KLAR TIL KAMP: Chris Froome og Alberto Contador, her i aksjon under årets Volta a Catalunya, er klare til dyst på morgendagens klatreetappe i Vuelta a España. FOTO: AFP PHOTO / Josep LAGO

Andorransk fjelltest venter Froome og Contador

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 20.08.17 22:32

Del på    

Tøff etappe venter i vueltaen.

(procycling.no): Etter to innledende etapper i Frankrike ruller Vuelta a España videre mot Spania i morgen. Den tredje etappen av årets siste Grand Tour starter på fransk jord, men etter å ha vært over Col de la Perche (19,5 kilometer à 4,8 prosent) når rittet den iberiske halvøyen etter 52,4 kilometer, for første gang i årets ritt. 57,6 kilometer senere forlater man imidlertid spansk jord og sykler inn i fjellrike Andorra, hvor etappen skal avgjøres.

Her venter førstekategorien Alto de la Rabassa (13,3 kilometer à 6,8 prosent) og andrekategorien Alto de la Comella (4,3 kilometer à 8,6 prosent). Toppen på sistnevnte nåes syv kilometer før målgang og herfra går det stort sett nedover til målgang i fyrstedømmets hovedstad, Andorra La Vella. 

Søndagens etappe til Gruissan så flere av sammenlagtfavorittene tape tid etter QuickStep-Floors sprengte feltet i avslutningen. Vincenzo Nibali kom best ut av det, mens både Chris Froome og Alberto Contador tapte tid. Det er likevel Froome som ligger best an av de største favorittene, foran den første fjelltesten. Briten er 21 sekunder bak sammenlagtleder Yves Lampaert, på niendeplass, allerede med 14 og 31 sekunders ledelse henholdsvis på Nibali og Contador.

Contador usikker på beina

Contador og Trek-Segafredo var vaktsomme på første del av søndagens etappe, som var preget av muligheter for sidevindskjøring. Det skapte et anspent hovedfeltet, som flere ganger ble forsøkt splittet i sidevinden, blant andre av Trek-Segafredo.

Da QuickStep-Floors gav gass med 2,5 kilometer til mål var det amerikanske laget på feil side og Contador kom i mål 13 sekunder bak etappevinner Yves Lampaert.

– Målet var å ikke tape tid og unngå velt, og det var en del (velt). Jeg hørte det gjennom radioen. Det var mye spenning i feltet. Kanskje det så ut som en rolig etappe på TVen, men hvis ingen kom avgårde (i brudd) var det fordi det var høy fart hele etappen, sa Contador etter etappen ifølge Cyclingnews.com.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KARRIERENS SISTE RITT: Alberto Contador i fint driv på vueltaens andre etappe til Gruissan. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Contador kommer til vueltaen uten å ha kjørt noen ritt siden Tour de France, hvor han gledet med sin alltid offensive tilnærming, men maktet ikke helt å få de største resultatene. I kjølvannet av touren annonserte han også at årets Vuelta a España blir karrierens siste ritt. Når rittet inntar de andorranske fjellene i morgen er det det første kritiske punktet i Contadors maillot rojo-kampanje.

– Mandag er den første, skikkelige klarteetappen. Jeg har ikke syklet den typen terreng på en stund og jeg vet ikke hvordan beina vil respondere. Vi får se, jeg håper bare det går fint, sa Contador like etter å ha sagt seg uenig i en journalists påstand om at de mest krevende etappene starter i morgen.

– Kan gå begge veier

Den spanske fansen drømmer naturlig nok om en duell mellom Alberto Contador og Chris Froome, med El Pistoleros fjerde Vuelta-seier som utfall. Inntil videre er det Froome som har overtaket.

– Gutta gjorde en fantastisk jobb. De syklet i front hele dagen og holdt meg i posisjon. Vi var trolig litt få på de siste kilometerne, men jeg kan fremdeles være fornøud med sluttresultatet, forteller Froome ifølge Cyclingnews.com.

Team Sky-rytteren kommer fra sin fjerde Tour de France-seier, og jakter sin første maillot rojo, etter tre andre- og en fjerdeplass. Froome har syklet det spanske treukersrittet hvert år siden 2011, med unntak av 2013, og nærmest seier var han i sin første deltagelse, i nettopp 2011. Mange husker nok hans vanvittige kamp mot Juan José Cobo opp Peña Cabarga. Til slutt var Froome 13 sekunder fra å stå øverst på podiet i Madrid.

Froome har ladet opp til vueltaen med sitt entourage i Alpene, og i tillegg har han aldri tidligere hatt et like sterkt lag rundt seg i den spanske Grand Touren. Fjellene skal David Lopez, Diego Rosa, Wout Poels og Mikel Nieve lose ham gjennom, mens på de flate etappene er det Gianni Moscon, Ian Stannard, Salvatore Puccio og Christian Knees som skal beskytte han. 32-åringen er likevel usikker på morgendagen, i likhet med Contador.

– Hvem vet hvilke tidsavstander det vil bli. Folk føler seg fremdeles ikke veldig sikker på formen deres etter touren og mange av oss har ikke konkurrert siden. I tillegg er det mange som kommer til dette rittet helt «freshe» og uten å ha syklet touren, så det er en skikkelig miks av ryttere her. Det kan gå begge veier.

GODT BESKYTTET: Chris Froome har kommet seg fint igjennom de to første etappene av vueltaen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

 

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse