MARKERTE SEG: Ibai Salas ledet klatrekonkurransen etter første etappe av Volta a la Comunitat Valenciana, men han fikk bare én dag i trøya. Foto: Bryn Lennon/Velo/Tim De Waele/Getty Images

Baskisk syklist får lang straff

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 18.10.18 19:00

Del på    

Spanske medier melder at saken rundt Burgos-BH-rytter Ibai Salas nærmer seg en konklusjon.

(procycling.no): Den spanske sportsavisen AS melder at Ibai Salas vil bli utestengt i tre år og ni måneder. Det er det biologiske passet til baskeren som har felt ham.

Dopingsaken ble lekket til pressen i juni, og hverken saken eller straffen har foreløpig blitt gjort offentlig.

Blir opplysningene til AS bekreftet vil Salas sin sak være den første spanske dopingsaken der biologisk pass er involvert som har endt med suspensjon fra antidopingmyndighetene i landet.

27-åringen kan anke avgjørelsen til den spanske sportsdomstolen, men om han vil gjøre dette er foreløpig ikke kjent.

Manager for det spanske prokontinentallaget Burgos-BH, Julio Andres Izquierdo, insisterer overfor Cyclingnews at laget har en streng nulltoleranse overfor doping. Burgos-laget deltok i Vuelta a España for første gang i 2018.

– Rytterne våre har signert strenge avtaler om at de ikke kan være involvert i slike ulovligheter, sier Izquierdo.

– Ryteren det handler om har ikke syklet siden saken først ble offentliggjort i pressen i juni, fortsetter spanjolen som har mer en fartstid i sykkelsporten på over tre tiår, og beskriver saken som «veldig opprørende».

Burgos-BH-sjefen forteller og at han ikke har vært i direkte kontakt med Salas siden tidlig på sommeren under hans siste ritt, Ronde de l’Oise, der Salas ble nummer 22.

2018 har vært krevende for Izquierdo. I sommer ble en annen Burgos-rytter, Igor Merino, midlertidig suspendert og fjernet fra laget. Årsaken var en positiv test for veksthormon. I 2017 ble 35-åringen David Belda, også han Burgos-BH-rytter, suspendert i fire år etter å blitt tatt for EPO på vårparten.

Det spanske laget, som tok steget opp til prokontinentalnivå i 2018, er foreløpig med i MPCC (Bevegelsen for en troverdig sykkelsport). Organisasjonens egne regler for suspensjon mot lag kan nå tre i kraft mot det spanske laget.

«I tilfellet et MPCC-lag står overfor flere dopingsaker som involverer ryttere eller personer som er en del av laget (på grunn av en positiv prøve eller liknende), forplikter laget seg til å midlertidig suspendere sin aktivitet for å gjennomføre eventuelle korrigerende tiltak som laget anser som nødvendig» står det i regelverket til MPCC.

Det skal dog nevnes at MPCC-medlemmer står fritt til å bryte ut av organisasjonen når de selv måtte ønske, slik for eksempel Katusha gjorde i 2016.

Dersom Merino og Salas sine saker blir bekreftet kan det likevel bli suspensjon på laget uansett. UCI sitt regelverk sier at et lag med to positive prøver innenfor en tidsramme på tolv måneder kan bli suspendert i så mye som seks uker.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse