(procycling.no): 2019 er her, og årets sykkelsesong er her før vi i det hele tatt rekker å bryte alle nyttårsforsett.
De siste ukene har procycling.no presentert fem øyeblikk vi husker og hvilke ryttere vi mener var de beste i 2018. I det 2019-sesongen nærmer seg sin spede begynnelse vil vi se tilbake på de rytterne som virkelig fikk sitt gjennombrudd i 2018, og som trolig vil være verdt å følge litt ekstra med på i året som kommer.
procycling.no-redaksjonen har kommet fram til fem ryttere vi mener tok store steg i fjorårets sesong.
Nederst i saken kan du gi din stemme til den du mener har vært «Årets gjennombrudd 2018»!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Enric Mas
Spania hungrer etter en ny sammenlagtrytter. En som kan fylle tomrommet etterlatt av Alberto Contador. Alejandro Valverde blir ikke yngre. Izagirre-gutta ble aldri reelle kandidater. Mikel Landa får det ikke helt til.
Etter Tour de France i 2018 hadde det gått syv Grand Tours på rad uten at en spanjol endte på topp tre. Rekken ble brutt i Vuelta a España. Enric Mas har tent treukersdrømmen igjen på den iberiske halvøy.
23-åringens andre Grand Tour skulle bli den første der han kjørte for en fremskutt plassering. På den første fjelletappen til Sierra de la Alfaguara klarer Quick-Step Floors-rytteren seg meget god. Simon Yates er suveren, men i favorittgruppa som kommer i mål 27 sekunder senere sitter Enric Mas fint med. Opp på 10. plass i sammendraget.
Niende etappe blir en liten dal. La Covatilla er tung, og Mas taper nesten minuttet til ryttere som Quintana, Kelderman, Lopez og Yates. 1:15 er det nå opp til landsmann Alejandro Valverde, som er sekundet bak leder Simon Yates.
Alt handler om Alejandro Valverde i spansk sykkelpresse de neste dagene. Kan veteranen klare det? Å vinne en Grand Tour som 38-åring?
I skyggen av sykkelgiganten lister Mas seg sakte oppover lista. Før de siste syv etappene er avstanden opp til Yates på 1:47, men den unge juvelen til det belgiske storlaget skal i siste uke vise at han skinner sterkest av spanjolene.
Til Lagos de Covadonga taper han kun to sekunder til Movistar-veteranen, og klatrer opp til sjetteplass i sammendraget. Prestasjonen blir fulgt opp av et aldeles strålende temporitt. Nå er det kun 1:30 til Yates, og enda viktigere, bare 57 sekunder til andreplass.
Den mytiske finalen på Balcón de Bizkaia på etappe 17 skulle blir dagen der Enric Mas virkelig offentliggjør at han vil bli å regne med ut hele Vuelta a España. Best av sammenlagtfavorittene, like foran Valverde på etappen, og plutselig tredjemann i kampen om rødt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
To fjellavslutninger gjenstår i Andorra. På den første avgjør Simon Yates seierskampen, og Alejandro Valverde sliter i høyden. Steven Kruijswijk avanserer forbi Mas. 37 sekunder skiller nå Valverde på andreplass og Mas på fjerdeplass, med nederlenderen i midten.
Den 20. etappen tilhører Enric Mas.
Sammen med Miguel Angel Lopez sliter han seg løs. Simon Yates går etter. Ingen andre makter å følge den unge klatreduoen. Etter hvert må også briten i rødt gi tapt. Han vil ikke risikere en kjempesmell og safer det inn.
Men der framme sykles det plutselig for både andreplass og etappeseier. Mas forsyner seg grådig. Han viser uforskammet rutine og frekkhet på oppløpet, og tar innersvingen på Lopez. Mallorca-syklisten hever armene og jubler vilt. Hans største seier fører han opp på andreplass i sammendraget. I Madrid er han 1:46 etter Simon Yates. Spanias nye Grand Tour-prins er avduket.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Egan Bernal
Team Sky har en usikker fremtid. Egan Bernal sin fremtid er nærmest skrevet i stein. Han kommer til å bli en enorm syklist.
Hjelperytter-deluxe var rollen til 21-åringen i Tour de France. Sånn blir det når du sykler på lag med Chris Froome og Geraint Thomas. Egne sjanser fikk han tidligere i sesongen. En sjanse han grep med begge bein.
Seier i Colombia Oro y Paz, etappeseier og andreplass i Romandiet rundt og to etappeseire og sammenlagtseier i California rundt. Om det var noen tvil, så bekreftet Tour de l’Avenir-vinneren at den var unødvendig i løpet av årets første måneder.
Men de kanskje aller mest minneverdige øyeblikkene skjedde under Tour de France. Steven Kruijswijk truet ledelsen til Sky inn mot Alpe d’Huez. Men Bernal sitt ulidelige tempo tette avstanden, kjørte av flere favoritter, og var avgjørende for Geraint Thomas sin etappeseier.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
På dag 17 dreide det seg om å forsvare ledelsen for Team Sky. Nairo Quintana og Movistar stakk av gårde, men Bernal sin landsmann og det spanske laget var egentlig ingen trussel for Team Sky. Et øyeblikk fra siste stigning har brent seg fast. I front av favorittgruppa sitter Bernal. Det er vel egentlig ingen hjelperyttere igjen hos andre lag. Helt avslappet tar han hendene av styret. Han må feste mikrofonen til radioen på nytt. Tempoet synker ikke, og det skjer med stoisk ro. Det oser overskudd av supertalentet.
Senere i samme stigning viser Geraint Thomas at han er sterkest. Chris Froome sliter, men får hjelp av Bernal. Unggutten blir til slutt nummer 15 i sammendraget, og andremann i ungdomstrøya. At han kunne blitt topp ti er ikke noe spørsmålet, spørsmålet er hvor høyt oppe han kunne kommet om han kjørte for egne sjanser.
Den muligheten får han kanskje i 2019. Egan Bernal har et sjeldent talent. Spørsmålet er ikke om han kommer til å vinne en Grand Tour noen gang, men hvor mange han vinner.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Michael Valgren
Hvor er våre vinnere? Danskene har misunnet oss nordmenn vår Hushovd, vår Boasson Hagen og vår Kristoff. Spesielt da Oksen fra Grimstad leverte i Tour de France år etter år.
Men noe har skjedd med rytterne fra det flate landet på andre siden av Skagerrak. Det ene spennende talentet etter det andre tar steget til proffenes rekker. Men den som virkelig slo gjennom i 2018 hadde allerede fire år i WorldTouren på baken. Så blomstret lysluggen fra Østerild for alvor.
Michael Valgren ble i 2018 en av sykkelsportens mest spennende ryttere.
Mot slutten av klassikeråpningen, Omloop Het Nieuwsblad, sitter Astana godt i det. Tre mann har de med i finalen der en gruppe på tolv nærmer seg målsterken i Meerbeke. To kilometer før mål faller avgjørelsen. 26-åringen klinker til, og gir alt i angrepet. Matteo Trentin aner fare og forsøker å følge, men blir markert av enda en Astana-rytter. Det stopper opp i forfølgergruppa. Valgren har klart det. Den første store klassikerseieren er i boks. Det blir ikke den siste i 2018.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Halvannen måned senere, og mer kupert terreng venter. Amstel Gold Race. Valgren henger med helt til målstreken, og motstanden han skal møte der er ikke enkel. Roman Kreuziger vant rittet i 2013, mens Enrico Gasparotto har to triumfer å vise til i det nederlandske endagsrittet. Den forrige kom i 2016, da han slo nettopp Michael Valgren i duell.
Denne gangen er det dog ingen tvil om hvem som er sterkest. Også denne gangen støter Valgren med to kilometer igjen. Kreuziger henger med, men Gasparotto nøler litt, og blir igjen noen meter bak. På rutinert vis endre Valgren opp på hjulet til tsjekkeren den siste kilometern, og slår ham enkelt i spurten. Klassikerseier nummer to er sikret.
Det blir årets siste triumf for Michael Valgren, men gjennom rittene som følger etter Amstel Gold Race viser dansken klasse gang på gang. I touren er han selv nære seier, men blir heller avgjørende for at lagkompis og landsmann Magnus Cort vinner den 15. etappen.
Andreplass i Bretagne Classic, og topp ti i begge Canadiske WorldTour-ritt følger inn mot VM. Der kommer det som kanskje er årets mest imponerende prestasjon. I en løype som av mange blir omtalt som en av de tøffeste VM-utgavene på lenge, så blir Valgren nummer syv.
I 2019 får han mer ansvar i Dimension Data. Det er han klar for. Michael Valgren har etablert seg blant sykkelsportens store navn. VM er hovedmålet i årets sesong. At han god nok til å bli tidenes første danske verdensmester hos herrene er utvilsomt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Pascal Ackermann
Én enkelt seier kan ha alt å si. 104, 126, 119, 106 og 102. Det var plasseringene til Pascal Ackermann på de fem første dagene av Romandiet rundt. Men den eneste grunnen til at han ville sykle det rittet kom på siste dag.
Sesongen hadde begynt på samme vis som 2017-året var for tyskeren. Det var mye nesten. To tredjeplasser i Abu Dhabi Tour og samme trinn på podiet i Handzamme Classic. Andreplass i Scheldeprijs og Driedaagse De Panne.
Men etappen til Genève i det sveitsiske WorldTour-rittet passet ham godt. Han visste det. Perfekt i andre posisjon rundt siste sving, og Ackermann åpner spurten. Ingen er i nærheten. Hendene heves og han slår rundt i luften. Den første seieren betyr mye. Endelig kom den, og på WorldTour-nivå til og med.
Resten av året blir en jubelferd for 24-åringen til Bora-Hansgrohe.
Nivået er høyere i Critérium du Dauphiné. Edvald Boasson Hagen åpner spurten på andre etappe fra god posisjon. Men en lynrask tysker kommer bakfra. Seier nummer to er i boks.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Selvtilliten har økt mange hakk. Men i det tyske mesterskapet er nivået på spurtfronten skyhøyt. Langt høyere enn det Ackermann møtte i Sveits og Frankrike. Men det blir ingen hindring. Degenkolb, Walscheid, Greipel, Kittel. Ingen av dem klarere å slå Ackermann i Einhausen. Seier nummer tre, og tysk mesterskapstrøye. Sesongen kunne vært ferdig der, og 24-åringen hadde nok vært fornøyd. Men det er mer igjen.
Seier nummer fire kommer i RideLondon-Surrey Classic. Selveste Elia Viviani er den siste i rekken av skalper han tar i 2018.
Stinn av tro på seg selv og med god støtte fra Bora-Hansgrohe kommer nummer fem og seks på de to første dagene av Polen rundt. To på rappen kommer også i starten av september. Først i kaosspurten som avslutter Brussels Cycling Classic og så dagen etter i GP de Fourmies.
Den niende, og siste, av tyskerens triumfer i 2018 skjer i Kina og Tour of Guangxi. Det blir kronen på et strålende år for unggutten. Året der spurttalentet ble til en toppspurter. Pascal Ackermann har tatt et enormt steg fra null proffseirer til ni på ett år. I 2019 kan fort den første på Grand Tour-nivå komme.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ivan Ramiro Sosa
Ung, colombiansk, klatresterk, Androni-rytter. Det høres kjent ut. Egan Bernal er ikke den omtalte denne gangen. Men Sky-ryttern sin vordende lagkamerat, landsmann Ivan Ramiro Sosa. Enda en colombiansk juvel det britiske storlaget har sikret seg, og enda en som har gått veien via Gianni Savio sitt prokontilag Androni Giocattoli-Sidermec.
Gjennom våren viser Pasca-syklisten tegn på det som skal komme. Han klatrer godt, vinner en etappe i et mindre ritt, og henger med de beste på den store scenen i ritt som Tour of the Alps. Sommeren kommer, og Sosa tar helt av.
Det lille rumenske etapperittet Tour of Bihor blir oppvarmingen. Etappeseier og sammenlagtseier. Et hviletråkk følger i Slovenia rundt, før Adriatica Ionica Race blir stedet der han virkelig presenterer seg for sykkelverdenen. Sosa klatrer til suveren seier på kongeetappen, og vinner nok et ritt sammenlagt.
Bragden gjør han på nytt igjen i 2.1-rittet Sibiu Cycling Tour. Så kommer årets bragd av supertalentet fra Andesfjellene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vuelta a Burgos er ett av to etapperitt på HC-nivå Sosa sykler i 2018. Det går relativt bra med Androni-rytteren i det spanske rittet. Noen av verdens beste klatrere bruker det som siste oppladning til Vuelta a España. Miguel Angel Lopez er en av dem. Astana-rytteren flyr opp til Espinosa de los Monteros på den tredje etappen. Kun én mann følger på hjulet til colombianeren. En landsmann med navnet Ivan Ramiro Sosa.
Kun to sekunder skiller de to klatrerne før den siste fjelletappen. Sosa gjør kort prosess. Han klatrer fra den eldre WorldTour-proffen, og vinner etappen. 19 sekunder går før Lopez karrer seg over målstreken. Dermed går også sammendraget til Sosa som tar sin klart største seier.
I Tour de l’Avenir er han stor favoritt, men innfrir ikke helt. Etappeseier blir det dog, og femteplass i sammendraget. Men det depper nok neppe Sosa lenge over. Seier mot WorldTour-proffer i Vuelta a Burgos er utvilsomt en større bragd.
En lang overgangssaga ender med Team Sky-trøye i 2019 for Ivan Ramrio Sosa. Om Team Sky fortsetter etter 2019, har de en lovende duo som er så fryktinngytende at de slår det meste fra andre lag i Sosa og Bernal. Overlever Team Sky, så bli ikke overrasket om dominansen deres fortsetter et tiår til. Denne gangen med Sosa som en av to ledestjerner.
[poll id=»17″]