I HARDT VÆR: Parlamentet har iverksatt en gransking av forbundet Dave Brailsford styrer. Nå møter Sky-sjefen kritikk fra flere hold. FOTO: Manuel Lopez, EPA

Antidoping-sjef langer ut mot britiske sykkeltopper

Magnus Wikan
Tips meg

Publisert 7.01.17 13:37

Del på    

Skuffet over forklaringene som ble gitt under parlamentshøringen om doping.

(procycling.no): Formann i det britiske antidopingbyrået (Ukad), David Kenworthy, er skuffet over svarene det britiske sykkelforbundet, British Cycling, og Sky-sjef Dave Brailsford ga under parlamentshøringen om doping i fjor høst. Det kommer frem i et intervju med BBC.

Som en følge av avsløringene om Bradley Wiggins’ medisinske fritak (TUE) og den medisinske pakken med ukjent innhold, svarte representanter fra British Cycling og Brailsford på kritiske spørsmål fra medlemmer av parlamentet.

Ikke før høringen var inne i sin fjerde time, kunne Brailsford avsløre at innholdet i den mystiske pakken, som ble levert til Wiggins lege etter avslutningen av Critérium du Dauphiné i 2011, skal ha vært det slimoppløsende stoffet Fluimucil. Et stoff som selges reseptfritt over disk.

Presidenten i British Cycling, Bob Howden, fortalte under høringen at han ikke hadde kjennskap til innholdet i pakken, som ble levert av en ansatt i forbundet.

– Det er spesielt

Antidoping-sjef Kenworthy er ikke imponert over forklaringene som er blitt gitt.

– Det er fortsatt ikke kommet et ordentlig svar fra de involverte. Jeg vet fortsatt ikke hva som var i den pakken, og jeg er ikke nærmere et svar enn noen andre, sier Kenworthy til BBC.

Han mener det er oppsiktsvekkende at ingen med sikkerhet kan si hva pakken inneholdt. Særlig fordi de involverte fortsatt husker og kan bevise mange andre detaljer fra leveransen.

– De husker at pakken ble fraktet til Frankrike, de husker hvem som spurte etter den, de husker hvem som leverte den og når den kom frem. Dette er blitt dokumenter gjennom reisedokumenter. Men selv om alle husker disse detaljene fra fem år tilbake, husker ingen hva pakken inneholdt. Det synes jeg er spesielt – og veldig skuffende, sier Kenworthy.

– Vi kommer ikke til å gi opp

Han lar seg heller ikke overbevise av Brailsfords Fluimucil-forklaring under parlamentshøringen.

– Han sa faktisk ikke «Jeg vet at det var innholdet i pakken». Han sa: «Jeg er blitt fortalt at det var innholdet», sier antidoping-sjefen.

Etter høringen har mange spurt seg hvorfor det tok så lang tid for Brailsford å innrømme at innholdet i pakken kun var et stoff som selges reseptfritt over disk. Andre har sådd tvil om det faktisk dreier seg kun om Fluimucil, og om Team Sky og laglegen Richard Freeman kan bevise dette.

Kenworthy er tydelig på at Ukad ikke kommer til å gi seg før alle fakta er blitt lagt på bordet.

– Vi kommer ikke til å gi opp. Vi skal grave dypt for å finne ut hva som var i den pakken, sier han, og legger til at han er forundret over at det ikke finnes noen dokumentasjon over innholdet.

Ifølge BBC ønsker ikke det britiske sykkelforbundet å kommentere saken så lenge Ukads etterforskning pågår. Team Sky har følgende å si:

– Som vi har sagt helt fra starten, så er vi overbevist om at vi ikke har gjort noe galt. Vi kommer fortsatt til å samarbeide med Ukad og vi ser frem til å komme til bunns i saken.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse