TO EKSEMPLER: Chris Froome på vei til etappeseier på Las Allandas i 2015. Bak ham ser vi Alberto Contador, en annen som var i en ganske lignende i situasjon som den Froome er i nå for syv år siden. (c)Tim De Waele

Arrangøren om Froomes sesongstart: – En glede og en ære

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.02.18 17:50

Del på    

Ruta del Sol ønsker den omstridte briten velkommen.

Mens den grenseoverskridende testen hans for salbutamol fremdeles etterforskes, gjør Chris Froome seg så smått klar for sesongstart. Fra flere hold har det blitt ytret at Sky burde suspendere Froome mens saken fortsatt pågår. Det har laget ikke gjort, og i forrige uke kunne de offentliggjøre at Froome starter 2018-sesongen med Ruta del Sol – et ritt som starter 14. februar.

– Han kan konkurrere ettersom UCI ikke har tatt noen avgjørelse i saken, sier rittdirektør Joaquin Cuevas til det spanske nyhetsbyrået EFE.

– Det er en glede og en ære å ha Froome i rittet. Løypa returner til klatringen opp Las Allandas, og Froome kjenner denne stigningen, fortsetter han. Stigningen er den samme som ble brukt da Froome kjørte rittet sist, tilbake i 2015. Da vant han den nevnte etappen i overlegen stil, og klarte med det også å vinne sammendraget to sekunder foran Alberto Contador.

Ifølge Cuevas indikerte Team Sky allerede for to uker siden at Froome ville delta i rittet, et ritt hvor han får måle krefter mot blant andre Mikel Landa, Jakob Fuglsang og Steven Kruijswijk.

Les også: Sky-sjefen: – For meg er det ikke noe spørsmål, han har ikke gjort noe galt

Giro-direktøren: – Jeg kan ikke stoppe ham

Froome skal etter rapportene være i god form, og har tidligere uttalt at han gleder seg til å returnere til Ruta del Sol. For briten er det også en noe annerledes sesong, all den tid han etter planen skal prøve seg på sammenlagtseieren i både Giro d’Italia og Tour de France.

Rittdirektør i giroen, Mauro Vegni, har tidligere uttalt at han krever at en avgjørelse skal være på plass i saken før årets Giro d’Italia starter i Jerusalem 4. mai. Den gang sa han at han ikke ville akseptere at Froome i etterkant kunne bli strøket fra historiebøkene på grunn av en positiv test fra et annet ritt.

I et intervju med Cyclingnews.com har ordlyden endret seg noe for italieneren.

– Hvis Froome kan starte Giro d’Italia, så kan han starte. Jeg kan ikke stoppe ham. I så fall hadde jeg krenket retten hans til å delta i konkurranser, sier Vegni.

– Froome er velkommen i Giro d’Italia, men om han vinner den rosa trøya, så vil han alltid være vinneren for meg. Selv om han skulle bli diskvalifisert fra resultatlista i etterkant. Jeg kommer ikke til å fjerne en rytters navn fra seierslista og så gi trofeet og den rosa trøya til en annen rytter et år senere, slik vi måtte gjøre etter Contador-saken (da Contador ble utestengt for sin positive clenbuterol-prøve fra Tour de France 2010, mistet han seieren i Giro d’Italia i 2011 – en seier som dermed gikk til Michele Scarponi).

Kritisk til saksgangen

Dopingsaken til Froome er naturlig nok en sak som opptar Vegni. For Giro d’Italias del er briten naturlig nok blant de store trekkplastrene, og det vil også kunne bli den første skikkelige testen mellom Chris Froome og Tom Dumoulin som sammenlagtkapteiner i et treukersritt.

Vegni er langt fra imponert over hvordan har saken har forløpet seg så langt, på de fem månedene som har gått siden Froome avla den positive testen for salbutamol.

– Jeg følger ting tett, og venter på at han skal løse problemene sine. Hovedproblemet er tiden som blir brukt på saken. Fem måneder har gått, og vi venter fremdeles på å vite om enkelte ekspertbeviser er tillatt eller ikke. Dette burde ha blitt funnet ut av for fire måneder siden, mener den fargerike italieneren.

Tagget med: , , , ,

Les også disse