I NY DRAKT: Rohan Dennis brøt kontrakten med Bahrain-Merida og sluttet seg i løpet av vinterpausen til Team Ineos. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Brøt touren av hensyn til familien

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 21.01.20 19:30

Del på    

Rohan Dennis letter på sløret rundt Bahrain-Merida-exiten.

(procycling.no): Rohan Dennis tråkket 2020-sesongen i gang tirsdag natt norsk tid i Tour Down Under, i sitt første ritt for Team Ineos. Australieren skapte store overskrifter da han brøt Tour de France midtveis på den 12. etappen i fjor, like foran tempoetappen i Pau, som han var favoritt til å vinne.

Siden syklet han aldri noen flere ritt for Bahrain-Merida og stilte til start på VM-tempoen med en BMC-temposykkel uten noen kjennemerker. På tempoen forsvarte han VM-tittelen sin. Siden ble det kjent at kontrakten med Bahrain-Merida var terminert og saken er til voldgiftsretten til det internasjonale sykkelforbundet.

29-åringen har i løpet av den siste måneden lettet litt på sløret rundt andre halvdel av 2019, blant annet hvordan han slet mentalt og hvordan det påvirket livet hjemme og at han var bekymret for spiseforstyrrelser, men foran den første etappen av Tour Down Under utbroderte han ytterligere rundt situasjonen.

– Jeg visste ikke hvor dårlig jeg var. Jeg har hørt noen ting fra psykologen min, at han hadde planer om å handle ytterligere med tanke på min mentale helse. Jeg visste ikke om det inntil for to eller tre uker siden. Når du er i det så er du åpenbart ikke lykkelig, men du innser ikke hvor dårlig du faktisk er, forteller han til Cyclingnews og andre medier i Tanunda.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ifølge han selv var det ikke konflikt med Bahrain-Merida som var den avgjørende årsaken til at han sto av Tour de France og skapte stor oppstandelse, men at han følte at privatlivet hans var ute av kontroll og at han var på vei mot en skilsmisse.

– Det var grunnet personlige familiære årsaker og personen jeg ble på grunn av situasjonen jeg ble satt i. Miljøet jeg var i gjorde meg, la oss bare si, ikke en bra eller glad person å være rundt.

– Det ballet på seg. Det ble verre og til slutt ville jeg ikke være en del av statistikken av idrettsutøvere som potensielt blir skilt.

Han mener at han gjorde riktig med å stå av rittet og at overgangen til Team Ineos har gjort ham godt.

– Folkene rundt meg kan merke at jeg er på et mye bedre sted mentalt og det er det viktigste. Det har vært veldig positivt [å bytte til Team Ineos] og jeg ønsker at det skal fortsette slik.

– Oppskrift for katastrofe

Konflikten med Bahrain-Merida er ennå ikke løst, noe som gjør at han ikke kan legge det kapittelet helt bak seg ennå.

– Inntil den døren er luket og voldgiften avsluttet, så vil det ikke være helt ute av hodet mitt, men jeg er ikke bitter. Det er en læringskurve og noe jeg har vært tjent med. Ikke bare for sykkelkarrieren min, men også for resten av livet mitt.

Det har vært spekulert opp og ned i årsakene til konflikten mellom ham og laget, i stor grad at det var misnøye med lagets utstyr fra Dennis’ side. Verdensmesteren legger ikke skjul på at det var en konflikt, men går ikke inn på detaljer ettersom saken ennå ikke er ferdig.

(artikkelen fortsetter under)

GULL NUMMER TO: Etter noen turbulente måneder forsvarte Rohan Dennis VM-gullet fra Innsbruck. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Han insinuerer imidlertid at han ble forsøkt presset ut av laget, og at de mer eller mindre herset med ham og preget hans mentale helse.

– Du skjønner ikke hvor ille det har blitt fordi det var en gradvis prosess, men forskjellige hendelser som satte deg på et dårlig sted.

– Det var handlinger som var beregnet til bestemte tidspunkter på dagen, for å påvirke søvn eller trening og tiden i uken, så ingenting kunne gjøres over helgen. Det var en favoritt.

– Det var veldig klare insentiver for meg til å gå videre og jeg er ikke en person som legger meg ned og lar andre utnytte meg på noen som helst måte. Det var en oppskrift for katastrofe.

Etter Tour de France-exiten ble han enig med laget om å være stille rundt konflikten og at det hele skulle løses bak lukkede dører, men at ting deretter har eskalert.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Trenger bare tenke på deg selv

Han mener at han blir langt bedre ivaretatt i Team Ineos, som ikke bare behandler rytterne sine som «bonder i et sjakkspill».

– De har en psykolog der når det trengs og du siter. Noen lag vet at vi ikke bare er roboter, at vi er mennesker. Det er noe som heter «lykkelige ryttere sykler bra». Hvis du er fornøyd med miljøet du er i så vil du alltid presse deg litt hardere for deg selv, for lagkameratene dine og for lagledelsen. Det er derfor jeg tror Ineos er et suksessfult lag: de er forent fra start til slutt.

Dennis har tempoen under OL i Tokyo som sesongens store mål, og veien dit går blant annet via Giro d’Italia. Han reflekterte over veien til lekene, ettersom flere av konkurrentene kommer det fra Tour de France, og trakk derfor Remco Evenepoel frem som sin største konkurrent. Den unge belgieren sykler også Giro d’Italia i forberedelsene.

-[…] Tokyo kommer til å bli spesielt hardt med Remco der. Det er så klart ikke en løype som passer større ryttere eller allround temporytterne. Men med hans kraft – og han er ikke veldig stor – så tror jeg han vil være den som presser resten mest. Jeg tror han er en automatisk medaljekandidat.

Selv om han er på et bedre sted mentalt i Team Ineos trekker han frem en viktig faktor, som også gjorde at han klarte å mobilisere foran VM-tempoen i Yorkshire.

– Det beste med tempo er at du trenger bare å tenke på deg selv.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse