Prøv Procycling Pluss idag

KAN FÅ DET TØFT: Edvald Boasson Hagen skal forsøke å henge med i bakkene mot slutten av lørdagens Vuelta-etappe. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

– Om fjellgeitene kjører alt de kan, så er det vanskelig

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 30.08.19 21:14

Del på    

En bakke tre mil før mål kan spolere Boasson Hagen sine seierssjanser på lørdag.

(procycling.no): De første syv etappene i Vuelta a España har foregått på relativt anonymt vis for Edvald Boasson Hagen.

Lørdag håper 32-åringen å vise seg fram for alvor. Etter tre etapper med bakkeavslutning er det en mer puncheur-vennlig etappe på lørdag. Men det er også utfordringer av det vertikale slaget på den åttende etappen. Den siste skikkelige klatringen er plassert tre mil før mål.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det blir interessant det. Enten så er det et brudd. Den blir hard den siste bakken. Det blir en tøff knekker det. Det blir spennende å se om det blir kontrollert for en spurt i en mindre gruppe eller om det blir et brudd som går inn. Jeg skal i hvert fall ha øya oppe i starten og være klar, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Når bakken kommer er Dimension Data-rytteren avhengig av at den taktiske situasjonen passer ham perfekt.

– Det kommer helt an på hvordan det blir kjørt. Det er ikke en bakke som er ideell. Det er litt i overkant. Men hvis det blir kjørt kontrollert så er det mulighet for å bli med over. Er jeg i brudd så er det større sjanse. Jeg må bare være klar for det som kan komme. Så må man ta de mulighetene som er her. Det er ikke ideelt men jeg må i hvert fall prøve, konkluderer rudsbygdingen.

Artikkelen fortsetter under etappeprofilen!

 

TØFF AVSLUTNING: Bakken med tre mil igjen er det mest kritiske punktet for Boasson Hagen sine sjanser.

Nordmannens trener, Fredrik Mohn, er enig i proffsyklistens vurdering.

– Morgendagens etappe er jo en etappe vi har snakket om, det er ikke til å legge skjul på det. Vi har hatt planer flere dager. I går var en mulig etappe for ham, hvis fjellgeitene ikke hadde kjørt som om de hadde stjålet syklene sine. Det var det samme med den den andre etappen. Når de beste bakkeklatrerne kjører alt de kan i bakkene, så spiller det ingen rolle om det er en andrekategori eller en tredjekategori. Når de aller beste kjører alt de kan så har ikke Edvald kapasitet til å sitte med, så du er veldig avhengig av hva de andre gjør, påpeker trener Mohn.

– Det er det samme i morgen. Det er en andrekategori på slutten, så om fjellgeitene kjører alt de kan, så er det vanskelig. Men kommer han med i et brudd kan det være muligheter.

De 7,4 kilometerne med 6,6 prosent opp Puerto de Montserrat kan knekke flere ryttere enn Boasson Hagen.

– Jeg ser absolutt at det er en etappe hvor han kan få det til, men det er veldig avhengig av hva andre gjør.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TO NORDMENN: Rasmus Fossum Tiller sykler sin Grand Tour-debut side om side med Edvald Boasson Hagen i Dimension Data. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Var helt hysterisk i begynnelsen

På fredagens Vuelta-etappe tok det over seks mil før bruddet fikk gå. Også på de foregående etappene har det vært en langvarig kamp om å få kjempe i fronten av rittet. Boasson Hagen prøvde seg, men endte ikke i brudd.

– Da jeg gikk gjennom etappen hans i går, så ser jeg på watt-verdiene da han prøvde å komme seg med i bruddet at det var helt hysterisk i begynnelsen. På noen av bruddforsøkene han prøvde å hive seg på var han oppe på spurtverdier. Vueltaen er helt annerledes enn touren. Det er mye mindre kontrollert og det er mye mer «tut og kjør», forteller Mohn.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Men selv om bruddkampen er vanskelig så er det trolig en større sjanse for nordmannen enn en massespurt tror 32-åringens trener.

– Han har ikke gitt opp å spurte, men han regner jo ikke seg selv som superspurter. Han er klar på alle flater etapper som ender i spurt, men om han er i stand til å spurte med de beste det vet jeg ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet!

BESTE RESULTAT: Syvendeplass, på den fjerde etappen, er Boasson Hagen sitt beste resultat i årets Vuelta. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ikke klaffet i spurtene

Som eneste rytter med spurtambisjoner i Dimension Data i årets Vuelta a España så blir det trolig flere sjanser for Boasson Hagen også de kommende ukene. Formen er ikke så dum, men han er fremdeles ikke blant de største favorittene. Dog er ikke lagets kaptein helt fornøyd med kun en syvendeplass som beste resultat så langt.

– Formen er grei nok egentlig. Det har vært noen tøffe dager. Det tok lang tid før bruddet gikk i dag og i går så var det også en hard start. Men jeg føler meg helt ok og håper at det blir noen gode sjanser etter hvert nå. Men i starten så var jeg ikke helt på plass i spurtene så det var litt synd. Det kommer flere muligheter etter hvert og jeg kan prøve meg igjen i morgen. Da gjelder det å være på vakt.

Mohn tror at yngre krefter mot en mer erfaren Boasson Hagen kan være en av grunnene.

– Formen hans nå er god. De avslutningene han har vært i, men hvor han ikke fått noe resultat, går jo gjerne på noe som skjer innenfor den siste kilometeren som gjør det vanskelig. Hvis det er veldig nervøst, så er det ikke til å legge skjul på at de yngste rytterne gjerne tar noen sjanser som de eldre rytterne ikke tar, ytrer 32-åringens trener.

Restituert etter tung Tour

Boasson Hagen har aldri fullført to Grand Tours i løpet av én sesong tidligere i karrieren. Det nærmeste han har vært var i 2013 da han sto av Tour de France etter den tolvte etappen og samme høst fullførte Vuelta a España.

– Det kommer jo tett på Tour de France, så det har vært en utfordring å få ham restituert, samtidig som han skulle beholde en god form. Vi har vært fornøyd med det, konkluderer Fredrik Mohn med arbeidet som har vært gjort inn mot den spanske Grand Tour.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I 2013 resulterte Vuelta-formen i 20. plass i det kuperte VM-rittet i Firenze. Rui Costa tok gullet foran Joaquim Rodriguez mens Lars Petter Nordhaug ble nummer tolv, 34 sekunder bak. Selv var Boasson Hagen kun 31 sekunder bak Nordhaug.

– Det er jo planen at det skal være en god oppkjøring og det er jo mange som har hatt suksess med det tidligere. Med tanke på at han hadde noen perioder på våren med lite ritt, han har ikke fått tatt ut det maksimale. Da kan det være at vueltaen skal til for at han skal få det til. Der er derfor vi har valgt og ønsket det, forklarer Mohn.

– Det er noe kjekt å prøve noe nytt også. Det å kjøre de samme rittene og være på de samme stedene år etter år er ikke bare kjekt det. Han liker disse etapperittene, så det blir spennende å se hvilket utslag det gir.

 

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse