EPA/ETIENNE LAURENT

Endelig lyktes det for Sagan i Paris-Roubaix: – Fantastisk følelse

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 8.04.18 16:15

Del på    

Så seg ikke tilbake etter å ha angrepet 55 kilometer før mål.

(procycling.no): Etter en høydramatisk utgave av Paris-Roubaix, var det verdensmester Peter Sagan (Bora-hansgrohe) som sto igjen som vinner.

Han angrep med drøye fem mil igjen til mål, og da var det ingen som fulgte.

Etter hvert kjørte Sagan seg opp til det som var igjen av bruddet, hvor blant andre Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) satt. Han måtte gi tapt etter en liten mil på hjulet til Sagan, og til slutt var det bare den sveitsiske mesteren Silvian Dillier (AG2R) som satt igjen med Sagan.

De to kjørte sammen mot velodromen i Roubaix og holdt unna for forfølgerne.

Inne på velodromen kunne ikke AG2R-rytteren hamle opp med Peter Sagan. Sagan ble dermed den første vinneren av Paris-Roubaix i regnbuetrøyen siden Bernard Hinault vant i 1981.

– Jeg er så sliten etter dette rittet. Jeg var ikke involvert i noen uhell, også angrep jeg bare én gang, og det holdt til mål. De andre gangene jeg har syklet Paris-Roubaix har jeg vært mer sliten enn det jeg var da jeg kom i mål nå. Jeg må si tusen takk til lagkameratene mine, sa Sagan etter målgang.

– Jeg er veldig glad. Det er en fantastisk følelse.

Silvian Dillier tok en veldig overraskende andreplass.

Tredjeplassen gikk til Niki Terpstra. Han angrep fra forfølgerne på de siste kilometerne, og kom alene inn på velodromen, cirka ett minutt bak vinneren.

Kristoff om Sagan: – Hadde ikke troen på at det skulle gå helt inn

For Alexander Kristoff ble Paris-Roubaix en tung affære. Først hadde han tekniske problemer og måtte jage etter de første brosteinspartiene, deretter veltet han i inngangen til Mons-en-Pevele.

Niki Terpstra fikk sleng på sykkelen, og hele feltet går over mot venstre side. Da krasjer Kristoff med Tony Martin, og rittet blir over for hans del.

Kristoff lar seg likevel imponere av Peter Sagan.

– Sagan har alles øyne rettet mot seg, men klarer likevel å stikke av og vinne. Hva tenker du om prestasjonen hans?

– Det var imponerende. Han støtet tidlig. Jeg hadde kanskje ikke helt troen på at det skulle gå. Det var mange sterke bak der og jeg følte kanskje at det var et dødsdømt, men han var sterk, sier Kristoff til procycling.no.

Grøndahl Jansen beste nordmann

Greg Van Avermaet ble nummer fire etter å ha spurtslått Jasper Stuyven og Sep Vanmarcke.

Ingen norske ryttere satt igjen i finalen etter å ha vært utsatt for mye uhell underveis. Alexander Kristoff gikk hardt i bakken i forkant av Mons-en-Pevele, og der ble både Edvald Boasson Hagen og Truls Korsæth hindret.

Amund Grøndahl Jansen ble den beste norske rytteren. Han kom i en gruppe ikke langt bak topp ti-plasseringen. Til slutt endte han på 16.plass.

– Jeg føler dette viser at jeg kan kjempe om en topplassering i Paris-Roubaix i fremtiden, sa nordmannen til TV 2 etter rittet.

Sven Erik Bystrøm ble nummer 27, mens Truls Korsæth og Edvald Boasson Hagen ble henholdsvis 33 og 34.

Saken oppdateres! Les referat under.

Slik gikk det til:

Etter noen dager med litt usikkerhet var det liten tvil omkring dagens forhold, da rytterne la ut fra Compiègne klokken elleve søndag formiddag. Strålende sol, korte ermer og shorts, gjorde nok godt for motivasjonen til mange av rytterne, selv om det gikk rykter om fare for regnbyger nærmere Roubaix.

Etter å ha syklet gjennom den nøytrale sonen gikk den reelle starten cirka kl. 11:20, og flere lag og ryttere hadde plassert seg strategisk foran. En rekke forsøk gikk i den tidlige fasen av rittet, men ingen maktet å slite seg løs i starten

Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) var svært aktiv i starten av rittet, men forsøkene til nordmannen og øvrige ryttere ble nøytralisert hver gang.

Bystrøm i brudd

Det første forsøkt som virket å ha en reell sjanse for å få gå, kom etter en drøy halvtimes sykling, da Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) var avgårde alene, men etter en periode alene foran ble han hentet – etter at flere grupper hadde prøvd å tette luken.

Ikke lenge etter skulle dog dagens tidligbrudd få gå, med Sven Erik Bystrøm. Sammen med Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Ludovic Robeet, Jimmy Duquennow (WB Aqua Protect Veranclassic), Jelle Wallays (Lotto-Soudal) og Marc Soler (Movistar), fikk han endelig åpnet en luke etter omtrent 40 kilometer på sykkelen.

De seks brukte litt tid til å få en solid avstand, ettersom det ble en del flere angrep bakfra og da feltet endelig slapp opp fikk også Gatis Smukulis (Delko Marseille), Geoffrey Soupe (Cofidis) og Jay Thompson (Dimension Data) gå, og trioen kom seg også opp til bruddet etter hvert.

Dermed var dagens brudd satt.

Flere dramatiske velt

Etter hvert som brosteinspartiene begynte å komme på rekke og rad, ble det flere dramatiske krasj.

På dagens første brosteinsparti ble omtrent halve feltet hindret da en stor velt gikk. Blant andre Mads Schmidt og Magnus Cort Nielsen var blant ofrene og brøt rittet.

Dramatisk ble det også da Michael Goolaerts fikk hjertestans. Mer om det kan dere lese her.

Alexander Kristoff hadde også trøbbel etter å ha havnet bak en velt, men kom seg heldigvis opp igjen etter å ha slitt litt på halen av rittet.

Arenberg

Over Arenberg satt Bystrøm i tet, og bruddet ble stadig redusert. Etter Arenberg satt alle de norske rytterne, Sindre Lunke ekskludert, i det som var igjen av hovedfeltet.

Quick-Step sendte Philippe Gilbert i et lite brudd etter Arenberg. Han og Mike Teunissen holdt et greit trøkk, men ble likevel hentet igjen av feltet. Da prøvde Zdenek Stybar lykken for Quick-Step, og han tok opp kampen for å ta igjen bruddet på egenhånd.

Heller ikke den tsjekkiske mesteren lyktes, og på de siste seks milene var dermed situasjonen slik at Bystrøm, Wallays og Dillier hadde drøye halvminuttet på feltet, der det var uorganisert kjøring.

Sagan går solo

Med 55 kilometer igjen angrep Greg Van Avermaet og skapte strekk i feltet. Da det roet seg etter det angrepet, gikk verdensmester Peter Sagan.

Ingen fulgte, og tettet luken opp til Bystrøm-gruppen på egenhånd.

Wout Van Aert og Jasper Stuyven tok etter hvert opp jakten på Sagan, som begynte å samarbeide med bruddet.

Kristoff veltet – Boasson og Korsæth hindret

På Mons-a-la Pevele måtte Bystrøm slippe Sagan, men i inngangen til det brosteinspartiet, gikk det en katastrofal velt sett med norske øyne.

Alexander Kristoff, Tony Martin og Luke Rowe gikk nemlig rett i bakken etter rot i front av feltet.

Bak Kristoff måtte Boasson Hagen og Korsæth bremse helt opp, noe som gjorde at de fikk en særdeles dårlig inngang til femstjerners-brosteinen.

På Mons-a-la-Pevele kom en avgjørende utskilling. Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Taylor Phinney, Stijn Vandenbergh, Greg Van Avermaet, Wout Van Aert, Jasper Stuyven og Jens Debusschere satt i gruppen som tok opp jakten på Sagan, Wallays og Dillier.

I gruppen bak satt Amund Grøndahl Jansen, mens Truls Korsæth, Boasson Hagen og Bystrøm var borte.

Sagan avgjør

Peter Sagan fikk god hjelp av både Jelle Wallays og Silvian Dillier, og til slutt var det bare Sagan og Dillier som satt igjen alene.

De økte opp mot et og et halvt minutt, og bak ble det ytterligere tynnet ut. Wout Van Aert fikk teknisk trøbbel og måtte stoppe på Carrefour de l’Arbe.

Etter det brosteinsstrekket, hvor Thor Hushovd veltet i 2009, var det bare fire ryttere igjen i gruppen som jaktet duoen i front. Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke og Niki Terpstra gjorde det de kunne for å nærme seg verdensmesteren som hadde over minuttet ned.

Sagan og Dillier holdt sammen helt til velodromen, og der avgjorde verdensmesteren det til sin fordel.

Tagget med: ,

Les også disse