SLET MED SPISEFORSTYRRELSER: Jurgen Van den Broeck (venstre) sier han hadde ernæringsvansker i sin aktive karriere som rytter. FOTO: TIm de Waele

Tidligere Tour-stjerne slet med spiseforstyrrelser

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.01.20 18:12

Del på    

– Jeg var et skjelett, sier belgieren.

(procycling.no): Tredjemann fra Tour de France 2010, Jurgen Van den Broeck, sier han i sin karriere som profesjonell rytter slet med spiseforstyrrelser og tidvis ønsket å leve uten mat.

I et åpenhjertig intervju med den belgiske dagsavisen Het Laatste Nieuws forteller den tidligere US Postal-, Predictor–Lotto- og Katusha-rytteren at han i kampen mot kiloene ofte krysset grensen av det forsvarlige.

– Jeg gjorde alt for å sykle fortere oppover. Jeg hadde levd uten mat dersom jeg faktisk var i stand til å gjøre det, sier den tidligere belgiske topprytteren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Van den Broeck ble proff med amerikanske US Postal i 2004. I 2008 begynte han for alvor å markere seg som etapperytter med en sjuendeplass sammenlagt i Giro d’Italia.

Sesongen etter hevdet han seg blant favorittene i fjellene under Tour de France, et fall på tempoen lempet han utenfor topp ti. I 2010 kom det store gjennombruddet for Van den Broeck som ble nummer fem sammenlagt i touren; en plassering senere omgjort til tredjeplass etter diskvalifiseringene til Denis Menchov og Alberto Contador. Men de gode resultatene hadde sin pris.

– Ofte var det svært vanskelig for meg å holde ønsket vekt. Det var kun en gang i sesongen, under touren, at jeg klart akkurat det. Heller ikke på våren klarte jeg å legge inn en skikkelig formtopp.

Van den Broeck fulgte opp en sterk 2010-sesong med en etappeseier i Critérium du Dauphiné sesongen etter, og en fjerdeplass i Tour de France i 2012. I 2014 syklet han for Lotto Soudal og ankom touren etter en lovende podieplass i Critérium du Dauphiné. Men i touren gikk belgieren på en fysisk smell.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg presset det helt opp mot grensen, og noen ganger over. I 2014 kjørte jeg veldig bra i Dauphiné, men kroppen min sa stopp i touren. Blodverdiene mine var helt på bunn. Jeg var så tynn at hormonproduksjonen min stoppet opp, avslører Van den Broeck.

– Kroppen min hentet seg aldri inn etter dette, det er jeg ganske overbevist om. I den touren veide jeg 64 kilo og var et skjelett, sier den 185 cm høyde eks-rytteren.

– Bedre nå

Van den Broeck fullførte 2014-touren på en 13.plass. Belgierens oppsiktsvekkende uttalelser kommer kort tid etter at Rohan Dennis innrømmet sine vansker med trening og ernæring. I et intervju med den australske avisen Adelaide Advicer sa Dennis at han forrige sesong sto i fare for å utvikle spiseforstyrrelser mens han forsøkte å hevde seg som etappe- og grand tour-rytter.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Van Den Broeck sier på sin side at lagene, trenere og apparatet rundt rytterne nå i større grad enn før er oppmerksomme på slike problemer. Belgieren sier gode kontrollrutiner er helt avgjørende i sykkelsporten hvor fokus på vekt kan være altoverskyggende for mange av rytterne.

– I dag er det en bedre og mer vitenskapelig ramme rundt, hvilket er nødvendig, for er man en rytter som tar jobben sin på alvor, så er man også oppmerksom på vekten sin. Hvert kilo tapt, er et kilo med overskudd, inntil man når et visst punkt.

Tagget med: , ,

Les også disse