Prøv Procycling Pluss idag

Orica Bikeexchange's Australian cyclist Magnus Cort Nielsen celebrates winning as he crosses the finish line during the last stage of the 71st edition of "La Vuelta" Tour of Spain, a 104.8km route Las Rozas to Madrid, on September 11, 2016. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Cort Nielsen seiret igjen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 11.09.16 20:34

Del på    

Nok en etappeseier til dansken i Vuelta a España.

(procycling.no): Magnus Cort Nielsen satte kronen på verket for Orica-BikeExchange, da han vant den siste etappen i årets Vuelta a España. Det australske laget har i stor grad animert årets ritt, og senest i går satte de farge på rittet, da de på imponerende vis kjørte Esteban Chaves inn igjen på podiet.

På dagens parademarsj i Madrids gater var laget mindre fremtredende, men holdt tungen rett i munnen. Med 500 meter igjen tok Jens Keukeleire fronten med Cort Nielsen på hjul. Dansken var imidlertid rolig på hjulet til belgieren, og lot Daniele Bennati gå til først. Italienerens langspurt så lenge svært lovende ut, men på slutten kom 23-åringen og kunne slippe jubelen løs.

Etappeseieren konkluderer en svært suksessfull Vuelta for laget, som står igjen med fire etappeseire og en tredjeplass i sammendraget. Dagens seier var også den andre til Cort Nielsen, som også vant den 18. etappen til Gandia.

Sven Erik Bystrøm ble beste norske etappen, og spurtet inn til en fin 15. plass

Tok sin andre Grand Tour-seier
I tråd med sykkelsportens konvensjoner ble den siste etappen intet annet enn en parademarsj for sammenlagtleder Nairo Quintana. I innledningen av etappen kunne han og Movistar nyte edle dråper, og colombianeren hadde ingen problemer med å sitte med feltet inn.

Dermed sikret han sin andre Grand Tour-seier i karrieren. Den første kom i 2014 da han vant Giro d’Italia.

– Det var spektakulært, en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har kjempet mange ganger for å vinne vueltaen og endelig klarte vi det, sa 26-åringen etter rittet.

Movistar-rytteren rangerte denne Vuelta-seieren som større enn Giro-seieren fra 2014.

– Jeg har gjort mye i karrieren min, men dette er den viktigste seieren grunnet rivalene og de andre rytterne som deltok.

Chris Froome (Team Sky) tok andreplassen, 1:28 bak, mens 4:08 bak fulgte Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) på tredjeplass.

Tette trøyedueller
I både poeng- og klatrekonkurransen ble det jevnt. Poengtrøyen var det til slutt Fabio Felline (Trek-Segafredo) som skulle stikke av med, etter på strålende vis ha kjempet den til seg på gårsdagens etappe. Italieneren gikk i brudd og karret seg inn til en tredjeplass. Det var nok til å sikre den tre poeng foran Nairo Quintana. Alejandro Valverde ble nummer tre, syv poeng bak.

Kampen om klatretrøyen ble hakket jevnere, og Omar Fraile (Dimension Data) og Kenny Elissonde (FDJ) har de siste etappene kjempet en febrilsk kamp. De to har fulgt hverandre som skygger og til slutt var det Omar Fraile som trakk det lengste strået. Spanjolen sikret trøyen med et fattig poeng til franskmannen.

Referat finner du under resultatlisten…

Slik gikk det til:
Den siste etappen av Vuelta a España bød på få utfordringer for rytterne, og var på sedvanlig vis en parademarsj for vinneren av rittet, Nairo Quintana, og hans lag Movistar. Etter starten i Las Rozas, i utkanten av Madrid, rullet rytterne rolig inn mot hovedstaden, og colombianske Quintana kunne motta hyllest, mens praten satt løst i resten av feltet.

Det ble også tid til et par glass champagne for Quintana, og hans hjelpere og støtteapparat i det spanske storlaget.

Etter drøye 50 kilometer på sykkelen nådde rytterne Madrid, hvor man skulle sykle ni runder à 5.8 kilometer, og farten ble umiddelbart skrudd opp. Snart var det slutt på Movistars parademarsj, da Quentin Jauregui (Ag2r-La Mondiale), Pete Kennaugh (Team Sky) og Loic Chetout (Cofidis) angrep. Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) angrep like etter, og etter noen kilometer hadde han klart å komme seg opp til trioen i front. Etter en runde i Madrid, og med 46 kilometer til mål, hadde kvartetten opparbeidet seg en luke på ett minutt.

Bak i hovedfeltet hadde spurtlagene overtatt initiativet fra Movistar, og det var Giant-Alpecin, Bora-Argon18 og Etixx-QuickStep som i hovedsak ledet an. Giant-Alpecins nordmann, Sindre Skjøstad Lunke, la inn nok et solid bidrag, på rittets siste etappe.

I det man nærmet seg de avsluttende rundene ble farten stadig skrudd opp, og luken for de fire i front forsvant litt etter litt. Orica-BikeExchange la også inn bidrag i front, mens Alberto Contador hadde et teknisk problem med omtrent 20 kilometer til mål. Spanjolen fikk god hjelp av lagkameratene sine til å komme seg opp igjen til feltet. Contador er nok litt skuffet etter årets Vuelta, etter å ha mistet pallplassen sin til Esteban Chaves i går. Kun 13 sekunder skilte 33-åringen fra en tredjeplass i rittet.

Med 15 kilometer igjen var avstanden opp til de fire i front bare 15 sekunder, og feltet hadde full kontroll. På oppløpssiden, før passeringer to runder til mål, var det over for Koen Bouwman, som kastet inn årene. Da bruddet passerte 10-kilometersmerket var det også takk og farvel til Pete Kennaugh, og igjen satt den franske duoen Jauregui og Chetout, som kjempet tappert for å holde feltet bak seg.

Dog skulle det ikke holde for dem. Da det ringte for siste runde takket Jauregui for følget, og Chetout ble hentet like etter.

En rekke lag kjempet om posisjonene i front. Spurtlag som Giant-Alpecin, Etixx-QuickStep og Orica-BikeExchange var alle foran, men også flere andre lag blandet seg inn. Tinkoff, FDJ, Dimension Data, Team Sky og Ag2r La Mondiale sørget for en hektisk posisjonskamp på de siste kilometerne. Manuele Boaro la inn en monsterføring fra kilometer fire til to, og strekte feltet godt, med fire Giant-Alpecin-ryttere på hjul.

Med en kilometer til mål var Giant-Alpecin i perfekt posisjon og kunne lede ut med toget sitt fra front. Koen De Kort dro opp, med BMC-rytter Jean-Pierre Drucker i mellom ham og Nikias Arndt. Men sistnevnte skulle aldri komme seg skikkelig i gang og ble tatt på sengen av ryttere som kom bakfra.

Daniele Bennati (Tinkoff) åpnet spurten og holdt lenge godt unna, men på slutten kom Magnus Cort Nielsen (Orica-BikeExchange). Dansken var kald i posisjoneringen, og til slutt kunne han juble for sin andre etappeseier i årets Vuelta a España.

Tagget med: , , , , , , , , , ,

Les også disse