KONTROVERSIELL: Shane Sutton måtte trekke seg fra British Cycling etter diskriminerinsanklager. FOTO: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

– Han brukte et upassende og diskriminerende språk

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 29.10.16 17:36

Del på    

British Cycling konkluderer etterforskning av tidligere teknisk direktør.

(procycling.no): Da den britiske banesyklisten Jess Varnish ble utelatt fra uttaket til de olympiske lekene, skal teknisk direktør Shane Sutton ha gitt henne beskjed om å «gå og skaffe seg et barn». Dermed startet an rekke anklagelser å rulle mot australieren, som har vært en av de viktigste brikkene i britisk sykkelsports suksess.

Anklager om diskriminering mot både kvinnelige syklister og Paralympics-deltakere kom frem, som Sutton skal ha kalt både «mongoer» og «diblinger». Til slutt måtte han trekke seg, 100 dager før OL, grunnet det store presset.

– LES OGSÅ: Britisk sykkelsjef trekker seg etter anklager

Anklagene førte til at det britiske sykkelforbundet innledet en etterforskning. Fredag denne uken ble konklusjonen publisert og rapporten er svært tydelig.

– Som følge av en intern etterforskning, har det britiske sykkelforbundet valgt å opprettholde anklagene fra Jess Varnish, at den tidligere tekniske direktøren Shane Sutton brukte et upassende og diskriminerende språk, lyder det i en pressemelding.

Tilfreds Varnish

Jess Varnish, som startet det hele, er fornøyd med konklusjonen fra rapporten.

– Jeg snakket ut fordi jeg ville sette lys på kulturen hos British Cycling, en kultur som i mitt hode var feil. Jeg er letter over at det britiske sykkelforbundet har anerkjent at språket han brukte mot meg er upassende og diskriminerende, og jeg vil takke de involverte og de som har brukt tid og krefter på denne etterforskningen, skriver hun i en pressemelding.

Hun mente hun ble vraket fra OL-troppen etter hun hadde kritisert det britiske sykkelforbundet i etterkant av bane-VM i London. I tillegg skal hun også ha fått vite om vrakingen via et intervju gjengitt av The Times. Der forteller Sutton at «å kaste bort britiske idrettmidler på Varnish», ettersom hun skulle legge opp etter årets sesong.

Hun er nå glad for at hun stod frem med opplysningene, og håper rapporten kan gi grobunn for en endring i kulturen.

– Jeg har alltid trodd på å stå opp for meg selv, spesielt når det er ting du vet er feil. Det var ikke enkelt for meg å snakke om denne erfaringen, og jeg kunne ganske enkelt sagt og gjort ingenting, men det er ikke meg. Jeg har alltid gitt 100 prosent for sporten min, og jeg elsker fremdeles sykling, så jeg håper at British Cycling kan bruke denne etterforskningen på en måte som gjør at de kan forbedre og skape et bedre miljø for det britiske laget.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse