SKRYTER AV FROOME: Egan Bernal så og lærte under Tour de France 2018. I årets Giro d'Italia får colombianeren kjøre for egne sjanser. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Bernal blir kaptein i giroen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 3.01.19 20:27

Del på    

– Jeg lærte mye av Chris Froome i Tour de France, sier den unge colombianeren.

(procycling.no): I 2018 fikk han se på nært hold hvordan en Grand Tour vinnes. Om drøye fire måneder skal Egan Bernal selv opp til svenneprøve. Chris Froome og Geraint Thomas satser begge to mot Tour de France. Dermed får 21-åringen fra Bogotá kjøre som Team Sky sin kaptein i Giro d’Italia 2019.

– Giroen er et ritt jeg virkelig liker. Jeg bodde i Italia i tre år, så jeg har mange venner her. Jeg liker absolutt den italienske fansen. Jeg kjenner veiene, og er veldig glad i giroen. Jeg har lyst til å kjøre et bra ritt der, sier Bernal til lagets egen hjemmeside.

Ungutten, som fyller 22 år den 13. januar, syklet sine to første år som proff for nettopp italienske Androni Giacattoli-Sidermec. I 2017 var han en av bare fire utlendinger i det italienske prokontinentallaget. Forventningene var store til colombianeren som vant Tour de l’Avnir i 2017 før han ble plukket opp av Team Sky. Men at den første WorldTour-sesongen skulle bli så suksessfull som den endte opp med å bli imponerte mange.

– Jeg forventet ikke at jeg skulle ha en slik sesong. Da jeg kom hit, til verdens beste lag, så trodde jeg ikke at jeg skulle sykle touren eller vinne California. Det er jo et WorldTour-ritt. Jeg trodde jeg bare skulle lære, og ikke noe mer enn det. Jeg forventet ingen resultater, men de kom, beretter Sky-stjerneskuddet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DOMINERTE: Egan Bernal var suveren i Tour of California, og vant sitt første WorldTour-ritt sammenlagt. Foto: Chris Graythen/Getty Images for AEG

Touren var høydepunktet

Selv vant Bernal ni ritt i løpet av 2018, noe som var mer enn nok til å havne på procycling.no sin gjennombrud-liste for året. Men høydepunktet for mang en sykkelfan var måten han tauet på Geraint Thomas og Chris Froome i Tour de France.

– Mitt beste øyeblikk var i touren. Jeg vant California, og en etappe i Romandiet rundt, men touren er det viktigste rittet i sykkelsporten.

Til slutt var det to Sky-ryttere som endte på podiet i Paris. Briten på det tredje steget var mannen Bernal følte han lærte mest av gjennom de tre ukene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ER DU MED CHRIS?: Det ble for mye med Giro og Tour for Froome. Men med god hjelp fra Egan Bernal forsvarte briten tredjeplassen i sammendraget på de siste etappene i Tour de France. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Jeg vil si at jeg lærte mest av Froomey, i Tour de France. Jeg satt ved siden av ham på bussen, og så på ham hele tiden. Så på hvordan han noterte i papirene hans, hvordan han pratet på møtene i bussen, og jeg lå nesten alltid på hjulet hans i rittene. Så jeg fulgte med på hva han gjorde. Jeg lærte veldig mye, og det var bra for meg.

Chris Froome selv måtte fylle 28 år før han vant sin første Grand Tour. Geraint Thomas, fjorårets Tour-vinner, var 32 da han gikk til topps etter tre uker for første gang. Egan Bernal vil være 22 når giroen starter i den vakre universitetsbyen Bologna 11. mai.

Sesongdebut på hjemmebane

Men før mai-måned skal andre rytt sykles. Tour of Colombia er første på programmet både for Froome og Bernal, der sistnevnte er regjerende mester.

– Jeg gleder meg virkelig til Tour of Colombia. Det blir første ritt med Froomey i år, så vi håper å gjøre det bra der. Det er på hjemmebane, og jeg vil gjøre det bra foran fans og familie og for Colombia. Det er utrolig hvordan fansen støtter oss, og nå er vi virkelig hjemme. Det blir bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJENFORENES I SKY: Ivan Ramiro Sosa (nr. 2 fra venstre) og Egan Bernal (nr 4. fra venstre) har syklet sammen både i Androni og for Colombia sitt landslag. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Etapperittet, som i fjor het Colombia Oro y Paz, går over seks dager. I fjor var de fleste sterke colombianerne på øverste nivå til stede, men Bernal maktet å slå både Quintana, Uran, Henao, Martinez og Ivan Ramiro Sosa. Sistnevnte har nå fulgt i Bernal sine fotspor, og etter mye om og men signert for Team Sky. 21-åringen, som er født ti måneder etter Bernal, vil gjøre sin debut for Team Sky i Colombia.

– Ivan er min venn. Vi hadde ett år sammen i Androni, og jeg vant Tour de l’Aevnir med han på laget. Han var en veldig god lagkamerat, og å få ham inn i laget er veldig spesielt. Det var drømmen vår å en gang sykle sammen i enda et lag, og nå har den gått i oppfyllelse.

– Det er fint å bo på samme rom og kunne snakke om andre venner, Colombia og slikt på spansk. Han er veldig spent på å sykle med Froome, Thomas, Kwiatkowski og alle de andre. Jeg er veldig glad på hans veiene og er sikker på at han vil ha en god sesong.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse