EIKING: I rød trøye og med munnbind, før starten på den 10. etappen i årets La Vuelta. Foto: Foto: ASO/Unipublic/Charly Lopez

Cort vant i Córdoba – Eiking fortsetter i rødt

Erik Rustad Markussen
Tips meg

Publisert 26.08.21 17:12

Del på    

Askøyværingen hadde full kontroll på den 12. etappen i årets Vuelta, og leder fortsatt sammenlagt.

– Jeg tror man trenger gode klatrebein for å henge med i dag. Den siste klatringen er bratt, så jeg forventer en hard kamp i dag. Jeg må holde øynene åpne, og være klar for hva som helst.

Det fortalte en skjerpet Odd Christian Eiking i et intervju med arrangøren før starten på den 12. etappen av årets La Vuelta, fra Jaén til Córdoba.

Det kom imidlertid aldri noen seriøse angrep på mannen i den røde trøya, som satt langt fremme over dagens to kategoriserte stigninger.

På den siste klatringen angrep Giulio Ciccone (Trek Segafredo). Italieneren fikk raskt med seg Jay Vine (Alpecin-Fenix), Romain Bardet (Team DSM) og Sergio Henao (Team Qhubeka NextHash). Med 19 kilometer igjen hadde kvartetten 30 sekunder på feltet. Ingen av dem var en trussel for Eiking i sammendraget.

I hovedfeltet tok Team BikeExchange og UAE Emirates ansvar på de siste kilometerne inn mot målstreken i Córdoba. Og med en drøy kilometer igjen tok feltet igjen utbryterne.

På oppløpet overrasket EF Education Nippo og Jens Keukeleire med et vanvittig sterkt opptrekk for Magnus Cort. Dansken tok Matthews og Trentin på senga, og knuste ifra sine konkurrenter. Andrea Bagioli var den eneste som var i nærheten av å følge Cort, og den unge italieneren ble til slutt nummer to. Matthews ble nummer tre.

Dansken tok dermed sin femte etappeseier i Spania Rundt, og den andre i årets utgave.

Odd Christian Eiking hadde full kontroll, og ble til slutt nummer 20, på samme tid som Magnus Cort. Askøyværingen leder dermed fortsatt Spania rundt med 58 sekunder til Guillaume Martin.

Slik gikk det til

Det tok lang tid før et brudd fikk gå av gårde på dagens etappe. Først etter 90 kilometer, og nærmere to timers kjøring, etablerte det seg en gruppe på åtte ryttere: Stan Dewulf (AG2R Citroen Team), Jetse Bol (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural – Seguros RGA), Mikel Iturria (Euskaltel – Euskadi), Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation), Maxim Van Gils (Lotto Soudal), Chad Haga (Team DSM) og Sander Armee (Team Qhubeka NextHash).

Det tok imidlertid ikke lang tid før UAE Emirates satte seg foran i feltet for å holde farten oppe, for å legge til rette for Matteo Trentin. Bruddet fikk derfor ikke mer enn nærmere to minutter på det meste.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

På vei mot målstreken i Cordoba skulle feltet passere to klatringer på henholdsvis 13,2 og 7,3 kilometer, som steg med 3,3 og 5,4 prosent i snitt. Etter toppen av den siste klatringen ventet 19 kilometer med utforkjøring og flate inn mot mål.

På den nest siste stigningen sørget Rafal Majka og Joe Dombrowski for høy fart for UAE Emirates.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Roglic og Yates veltet

Med noen få kilometer igjen til toppen av den nest siste stigningen gikk flere ryttere i en velt. TV-kameraene fanget opp flere Jumbo Visma- og Ineos-ryttere som gikk i bakken, herunder både Primoz Roglic og Adam Yates.

Det så imidlertid ut til at ingen av de to kapteinene tok vesentlig skade av velten. Det gjorde derimot både Nelson Oliveira (Movistar Team) og Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), som begge så relativt kvestet ut etter møtet med piggtråen.

Foran i feltet fortsatte UAE med å holde høy fart. Avstanden frem til bruddet minket sakte men sikkert. Chad Haga var den første som måtte slippe. Og på toppen av den nest siste stigningen var avstanden kortet ned til ca. ett minutt. Mikel Iturria var førstemann over toppen.

Odd Christian Eiking holdt seg langt fremme i feltet, og så ut til å ha full kontroll på tempoet til UAE Emirates-rytterne.

Den siste klatringen

På vei inn i den siste klatringen slo bruddet sprekker, og Maxim Van Gils fra Lotto Soudal tok teten.

Rafal Majka sørget for høy fart, og gjorde det vanskelig å angripe. Jonathan Lastra (Caja Rural – Seguros RGA) ga det et forsøk, men måtte raskt gi tapt. Det samme måtte Van Gils, som ble hentet med 2,4 kilometer igjen til toppen, og 21,3 kilometer igjen til mål.

Umiddelbart etter at Van Gils og Lastra ble hentet angrep Giulio Ciccone (Trek Segafredo), og fikk med seg Jay Vine (Alpexin-Fenix). Ikke lenge etter fulgte Romain Bardet (Team DSM).

Mot slutten av klatringen seg Eiking bakover i feltet, og fant sin plass på halen.

Med én kilometer igjen til toppen måtte ryttere som Matteo Trentin, Michael Matthews og Magnus Cort slippe feltet. Men Eiking bet seg fast. Samtidig angrep Sergio Henao, og fikk kontakt med Vine, Bardet og Ciccone.

Men over toppen fikk Matthews kontakt igjen. Det samme gjorde Magnus Cort, og til slutt også Matteo Trentin.

Jakten på utbryterne

I utforkjøringen tok UAE Emirates igjen teten, og startet jakten på kvartetten i front, som hadde fått en luke på i underkant av 30 sekunder.

Etter hvert tok Trentin ansvar selv, og sørget for å holde farten oppe. Italieneren fikk etter hvert besøk av Ion Izagirre, som kjørte som en galning i utforkjøringene ned mot Cordoba. Rytterne fikk en luke til feltet, hvor seks ryttere fra Team BikeExchange satte seg foran for å taue sin kaptein Michael Matthews til målstreken.

Med 9 kilometer igjen hadde kvartetten i front fortsatt over 30 sekunder ned til feltet. Med 6 kilometer igjen var avstanden bare kortet ned med 3 sekunder, men så fikk feltet virkelig opp dampen. For med 4 kilometer igjen var avstanden under 20 sekunder.

Men på de aller siste kilometerne gikk det styggfort i feltet, og gruppen ble tatt igjen med en drøy kilometer igjen.

På oppløpet overrasket EF Education Nippo og Jens Keukeleire med et vanvittig opptrekk for Magnus Cort. Andrea Bagioli var den eneste som var i nærheten av å følge, men italieneren klarte aldri å passere dansken, som kunne juble for sin andre etappeseier i årets Spania rundt.

Odd Christian Eiking kom inn sammen med feltet, og leder fortsatt sammenlagt.

Tagget med: , ,

Les også disse