PÅ VENT: Egan Bernal har foreløpig tatt seg en treningspause og bruker nå tiden med familien hjemme i Colombia. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Bernal: – Tour de France i juli kan gi mange overraskelser

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 30.03.20 10:03

Del på    

Fjorårsvinneren har selv tatt seg en treningspause hjemme i Colombia.

(procycling.no): 27. juni skal Tour de France 2020 etter planen starte i Nice, og så gå sine vante tre uker til avslutningen i Paris 19. juli. Utbruddet av Covid-19 har naturligvis ført til at sykkelsporten nå er satt på vent, men fra Frankrike har signalene vært klare på at man ønsker å få gjennomført årets tour – om det er mulig.

Da er det først og fremst det at rittet kjøres «bak lukkede dører» som har vært fremhevet, selv om man selvsagt også må se an hvordan pandemien utarter seg innen den tid. Før helgen ble det rapportert at ASO har satt 15. mai som en endelig frist for en avgjørelse rundt rittet. Det vesentlige større arrangementet OL i Tokyo er allerede utsatt til 2021, noe som støttes av regjerende Tour de France-vinner Egan Bernal.

– Jeg føler at det er for det beste. Hvis man skulle arrangert OL, så ville ikke alle kunnet være i sin beste form. Denne pausen påvirker oss alle. For Tour de France, hvis de arrangerer det i juli, så kan mange ryttere gi oss noen overraskelser. Favorittene kan feile, for forberedelsene er ikke de samme, sier Bernal via det kolombianske sykkelforbundets Instagram-konto, gjengitt av blant andre El Tiempo.

Ikke i trening

Bernal selv var egentlig nær toppformen på vei til Paris-Nice, men både på grunn av dødsfallet til sportsdirektør Nicolas Portal og utbruddet av Covid-19, valgte Team Ineos tidlig i mars å trekke seg fra konkurranser.

Siden dro Bernal hjem til Colombia, hvor man i forrige uke innførte portforbud frem til 13. april. 23-åringen trente litt på sykkelen de første dagene etter at han kom hjem fra Europa, men med både Paris-Nice og Baskerland rundt tatt av sesongplanen, kom han og treneren frem til at det beste var å ta en hvileperiode. 

– For øyeblikket trener jeg ikke, verken fysisk eller mentalt, sier Bernal.

Kolombianeren har i det hele tatt lite fokus på sykkelsporten for tiden, og har istedenfor prioritert å bruke tiden på familien.

PODIET I PARIS: Geraint Thomas, Egan Bernal og Steven Kruijswijk med Triumfbuen i bakgrunnen. Foto: Stephan Mantey-Pool/Getty Images

Kruijswijk: Kan ikke utsette, utsette, utsette

En som også må holde seg inne, men som tar i bruk rulla, er Steven Kruijswijk. Jumbo-Visma-rytteren stod på podiet i Paris sammen med Bernal i fjorårets Tour de France etter å ha blitt nummer tre, og var tiltenkt en lederrolle sammen med Primoz Roglic og Tom Dumoulin i årets utgave av rittet.

Nederlenderen er klar på at usikkerheten går utover motivasjonen.

– Hvis vi bare med sikkerhet kan vite om det blir noe av tre uker i forveien, hvordan skal vi forberede oss? Touren er noe du normalt sett jobber mot i et år. Men kanskje vi får fortsette å trene innendørs til den tid. Hvordan tror de at vi kan være på dette rette nivået så raskt? Kanskje det er litt naivt av ministeren og organisasjonen. For du kan ikke utsette, utsette, utsette, for forberedelse er også en del av konkurransen, sier Kruijswijk til lagets hjemmeside

Samtidig som mye nå utsettes, er Egan Bernal klar på at det vil bli en vanskelig situasjon for sporten om man ikke klarer å arrangere de tre store etapperittene (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España) i år.

– For sykkelsporten vil det være veldig alvorlig om man ikke kjører de tre store. Alt avhenger av hvordan dette utvikler seg. Vi vet ikke hvor lenge vi blir holdt i karantene. På et punkt må vi starte igjen, verden stopper med alle i hjemmene sine. Verden må returnere til normalen og det må idretten også. Vi vet ikke når det vil skje. For sykkelsportens del er det viktig at de starter igjen, for mange sponsorer bruker mye penger og er selv påvirket. Jeg tror ikke en sponsor vil være veldig fornøyd om han betaler og man ikke kjører de store rittene. Men kan du ikke gjennomføre dem fordi situasjonen ikke forbedrer seg, så er det ingenting å gjøre. For sykkelsportens del håper jeg de blir arrangert.

Tagget med: , ,

Les også disse