KUN PLASS TIL ÉN: Daniel og Markus Hoelgaard kjempet om samme plass på årets VM-lag. Her fra U23-fellesstarten i Richmond hvor begge figurerte på U23-landslaget. Foto: Terje Pedersen

KUN PLASS TIL ÉN: Daniel og Markus Hoelgaard kjempet om samme plass på årets VM-lag. Her fra U23-fellesstarten i Richmond hvor begge figurerte på U23-landslaget. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.

Brødrepar kjempet om samme VM-plass

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.08.17 15:26

Del på    

Til slutt ble deltakelsen i Vuelta a Espana avgjørende.

SOLLI PLASS (procycling.no): Før avreisen til Tour de l’Avenir med U23-landslaget, avslørte landslagssjef Stig Kristiansen i dag at Markus Hoelgaard sto på lista om de ni han hadde mest lyst til å sende til sykkel-VM i Bergen.

Torsdag ble det klart at én av ni plasser på det norske laget faktisk også går til en Hoelgaard, men til broren Daniel Hoelgaard:

– Jeg har hatt valget mellom Daniel og Markus én gang tidligere. Det var foran VM i Ponferrada. Den gangen endte jeg opp med å vrake Daniel, og fikk vel kjeft av dere den gangen, sier Stig Kristiansen og refererer til artikkel som ble publisert hos procycling.no.

Kritikken døde riktig nok relativt fort, da Sven Erik Bystrøm syklet hjem gullet, mens Kristoffer Skjerping tok bronsen.

Les også: Disse skal hjelpe Kristoff og Boasson Hagen til VM-gull

– Hvilke egenskaper førte Markus Hoelgaards navn opp på lista foran dette uttaket?

– Han er ekstremt kjøresterk og ryddig i stilen. Han er stillfaren, men samtidig taktisk klok. Der hvor Amund Grøndahl Jansen prater mer, er Markus stille. Men han er en svært dyktig syklist.

Dette avgjorde i Daniels favør

Ettersom det fremdeles henger et lite spørsmålstegn rundt Sven Erik Bystrøms kandidatur, kan det fremdeles skje at vi får to blad Hoelgaard på det norske VM-laget.

Markus Hoelgaard er nemlig førstereserve dersom Bystrøm må melde pass etter skulderskaden han pådro seg under Vuelta a Espana.

Nettopp uttaket dit, gjorde sitt til at storebror Daniel vant fram i brødreduellen ved denne anledningen.

– Til slutt faller det ned på en vurdering om hvilke ryttere som kan sitte igjen når man passerer 23 kjørte mil. Daniel og Odd Christian Eiking er fortsatt med i vueltaen, og det er en tøff oppkjøring foran VM. Et av momentene bak uttaket er at disse rytterne kjører i WorldTour-sirkuset på ukentlig basis. De takler harde sykkelløp på kroppen, og Daniel er nok nå enda bedre enn broren til manøvrere seg fram i felt. Samtidig vet jeg hvor kjøresterk Markus er, for han har levert de aller beste testresultatene av de to siden han var 16 år gammel og fram til nå, påpeker Kristiansen.

Markus: – Hadde ikke forventet å bli tatt ut

Markus Hoelgaard sier til procycling.no at hele VM-diskusjonen kom litt uventet på ham.

– For å være helt ærlig, så hadde jeg ikke forventet å bli tatt ut. De ni som er på laget står igjen som de mest naturlige valgene. Jeg hadde blitt overrasket om jeg ble tatt ut på bekostning av Daniel, sier gjesdalbuen lojalt.

– Du kan jo fortsatt ende opp i VM dersom Bystrøm likevel ikke rekker å komme tilbake etter skade?

– Ja, men jeg synes Sven Erik har opplevd nok motgang nå, så det er ikke sånn at jeg sitter hjemme og håper at han ikke blir klar. Han fortjener å sykle VM på hjemmebane, men om han ikke skulle rekke det, skal jeg være klar til oppgaven, påpeker Markus Hoelgaard overfor procycling.no.

22-åringen fra Ålgård skal i aksjon for Joker-Icopal under VM i lagtempo, så han vil uansett være i VM-byen helga i forkant.

Eiking får frihet underveis

Kristiansen presenterte i dag en tropp bestående av to kapteiner og sju hjelpere.

Han vil dog gi Odd Christian Eiking mandat til å infiltrere et brudd underveis, dersom VM-fellesstarten utvikler seg slik han ser for seg.

– Fellesstarten kommer til å starte et godt stykke før sisterunden. Vi trenger en rytter som har kapasitet til å skli med i et brudd, og som i tillegg er en slags trussel. Eiking er en av få norske ryttere som har vunnet internasjonale ritt denne sesongen, bemerker landslagssjefen.

I eliteklassen skal rytterne sykle over 27 mil før medaljene deles ut. Kristiansen karakteriserer løypa som medium hard, men tror distansen vil gjøre store utslag i feltet.

– Vi skal innom Bergen sentrum på en hel del runder. Det er høyre og venstre, brostein og en utmattende distanse. Dersom det også er vått underlag, vil strekket på feltet i perioder hvor det går fort, bli ganske heftig.

– Vi kan vel allerede avskrive at noen opptrekkstog sitter med inn mot mål?

– Jeg tror ikke du ser opptrekkstog eller noe som helst som ligner det. Hvis det kommer en gruppe inn samlet, teller ikke den mer enn 30 mann. Samtidig er det veldig åpnet. Du klarer ikke å telle opp alle denne løypa passer til med fingerne dine.

– Hvordan tror du konkurrentene ser på Norge i en løype som dette, på norsk jord?

– Jeg tror Norge i seg selv – flankert av Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, på hjemmebane, er nok til å vekke utlendingenes interesse for oss. Vi er ikke favoritter, men det er mange som ønsker at de to skal sitte helt inn i finalen med gode bein, advarer Kristiansen.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse