KRITISK: Jonathan Vaughters. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Burde holde seg utenfor konkurranse til saken er løst

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.02.18 18:06

Del på    

Jonathan Vaughters mener Froome-saken er forstyrrende og et «stort problem» for sporten.

(procycling.no): Kontroversen rundt Chris Froome har igjen tatt seg opp ifølge med Team Skys bekreftelse på at briten starter sesongen 14. februar, med Ruta del Sol.

Reaksjonene på det var, ikke helt uventet, sterke. Selv om Team Sky anerkjenner de vanskelige omstendighetene, vil ikke laget vike en tomme og sender Froome til Spania.

Arrangøren av Ruta del Sol sier det er «en glede og en ære» at Froome returnerer til det spanske etapperittet.

LES OGSÅ: Sky bøyer ikke av for kritikerne: Lar Froome sykle i Spania

Sykkeljournalisten Jeremy Whittle gikk ut mot Froome i en kommentar på Cyclingnews.com og ba Team Sky-rytteren om å gi seg selv en midlertidig suspensjon.

Nå går også Jonathan Vaughters, sjef i EF Education First-Drapac, og deler mange av Whittles tanker.

– Etter min mening ville den hederlige tingen å gjøre, enkelt og greit være å ikke konkurrere til alt er over, hvis han prøver å beskytte sporten. På den måten vil ikke han gjøre seg selv til et slags sideshow. Ikke et sideshow heller, men midtpunktet, faktisk, sier amerikaneren i et intervju med Cyclingnews.com.

– Et stort problem

Som mange andre frykter den tidligere proffsyklisten at saken skal dra ut i tid, og ytterliggere skade sportens image.

Saken kom frem i offentligheten i desember, etter den ble lekket av avisene Le Mone og The Guardian. Ettersom saken gjelder et særskilt stoff, astmamedisinen salbutamol, så kreves verken saken gjøres kjent for offentligheten eller en midlertidig suspensjon.

– På den ene siden kan du si ‘vel, siden det normalt sett er [en] privat [sak], så har han enhver rett til å konkurrere til det er en løsning’. Og det er et forståelig perspektiv. Men realiteten er at det ikke er privat, det er offentlig nå. Så realiteten er – i mine øyne – at for hvert ritt han møter opp i så blir han sentrum for oppmerksomheten, rittet blir sekundært og det er skadelig for sykkelsporten.

Vaughters har selv innrømmet dopingmisbruk under sin karriere og vitnet blant annet i Armstrong-saken, tidlig dette tiåret. Han syklet to sesonger for US Postal, sammen med texaneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TROSSER MISNØYE: Mange reagerer på at Team Sky setter Chris Froome tilbake i konkurranse. Det britiske laget står imidlertid på sitt. FOTO: Reuters

Senere har han blitt en av frontfigurene i kampen mot doping, og fronter antidopingbudskapet gjennom sitt lag, EF Education First-Drapac (tidligere Slipstream, Garmin, Cannondale).

Han advarer om at saken trolig vil trekke ut i tid uansett utfall, ettersom den vil ankes til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), enten av Froome om det er en lang utestengelse eller av WADA om den er for kort.

– At han er midtpunktet i alle disse rittene mellom nå og Tour de France vil ikke være et sunt miljø for sporten. Det er ikke moro for noen. Jeg tror det blir en distraksjon og den blir større enn rittet og større enn sporten, og det er et stort problem.

Han presiserer at han har forståelse for begge sidene av saken, men at det samtidig henger en «stor emosjonell sky» over hele saken og at man må «fjerne følelsene og bare håndheve reglene».

– Rent filosofisk er dette noe sporten må komme seg over, noe media må komme seg over. På en måte, hvis det var en ærlig feil så bør han straffes for det uansett. Og hvis det var en ærlig feil så bør vi ikke lage noe stort oppstyr rundt det, Froome bør bare ‘sorry jeg kan ikke konkurrere på en stund’ og når du kommer tilbake ikke gjør den feilen igjen og så har vi det alle bra.

Tagget med: , , , ,

Les også disse