Prøv Procycling Pluss idag

BYTTER LAG: Lars Petter Nordhaug drar fra styrtrike Team Sky til nystartede AquaBlue. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Slik er Aqua Blue-sjefens mesterplan

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.10.16 20:59

Del på    

- Jeg betaler de første to årene, men så må laget finansiere seg selv.

(procycling.no): Fra det store intet svulmet Irland – den grønne øya – av nyvunnen stolthet for prestasjoner på sykkelsetet på 80-tallet.

Det var takket være bondesønnen Sean Kelly som ble proff «mot alle odds» og etter hvert spiste monumenter som andre spiser havregryn til frokost. Trolig oppildnet av den mer skjøre og sårbare, men også han imponerende Stephen Roche, som i løpet av 1987-sesonen kopierte selveste Eddy Merckx’ Triple Crown:

Seier i Tour de France, Giro d´Italia og VM-gull.

En kombinasjon av de to irske mesternes egenskaper hadde vært en nær komplett rytter, en ny Merckx.

I 2017, 30 år etter fantasisesongen til Roche, skal irene igjen reise flagg i sykkel-Europa. Igjen skjer det uventet – med et smell.

Ingen ny Tinkov

Denne gangen er det ikke en Kelly eller Roche, men en Delaney som står bak en gryende bølge irsk optimisme.

En driftig og nytenkende businessmann som selv har flagget ut til skatte- og sykkelparadiset Monaco.

Rick Delaney blir nok aldri en ny Sean Kelly for irsk sykkelsport, men han håper selv han kan bli en slags Andy Rihs.

– Ja, da heller jeg nok mest mot Andy Rihs, sier Delaney til procycling.no når han blir spurt om han tror hvem han vil ligne mest på i stilen av Oleg Tinkov, Igor Makarov og til sist den styrtrike velgjøreren i BMC Racing.

– Men dette prosjektet handler ikke mest om meg eller den ene fyren med sjekkheftet. Jeg er lageier og jeg finansierer driften det første sesongen og trolig også den neste. På sikt er planen at laget skal være selvfinansiert, sier alkoholdistributøren fra Cork City.

AMBISIØS TRIO: Rick Delaney, founder of Team Aqua Blue Sport, Ireland's first UCI Professional Continental cycling team is pictured alongside Team General Manager, Stephen Moore and Leigh Bryan, Director of Performance Operations. Foto: Cathal Noonan

AMBISIØS TRIO: Mannen bak Aqua Blue-laget, Rick Delaney, her sammmen med teammanager Stephen Moore og sportslig ansvarlig Leigh Bryan. Foto: Cathal Noonan.

Delaneys businessmodell

Måten han skal gjøre det på var nok et av salgsargumentene som gikk rett hjem da Lars Petter Nordhaug underskrev kontrakt med laget nylig.

Delaney har nemlig tenkt, under merkevarenavnet Aqua Blue Sport, å bygge opp sykkelbutikkenes versjon av amazon.com.

– Ideen min er at elektronisk handel over nettet skal finansiere driften av dette laget. Vi skal bygge opp et nettsted som setter produsenter i kontakt med potensielle kjøpere. Om du trenger fem forskjellige ting, skal du kunne finne alt via vår plattform. Si at du skal bygge din egen sykkel, da kan kjøpe kjedet rett ifra Dublin, mens du bestiller setet fra en forhandler i London før du betaler for varene i handlekurven og sjekker ut av siden.

De 17 rytterne på laget hans skal selvsagt også sette sitt preg på nettstedet. Det blir en egen Team Aqua Blue Sport-blogg, behind the scenes-artikler, rytterintervjuer, tips om alt fra trening, til sykling og kosthold, kjøp og salg av sykkelkomponenter og ellers det man skulle trenge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<b>EKSENTRISK:</b> Oleg Tinkov har lagd mye lyd i sykkelsporten de siste årene. Etter 2016-sesongen er det imidlertid slutt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VIL IKKE SAMMENLIGNES MED TINKOV: Oleg Tinkov har definitivt satt farge på sykkelsporten i foregående år, men Rick Delaney ser ikke på seg selv som en erstatter. Foto: Tim de Waele

– Problemene må løses kjapt

I desember 2013 overtok Oleg Tinkov kontrollen over fram til da danskkontrollerte Riis Cycling AS.

Tre år senere forlater han sykkelsporten med utsagn som ”det er ingen klarhet i sporten, det er bare kaos”.

Delaney er ingen riking på utkikk etter et leketøy, men han er på flere områder klink enig med sin russiske kollega. Tinkov har blant annet tatt til orde for å skyve UCI utover sidelinja, og heller bygge en ASO-diktert proffliga som skreddersys for pay-per-view-distribusjon.

– Jeg er helt enig i at fordelingen av TV-rettighetene er hele nøkkelen. Lagene burde blitt belønnet på et nivå de fortjener. Jeg har ingen anelse om hvorfor det er slik innenfor sykkelsporten, men det må løses og alle disse punktene må løses kjapt. I løpet av dette året forsvinner Tinkoff og IAM Cycling. Det er ikke bra for sporten og for folkene som jobber innenfor dem. Jeg kjenner ikke til hvor mange som er involvert i driften av disse to lagene, men i sum er det mange personer som står uten jobb den 31. desember i år. Dersom Sky hadde bestemt seg for at nok er nok, og at de trekker seg ut av sporten i morgen, så hadde jobbene til 150 mennesker blitt borte. Det hadde vært en skandale. Det er ekstremt viktig at lagene klarer å holde seg selvfinansiert, og da er man nødt til å se på TV-rettigheter, businessmodeller og måter å øke inntektene på for de respektive lagene. Det er ingen tvil om at man trenger en grundig opprydding i disse problemene.

Derfor lykkes han – og ikke Hushovd

I 11 måneder oppsøkte og arbeidet Thor Hushovd opp mot kremen av norske bedrifter og foretak som hadde vært store nok til å påta seg å bli hovedsponsor i et norsk WorldTour-mannskap.

Delaney har valgt å starte på nivået under, men om fire-fem år snakket det allerede om Tour de France og lisens på toppnivå.

Men selv om de to elsker sykkelsporten og bor i samme by, er det også forskjeller i måten de tenker på.

– I Norge lurer vi jo litt på hvorfor Thor Hushovd ikke klarte dette, mens du ser ut til å kunne starte et irsk prokontimannskap nærmest over natta?

– Jeg kan ikke gi deg noe godt svar på akkurat det. Men jeg kjenner litt til modellen han har valgt, og det er den gamle ideen med en sponsorbasert løsning der en hovedaktør står bak satsingen. Det tror ikke jeg kommer til å fungere. Hvis du ser på fotballklubber som Manchester United, Barcelona, Real Madrid og Bayern München. Hvor lenge har de eksistert? Mer enn i et århundre. Du kan ikke ha en situasjon gående der lagene skifter navn hvert andre, tredje år. Det er nonsens. Hvordan kan noen holde med et lag om det skifter navn hele tiden? Slik jeg ser det har sykkelsporten to lag som per i dag sitter på en sterk merkevare: BMC og Team Sky. Resten er mer flyktige prosjekter der sponsorer brander seg selv mer enn de brander laget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<b>STANG UT:</b> Det er nytt år, men fremdeles står Thor Hushovd uten hovedsponsor for sitt norske flaggskip. - Er situasjonen den samme ved utløpet av mars, har jeg dårlig tid, innrømmer han.

LYKKES IKKE: Thor Hushovd har ikke lykkes med å stable et profflag på beina. Rick Delaney mener det er på grunn av modellen Grimstad-mannen har valgt.

Syv nye navn offentliggjøres

I kulissene har folkene bak Team Aqua Blue Sport jobbet hardt i mange måneder.

I offentligheten har laget kun vært allemannseie i et par uker, og mandager ser ut til å være en slags høytid når det gjelder offentliggjøring av lagets nysigneringer.

Forrige uke ble Matt Brammeier, Martin Irvine, Lars Petter Nordhaug og Conor Dunne lansert. Delaney forteller at sju nye skal offentliggjøres om få dager.

Igjen på en mandag.

Det betyr at 11 av 17 navn vil være klare. Totalt skal 14 mann allerede være signert.

Den ene lagkapteinen er fra Nøtterøy.

– Jeg var veldig glad over å kunne introdusere Lars Petter som Aqua Blue-rytter. Han er en flott tilvekst til laget vårt; en rutinert og merittert rytter. En som har mye å gi til lagets yngre medlemmer, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cycling: 1th Tour of Yorkshire 2015/ Stage 1 Arrival/ Lars Petter NORDHAUG (Nor) Celebration Joie Vreugde// Thomas VOECKLER (Fra)/ Stephane ROSSETTO (Fra)/ Philip DEIGNAN (Irl) Bridlington - Scarborough (174 Km)/ Yorkshire/ Etape Rit/ © Tim De Waele

LOKKET NED FRA WORLDTOUR-NIVÅ: – De har gitt meg et profesjonelt inntrykk fra dag én, sa Lars Petter Nordhaug til procycling.no da overgangen til Aqua Blue ble offentliggjort. Foto: Tim de Waele.

– Vi var ærlige med ham

Nordhaug skrøt fælt av Delaney og hans kolleger i sitt første intervju om karrierens neste steg:

«De hadde noe å støtte opp interessen med, og hele prosjektet virker spennende. Spør man hva filosofien bak laget er, får du en ti-siders plan tilbake som viser at alt er på plass. Det viser mye av seriøsiteten i det, og de har gitt meg et profesjonelt inntrykk fra dag én», sa Nordhaug til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VELKOMMEN OMBORD: Lars Petter Nordhaug gikk med på å bytte ut Team Sky til fordel for Team Aqua Blue. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no/Sykkelmagasinet

VELKOMMEN OMBORD: Lars Petter Nordhaug gikk med på å bytte ut Team Sky til fordel for Team Aqua Blue. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no/Sykkelmagasinet

Da måtte vi nesten også spørre Delaney om hva de fortalte nordmannen for å få ham til å underskrive avtalen med et såpass ferskt lag.

– Hva vi fortalte ham? Nei, vi var i hvert fall oppriktige og ærlige. Vi snakket om bærekraftighet og hva vi ønsker å oppnå. Men vi måtte jo betale ham en del for å komme hit, og da, sier han og flirer.

– Men jeg tror Lars Petter forstår hvor vi kommer ifra og hva vi ønsker å gjøre. Jeg er ikke her for å blåse røyk ut av rumpa mi. Vi forsøker å gjøre noe forfriskende; å ankomme sykkelsporten med en ny tilnærming. Vi skal ikke finne opp hjulet på nytt heller, og vi sier ikke at alle andre lag gjør ting på feil måte. Men vi velger en litt annen tilnærming. En ganske annerledes en, sier han og retter på seg selv.

Drømmer om Paris-Nice og Norge-tur

Team Aqua Blue Sports handler om å gi noe tilbake til irsk sykkelsport og å være en foredler av den grønne øyas nye generasjoner av talent.

Utover det, handler det også om at rytterne skal nå sitt fulle potensial og nå målene de setter seg.

For å få det beste ut av Lars Petter Nordhaug, er du nødt til å slippe ham løs i terrenget som passer ham.

Noen himlet sikkert med øynene da han skrev under på et nytt lag på nivå to. Men Delaney, og flere av hans støttespillere med bakgrunn fra WorldTour-nivå, jobber knallhardt med å få innpass i de største rittene.

Mye tyder også på at de kommer til å lykkes.

– Vi er et nytt lag, så det er vanskelig for oss å garantere noe som helst. Vi er nødt til å bli invitert med på rittene, og derfor har vi heller ikke rittprogram å love bort. Men det er et område vi jobber svært hardt med å løse. Vi både har tatt kontakt med og er blitt kontaktet av rittarrangører. Vi er sikre på at dette løser seg.

Det er allerede klart at laget blir å finne i neste års Tour of Britain. Mens Delaney understreker at de nylig omtalte invitasjonene til Amstel Gold Race og Milano-Sanremo ennå ikke er i boks.

– Det er klart at vi trenger innpass i noen av de største rittene, ellers hadde heller ikke toppryttere skrevet under for oss. For meg personlig er Paris-Nice et ritt jeg hadde elsket å være involvert i. Jeg mener at laget vårt har et perfekt oppsett for å bli med der, sier han.

Til våren blir laget trolig også å se innenfor våre landegrenser, da Nordhaug har ytret ønske om å sykle Tour of Norway.

– Ja, vi er ganske samstemt med Lars Petter der: Det vil overraske meg om vi ikke tar turen til Norge, avslutter den irske lageieren.

Tagget med: , , ,

Les også disse