆRT HER: Sven Erik Bystrøm gir Silvan Dillier honnør for andreplassen bak Peter Sagan i Paris-Roubaix. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

Kristoff skulle gjerne vært i Bystrøms posisjon

I brudd i Paris-Roubaix kommer man i forkant. Det har gjort at ryttere som Johan Vansummeren (2011) og Matt Hayman (2016) har lykkes med å vinne rittet. Dillier sikret i dag andreplassen på samme måte, mens Bystrøm fikk det tungt i rittets avgjørende fase.

Alexander Kristoff var noe sjalu på Bystrøms posisjon der han satt i et felt preget av nådeløse posisjonskamper.

– Jeg misunte ham litt for å være foran i det bruddet der. Jeg skulle gjerne ha vært der selv, da hadde jeg sluppet den krasjen, sier Kristoff til procycling.no.

Bystrøms kaptein veltet nemlig i inngangen til Mons-de-Pevele, og kom seg aldri tilbake i teten.

– Visste at Dillier var en av de sterkeste i feltet

I front fikk også Bystrøm smake på folkefesten langs de franske veiene. Spesielt i Arenberg-skogen var det god stemning.

– Der var det godt trøkk. Det var skikkelig kult å sykle i front i dag. Det var god stemning.

– Jeg følte meg veldig bra på brosteinen i bruddet. Jeg håpet selvfølgelig at jeg skulle holde like langt som de to andre, men jeg visste at Dillier var en av de sterkeste gutta i feltet. All honnør til ham, som holdt ut med Sagan.

Paris-Roubaix var preget av mye velt og uhell underveis. Dette unngikk rogalendingen ved å sitte i front. Likevel var det også der tilfeller hvor det var tendenser til posisjonskamp.

– Det var litt kamp om å sitte foran inn i Arenberg. Jeg visste at hvis det var noen slitne bruddkamerater der, så kom de til å gi luke.

Dette unngikk altså Sven Erik Bystrøm, som til slutt endte på en respektabel 27.plass.

Nå venter en liten ferie og treningsperiode for Sven Erik Bystrøm.

– Det har vært ganske mye nå, så det blir godt med en uke fri.

Tagget med: ,

Les også disse