MELLOMFORNØYD? Magnus Cort avbildet i ungdomstrøya på podiet ved Hatta Dam, men kunne han også hatt på seg en trøye med en annen farge? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Astana på offensiven, men falt til slutt for eget grep

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.02.18 15:06

Del på    

Magnus Cort kan dog fremdeles vinne Dubai Tour.

(procycling.no): Det brygger opp til en heseblesende avslutning av Dubai Tour, etter at sammenlagtseieren nå er utenfor rekkevidde for store navn som Mark Cavendish, Alexander Kristoff og Dylan Groenewegen.

Les også: Colbrelli nådeløs mot amerikansk unggutt opp Hatta Dam

Det endelige slaget ser hovedsaklig ut til å stå mellom Elia Viviani, Magnus Cort og Sonny Colbrelli der både etappe- og sammenlagtseier vil ligge i potten under lørdagens flate, 129 kilometer lange avslutning i sentrum av Dubai.

Astana-laget forsøkte å spille ut kortene sine under fredagens etappe, men lyktes ikke helt med forsøket.

Aktive kasakhstanere

35 kilometer unna målgangen ved Hatta-demningen, tok det fyr i hovedfeltet da lagledelsen kommanderte ut et tandemsangrep bestående av Daniil Fominykh og Zhandos Bizhigitov.

Det var en kjøresterk duo, og det tvang Quick Step-laget til å koordinere jakten i front av hovedfeltet. Ni kilometer senere ble manøveren nøytralisert, men kasakhstanerne ga seg ikke der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UT PÅ TUR: Ruslan Tleubaylev angriper for Astana når feltet nærmer seg toppen av den siste innlagte knekkeren før avslutning opp mot Hatta-demningen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

På den siste knekkeren foran finalen opp Hatta Dam, angrep først Ruslan Tleubaylev. Det hele virket dog noe halvhjertet og også litt mot sin hektisk da to av hans lagkamerater holdt tempoet i hovedfeltet, og Tleubaylev bestemte seg for å avslutte det hele.

Noen hundre meter senere, like før toppen, forsøkte også Truls Korsæth et angrep. Beina hans sto imidlertid rett ut, så effekten ble ikke nevneverdig stor.

Fikk spurtere over i rød sone

Det var nok til at det blinket rødt i pulsmåleren til Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) og Marcel Kittel (Katusha-Alpecin). De tok seg opp til hovedfeltet igjen i etterkant av bakketoppen og hadde faktisk selskap av Korsæth akkurat der.

Mens hovedfeltet kjempet en voldsom kamp mot klokka for å hente inn tidligere juniorverdensmester på tempo, Brandon McNulty fra Rally Cycling, innen de siste steile 250 meterne av etappen startet, ble hovedfeltet samtidig kraftig redusert i bakkant.

Det var også svakheten i strategien til Astana. Mens Elia Viviani kunne stole på hjelp fra Yves Lampaert – var Korsæth alt borte, men likevel den eneste Astana-rytteren som avsluttet etappen i overkant av halvannet minutt bak Cort.

De andre hjelperytterne var kjørt av for lengst.

Satt altfor dårlig posisjonert

Resultatet var at dansken kom dårligere posisjonert inn i bakken enn Colbrelli, Viviani, Roosen, Kristoff og Nizzolo.

På et punkt i første halvdel av klatringen var det totalt åtte ryttere han var nødt til å passere for å knipe etappeseieren.

Dansken produserte likevel en god avslutning. Angrepet kom sent – ute på høyre side av veien – og dermed fikk han en lengre vei til mål enn for eksempel Colbrelli.

Men et nødskrik passerte han Roosen like før målstreken og sikret seg seks viktige bonussekunder til sammendraget.

Korsæth: – Vi kunne disponert bedre

I etterkant var Korsæth enig i at det ikke var fullklaff med taktikken:

– Vi kunne ha disponert laget bedre. Det var ikke bra at (Magnus) Cort ble sittende alene mot slutten. Målet før finalen var å gjøre rittet hardest mulig. Det lyktes vi dels med, men det var en strek i regninga at alle var borte til slutt.

Tidligere i uka har Astana også falt ned på en løsning der Cort og Riccardo Minali har spurtet side om side.

Det gjorde at dansken lå på fjerdeplass i sammendraget foran dagens etappe, med sin italienske lagkompis på 8.-plass kun to sekunder bak.

– Vi kjører for Minali i spurtene. Cort følger på inntil videre og passer på sammendraget, har Korsæth tidligere uttalt.

De ubesvarte spørsmål

Hvor mye det hadde hatt å si om Minali i stedet hadde kjørt opptrekk for Cort får vi aldri noe godt svar på.

Tegnene har dog vært der for alle til å se: Under åpningen på Palm Jumeirah ble Cort nummer to – Minali ble bare nummer 31.

Og dersom mannen fra Bornholm slår Viviani i duellen mot slutten av morgendagens etappe, kan vi garantere at det spørsmålet heller aldri blir formulert.

Hvis ikke så skjer, derimot …

PS: Under dagens etappe lyktes det Magnus Cort å overta den hvite ledertrøya (ungdomstrøya) som Nathan Van Hooydonck har båret siden torsdag.

Tagget med: , , , ,

Les også disse