ETAPPEVINNER: Sonny Colbrelli tok seieren på Hatta Dam. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Colbrelli nådeløs mot amerikansk unggutt på vei opp Hatta Dam

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.02.18 11:55

Del på    

Uhyre dramatisk etappe i Dubai Tour.

(procycling.no): Det ble drama fra start til mål under den fjerde etappen av Dubai Tour. Hovedfeltet lot to Rally Cycling-ryttere stikke av i brudd.

Med 26 kilometer til mål hadde trioen fortsatt tre og et halvt minutt tilbake til feltet.

Det ble et skikkelig kappløp med tiden. I Hatta by hadde Brandon McNulty – kun 19 år gammel – rundt minuttet.

Full stopp for McNulty

Etappen skulle dog avgjøres opp «veggen» til Hatta-demningen. Den byr på ubarmhjertige passasjer á 17 prosent.

Her var det også full stopp for McNulty. Han ristet på hodet da han så feltet komme tett på ham. Sonny Colbrelli taklet stigningsprosenten best og vant etappen foran Magnus Cort (Astana) og Timo Roosen (LottoNL-Jumbo).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPET INNBITT: Rally Cyclings 19 år gamle Brandon McNulty ga alt han hadde på veien mot Hatta Dam. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Alexander Kristoff bet tennene fast for å henge med oppover til mål og endte opp på fjerdeplass. Sammenlagtleder Elia Viviani ble nummer seks, og holder fremdeles unna for Colbrelli i sammendraget.

Sekundstrid mellom Viviani og Cort

Astana kjørte aggressivt for å vippe etappen i favør av Cort, men med andreplass ligger han fremdeles kun to sekunder bak Viviani sammenlagt.

Det åpner opp for en forrykende avslutning av rittet lørdag:

– Det er ikke avgjort. Magnus Cort ble nummer to, og du ser hvor sterk han er. Målet mitt var å beholde trøya, og det klarte jeg. I morgen har vi én rytter å bekymre oss for. Jeg har et bra lag og tror jeg har en god sjanse til å gjøre det bra i morgen, sier Viviani etterpå.

Danske Cort sa seg fornøyd med innsatsen selv om han ble to på etappen og ligger på andreplass i sammendraget.

– Jeg er nødt til å være fornøyd, men jeg skulle gjerne ha vunnet. Det var tett på klatringen, men jeg er nødt til å være fornøyd. Jeg klarte å bite meg med i feltet og hadde fortsatt litt krefter igjen i beina.

– Hva tror du om sjansene til å vinne rittet?

– Sjansene er små, men jeg skal prøve. Klarer jeg det samme som jeg gjorde på den første etappen, kan det gå.

Der ble Cort nummer to, mens Viviani tok tredjeplassen. Dylan Gronewegen vant den først etappen av rittet.

Dubai Tour avsluttes med nok en flat etappe lørdag.

Resultater 4. etappe: (les fyldig referat under):
1. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) 3.40,50
2. Magnus Cort (Astana Team) samme tid
3. Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) st
4. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) st
5. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) st
6. Elia Viviani (Quick Step-Floors) st
7. Tom Bohli (BMC Racing) st
8. Loïc Vliegen (BMC Racing) st
9. Nacer Bouhanni (Cofidis) st
10. Nathan Van Hooydonck (BMC Racing) st

Sammenlagt:
1. Elia Viviani (Quick Step-Floors)
2. Magnus Cort (Astana) +2
3. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) +4
4. Nathan Van Hooydonck (BMC Racing) +7
5. Nacer Bouhanni (Cofidis) +8
6. Loïc Vliegen (BMC Racing) samme tid
7. Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) +10
8. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) +14
9. Jean-Pierre Drucker (BMC Racing) samme tid
10. Dylan Theuns (BMC Racing) st

Slik gikk det til:

Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Robin Carpenter (Rally Racing), Cristopher Willimas (Team Novo Nordisk), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange), Brandon McNulty (Rally Racing), Simone Bevilacqua (Willier Triestina) fikk æren av å sitte i dagens TV-brudd og kvintetten fikk kjøre.

I fjor ble denne etappen avlyst på grunn av vind, mens Juan-José Lobato vant på toppen av Hatta Dam i 2016.

Det var vind også under fredagens etappe. Hovedfeltet var i full beredskap etter at Dimension Data, Katusha-Alpecin og LottoNL-Jumbo alle flyttet sine lag til fronten av feltet, men sidevindskjøringen materialiserte seg aldri helt.

Halve bruddet slapp tidlig

I bruddet var det en tøff dag på grunn av den til dels kraftige vinden. Utbryterne fikk godt over fem minutter av feltet, og med fire mil igjen var det fortsatt fire minutter i utbryternes favør.

Dog hadde bruddet blir redusert fra seks til tre mann. Det var kun Dunne, Carpenter og McNulty som holdt ut idet rytterne nærmet seg de to siste innlagte kneikene og til slutt Hatta Dam-stigningen.

Med 35 kilometer igjen tok det fyr i hovedfeltet da Astana angrep med både Fominykh og Bizhigitov. Quick Step agerte kjapt, og slet øyeblikkelig feltet i to da de forsøkte å kjøre duoen inn.

Astana-duo hentet

Det klarte de ikke umiddelbart, men det slet både på hjelperne til Quick Step og økte tempoet i feltet betraktelig. Astana hadde Cort på skuddhold i sammendraget, kun åtte sekunder bak Viviani.

Med 26 kilometer igjen var det slutt for Fominykh og Bizhigitov. Men feltet hadde fremdeles over tre og et halvt minutt å hente inn på de tre fra det opprinnelige bruddet.

McNulty lå bare 14 sekunder bak i sammendraget, noe som gjorde at han satt med det virtuelle ledertrøya gjennom store deler av etappen. Han hadde også lagkamerat Carpenter med seg der framme.

Det store spenningsmomentet på etappen var den drøyt 250 lange Hatta Dam: Den bratte utfordringen som varte helt opp til målstreken. Kort, og i seg selv ikke så avskrekkende, men partier á hele 17 prosent gjør det uaktuelt for en rytter som Mark Cavendish å sitte med helt opp.

Kristoffs lag aktive

UAE Team Emirates var aktive i front av hovedfeltet. Det var viktig, ettersom feltet fremdeles ikke hadde bruddet helt under kontroll, men det var også en indikasjon på at Alexander Kristoff følte han satt med gode bein.

Mer opplagte kandidater til etappeseieren var John Degenkolb, Giacomo Nizzolo, Magnus Cort, Elia Viviani og Sonny Colbrelli.

På vei mot Hatta Dam skulle rytterne over to innlagte knekkere i løpet av de siste 13 kilometerne, begge på rundt 500 meter. Trioen foran tapte mer og mer tid, mens Astana igjen satte opp tempoet i front av feltet.

12 kilometer unna mål var det slutt for Carpenter, og 500 meter senere fikk Dunne det. Så derfra og inn måtte 19 år gamle McNulty klare seg på egenhånd.

Astana angriper på nytt

Tilbake i feltet angrep Astana på nytt. Nok en gang dreide det seg om Ruslan Tleubaylev. Kort tid etter avsluttet kasakhstanerne hele manøveren og vi fikk en kort periode den uvanlige situasjonen at to Astana-ryttere satt først i feltet og sveivet inn sin egen lagkamerat.

Deretter førsøkte Truls Korsæth seg, men lillehamringen hadde ikke nok saft i beina. I stedet gikk Mark Christian (Aqua Blue) kontra.

Det var likevel opplagt hva Astana prøvde å bruke de korte motbakkene til. På halen av feltet satt etter hvert både Dylan Groenewegen og Marcel Kittel, noe som var en opplagt fordel for Cort foran spurten.

På vei ned fra kneika fikk Kittel/Groenewegen kontakt igjen, samtidig som Mark Christian ble kjørt inn.

Heroisk av unge McNulty

Seks kilometer unna mål hadde McNulty fremdeles 1 minutt og 15 sekunder tilbake til feltet.

Med to kilometer igjen hadde 19-åringen fremdeles over 40 sekunder.

Mens stigningen opp til Hatta-demningen og de siste 250 meterne igjen var det eneste som gjensto, satt McNulty og kikket seg bakover og ristet på hodet.

Han skjønte at dette var over.

150 meter unna toppen hentet Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff og Elia Viviani inn den unge amerikaneren.

Colbrelli var sterkest og innkasserte etappeseieren, mens Magnus Cort ble nummer to. Kristoff kjempet hardt, og ble nummer fire.

Elia Viviani kjempet også frenetisk og tok sjetteplassen. Dermed leder han fremdeles rittet sammenlagt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse