KUPERT OG GODT: Oppløpet var ikke så hardt, men Yorkshire er en annen region Lars Petter Nordhaug trives i. Nå er Ardenner-eksperten på plass i Baskerland for å finne klassikerformen. FOTO: Pa Photos, Martin Ricketts

NORDHAUGS NYE UTFORDRING: Lars Petter Nordhaug sjekket ut en rekke muligheter før han forpliktet seg til sin nye arbeidsgiver foran neste sesong. Valget falt på et ubeskrevet blad på sykkelsportens nest øverste nivå: Irske Team AquaBlue. FOTO: Pa Photos, Martin Ricketts

Nordhaug vurderte å gjøre comeback i terrenget

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 3.10.16 17:10

Del på    

Overbevist av irer: - Jeg er ikke ferdig med landeveien.

(procycling.no): Etter sju år i WorldTouren og fem av dem hos Team Sky, valgte Lars Petter Nordhaug å snu alle steiner før han skulle gjøre karrierens neste trekk.

Han kaller det «en litt mer omstendig prosess i år», ettersom han har «blitt eldre og fått familie».

Faktisk var han inne på tanken om å skifte gren innenfor sporten han elsker.

Tilbake i 2001 tok Nøtterøy-mannen sølv i junior-VM i terrengsyklist. Overfor procycling.no forteller han nå at han vurderte om tiden var moden for et comeback:

– Jeg var litt inne på tanken. Talentmessig hadde jeg noen veldig gode år i terrenget i begynnelsen av karrieren med medaljer fra både VM og EM. Jeg har undersøkt det, og for så vidt begynt å kartlegge situasjonen for hva jeg skal gjøre etter karrieren. Jeg tror det er viktig å starte litt tidlig. Det virker som det kommer brått på for alle. Om jeg slutter om ett eller to år, er det viktig å snakke med folk nå – også med tanke på en eventuell terrengsatsing. Det har vært en grei prosess, men jeg fant ut at jeg var motivert til å fortsette på landeveien, sier 32-åringen til procycling.no.

Storlag viste interesse

I arbeidet med å sjekke ut interessen fra aktører som satser langs landeveien, inngikk han tidligere i høst en samarbeid med finske Joona Laukka.

Orica-BikeExchange, Trek-Segafredo, One Procycling og Ag2r har alle blitt vurdert underveis i prosessen, men til slutt falt valget på neste års irske prokontisatsing i Team AquaBlue.

– Jeg har vært strålende fornøyd i Sky, og det har vært en vanvittig fin periode. Med den bakgrunnen jeg har etter fem år på det største laget i verden, synes jeg det er litt spennende å gå på med noe helt nytt. De siste årene har gitt meg både trygghet og selvtillit til å gjøre et slikt valg, og jeg føler at et prokontilag kan være vel så spennende som et annet lag i WorldTouren. Det har vært interesse fra flere andre lag, men det var AquaBlue som motiverte meg mest i den videre satsingen, sier Nordhaug.

– Dette laget er helt nytt på dette nivået. Hva slags garantier har de gitt deg?

– AquaBlue viste tidlig en interesse for meg og de har virket mest interessert. Opplegget virker proft, og folkene som jobber med laget er veldig motiverende. De har stor tiltro til meg, og det viser de også innenfor de økonomiske rammene som har blitt diskutert. Hva slags løp videre de har satt opp for min del, er noe laget får uttale seg mer om etter hvert. De har veldig gode kontakter innenfor sykkelsporten, og løser sikkert det. De vil gi meg frihet til å jobbe på den måten jeg elsker som syklist. Jeg får noen klare mål, noen endagsritt som jeg ønsker å jobbe mot. Så blir det opp til meg å komme dit i god form og prestere. Det er snakk om 16 ryttere og ett program. Det passer bra i den livssituasjonen jeg er i, og da vet jeg at jeg kan prestere best mulig. Samtidig vil vi være avhengig av å få invitasjoner til noen av de største rittene.

Irsk spritimportør

Så hvem er AquaBlue og hva ønsker de?

Jo, planen er å mønstre irenes eneste prokontisatsing neste sesong. Laget finansieres av Monaco-baserte Rick Delaney.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE VENNER AV LEIGH BRYAN: Både Chris Froome og Richie Porte har samarbeidet med mannen som er rekrutteringsansvarlig for hardtsatsende Team AquaBlue. REUTERS/Stephane Mantey/Pool

GODE VENNER AV LEIGH BRYAN: Både Chris Froome og Richie Porte har samarbeidet med mannen som er rekrutteringsansvarlig for hardtsatsende Team AquaBlue. REUTERS/Stephane Mantey/Pool

Selskapet holder til hjembyen hans, Cork, baserer seg på import og eksport av vin, sprit og øl.

Delaney har gitt sykkelcoach Leigh Bryan, i Monaco kun omtalt som «Rok», oppdraget med å finne syklister til satsingen som skal lanseres i januar, 2017.

Nordhaug møtte «Rok» i Monaco under trening sammen med Richie Porte tilbake i 2012. Sykkeltreneren har også jobbet med Matthew Goss, Simon Gerrans, Mark Renshaw, Theo Bos, Caleb Ewan og Chris Froome de siste årene.

– Dette kan bli et nytt storlag

At initiativtakerne til Team Aqua Blue mener alvor, viste de nylig da de gikk til innkjøp av både utstyrsbilen og lagbussen IAM Cycling har benyttet seg av denne sesongen.

– Hva slags inntrykk fikk du da de innledende samtalene ble unnagjort?

– De var veldig på hugget. Det var ikke bare slik at de ringte og sa: – Vi vil gjerne ha deg med på laget. Jeg snakket med Leigh (Bryan) og fikk et godt inntrykk. De hadde også noe å støtte opp interessen med, og hele prosjektet virker spennende. Spør man hva filosofien bak laget er, så får du en ti-siders plan tilbake som viser at alt er på plass. Det viser mye av seriøsiteten i det, og de har gitt meg inntrykket av at de er profesjonelle fra dag én.

Nordhaug ser likhetstrekk i måten Team Sky er organisert på, selv om lagene selvsagt opererer i to forskjellige sjikt innenfor sykkelsporten.

I hvert fall per i dag.

– Jeg tror dette blir et storlag i løpet av noen år, sier Nordhaug.

– Men per i dag er det kanskje litt som da Edvald Boasson Hagen gikk til Dimension Data. Dette er et nytt lag, og det knytter seg selvsagt spenning rundt det. Man vet ikke helt hvordan det blir. Jeg valgte å ta en avgjørelse basert på informasjonen jeg har rundt utstyr, logistikk og satsingen slik den ble presentert, og synes det ser veldig bra ut.

– Har vi sett det siste av deg i Ardenner-klassikerne?

– Jeg håper ikke det, lyder det smått kryptiske svaret.

Hardkjør i WorldTouren

Foreløpig har Rik Delaney nevnt Tour de Yorkshire, Tour of Britain, Dubai Tour og Tour of California som hjørnestenene i den irske landeveissatsingen. I tillegg har Tour of Turkey og Tour of Croatia blitt nevnt.

I en pressemelding som utgikk fra laget i dag, bekrefter AquaBlue at de har fått invitasjoner til Milano-San Remo, Amstel Gold Race og Tour of Britain. Dermed blir etter all sannsynlighet Lars Petter Nordhaug å se i minst én Ardenner-klassiker, og Amstel Gold Race er et ritt nordmannen har levert solide prestasjoner i tidligere. 

I tillegg håper Nordhaug å sykle Tour of Norway med sitt nye mannskap.

Tidligere i år presenterte UCI en ny reform av WorldTouren som blant annet oppgraderte statusen til Cadel Evans Great Ocean Road Race, Tour of Qatar og Abu Dhabi Tour. I sum betyr det enda større reisebelastning på utøverne, og en utvikling en 32-årig familiemann og forsørger ikke ønsket seg akkurat nå.

– Jeg skjønner hvor det bærer hen, og tror det blir mye kjør i WorldTouren neste år. Hadde jeg vært 26 år, hadde det stilt seg litt annerledes. I noen av de siste årene av karrieren min har jeg lyst til å gjøre noe som jeg vet passer meg bra, og som vil få ut det beste av meg. VM i Bergen er selvsagt også en gulrot i 2017.

– Er du i posisjon til å få flere nordmenn inn i denne satsingen?

– Det får du ta med laget, men jeg har i hvert fall gjort det jeg kan, svarer Nordhaug.

procycling.no vet at Kristoffer Skjerping fortsatt er aktuell for en av de 16 ledige plassene i Team AquaBlue.

PS! I en pressemelding fra Aqua Blue ble Nordhaug mandag presentert som kaptein på laget. Der står det også at Martyn Irvine, Matt Brammeier og Conor Dunne er klare for laget. I tillegg er tidligere CSC-rytter Nicki Sørensen hentet som sportsdirektør, sammen med iren Tim Barry.

 

Tagget med: , ,

Les også disse