Prøv Procycling Pluss idag

BRITISH CYCLING: Det meste dreier seg om Team Sky på den internasjonale sykkelscenen, men nå er Adam Yates, fra Bury, i ferd med legge grunnlaget for en stor Tour de France-karriere via australske Orica. 23-åringen tapte igjen tid på tempo, men har fortsatt en sluttplassering på podiet innen rekkevidde. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

«Han er ikke klar for en topp 10-plassering i touren»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.07.16 21:14

Del på    

Den påstanden er Adam Yates to fjelletapper unna å gjøre til skamme.

(procycling.no): Tre minutter og ett sekund tapte Adam Yates på den første tempoetappen i årets Tour de France. Avstanden opp til Chris Froome ble 1:58.

Under torsdagens bakketempo mistet han nye 1:23 i retning Tour de France-lederen. Til sammen 3 minutter og 21 sekunder.

Utenom tempodisiplinen, hans åpenbare akilleshæl som sammenlagtrytter, har han altså bare tapt 55 sekunder til Sky-kapteinen på fellesstartene.

I et intervju med Ed Pickering fra cyclingnews.com tilbake i januar sammenlikner Yates-tvillingene, Adam og broren Simon, ryttertypen sin med Joaquim Rodriguez.

– Han vinner endagersritt og etapperitt. Han er med og kjemper i toppen av Grand Tour´ene. Vi blir alltid spurt om hvem vi ser opp til innen britisk sykkelsports rekker, men det er ingen som er som oss; små klatrere. Froome og (Bradley Wiggins) er først og fremst sterke temporyttere, og dernest klatrere, påpeker Adam Yates overfor cyclingnews.com.

Holdt seg nesten unna trøbbel
Han hadde en anonym entré under Le Grand Depart ved Mont-Saint-Michel for 20 dager siden.

– Adam er ikke klar for å kjøre inn en topp 10-plassering i Tour de France som 23-åring. Er det en prestasjon å bli ende på 22.-plass i touren? Det er en mye større prestasjon å vinne en etappe. Det tror jeg også er et mer realistisk mål, sa sportsdirektør Matt White til Cycling Weekly.

Selv snakket han om å «forbli usynlig og holde seg utenfor trøbbel».

Den første delen har han lyktes med. I løpet av fjelletappene som har vært så langt har Adam, stort sett på egenhånd, klamret seg fast på halen av favorittgruppa. De store sammenlagtrytterne har ikke sett ut til å bry seg nevneverdig om han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NOW YOU SEE ME, NOW YOU DON'T: Adam Yates skulle gjøre seg usynlig og holde seg unna trøbbel. Det fungerte veldig bra, en stund. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

NOW YOU SEE ME, NOW YOU DON’T: Adam Yates skulle gjøre seg usynlig og holde seg unna trøbbel. Det fungerte veldig bra, en stund. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Orica-BikeExchange sendte da også et mannskap som var bygget opp rundt håpet om enkeltseirer for enten Yates, Michael Matthews eller Simon Gerrans.

Når det så gjelder delen om å holde seg unna trøbbel, gikk det greit helt til Yates ble kastet over styret da 10-kilometer-seilet sank nedover favorittgruppa underveis på etappen mot Lac De Payolle.

Kommer fra franske amatørrekker
23-åringen fra Bury, noen togstopp utenfor sentrum av Manchester, er vant til å gå sine egne veier.

I oppveksten så han tvillingbroren Simon, som er utstyrt med en langt bedre spurt, kjøre inn de beste resultatene av de to på innendørsvelodromen.

Simon ble fanget opp av sykkelakademiet i Manchester og innført i regimet som Team Sky etter hvert gjorde sitt utspring fra.

Adam søkte i stedet om midler i Dave Rayner Fund og flyttet til den franske byen Troyes. Her skapte han seg, sammen med halvbroren til Jeremy Hunt, etter hvert et navn for seg selv etter overgangen til amatørlaget CC Étupes i Belfort.

– Det er noen andre gode ryttere som har gått gradene i samme lag, som for eksempel Thibaut Pinot og Warren Barguil, forklarte han i et intervju med Ride Media for tre år tilbake.

Det året vant broren poengløpet under bane-VM, mens Adam fulgte opp med andreplass i sammendraget under Tour de l´Avenir.

Tvillingbroren ville ikke være noe dårligere og slo til med etappeseier og tredjeplass i sammendraget under Tour of Britain.

Sjokkerte med lagvalget
Da en sykkelverden ventet på bekreftelsen om at duoen endelig skulle bli fullverdige medlemmer av Team Sky, overrasket de igjen.

I stedet skrev de under avtaler med australske Orica.

– Penger og rittprogrammet blir diskutert på et punkt i forhandlingene, selvsagt, men hva betyr mest?

– Programmet. Det er enkelt. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om pengene, egentlig. Levebrødet mitt er å sykle, og jeg tenker ikke så mye på det andre nå. Kanskje kunne vi ha krevd mer penger, men vi kunne også ha endt opp uten gode rittprogram, og da har du bare pengene igjen, svarte Simon i det samme intervjuet med Ride Media.

Les også: Simon Yates utestengt i fire måneder

Den jevne procycling.no-leser har naturlig nok plukket opp at årets Tour de France foregår uten den mest spurtsterke tvillingbroren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

THE SKY IS THE LIMIT: Adam Yates mener tvillingbroren er uskyldig, og fikk karrieren ødelagt av en simpel feil. Det utelukker trolig en retur til Sky for den ene Yates-tvillingen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

THE SKY IS THE LIMIT: Adam Yates mener tvillingbroren er uskyldig, og fikk karrieren ødelagt av en simpel feil. Det utelukker trolig en retur til Sky for den ene Yates-tvillingen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

I Norge er vi også godt vant med prosedyrene etter rot i papirarbeidet til både Vegard Robinson Bugge og Martin Johnsrud Sundby, men for Simon Yates del betød laglegens manglende søknad om medisinsk fritak for bruk av astmamedisin en firemåneders utestengelse fra sykkelsporten.

Adam om broren: – En uskyldig mann
Samtidig utraderte den muligheten for en retur til flaggskipet til britisk sykkelsport, dersom Team Sky ikke skulle lempe på antidopingprinsippene i årenes løp.

Adam har ikke villet svare på spørsmål om brorens utestengelse under touren, men i forkant uttalte han følgende:

– Han er en uskyldig mann, og han har fått karrieren ruinert av en enkel glipp, og det gjør meg rimelig oppgitt. Men jeg har konkurrert uten ham tidligere også, ble han sitert på av The Guardian i slutten av juni.

I oppkjøringen til touren dro både Simon og Adam til den spanske fjellkjeden Sierra Nevada for å klargjøre seg til rittet.

Da utestengselen ble gjort kjent, hadde Simon allerede gått glipp av Critérium du Dauphiné – men er nå tilbake i konkurranse under Polen rundt.

Dansk skribent er overrasket
Den verste stormen rundt tvillingbroren har lagt seg nå. Spørsmålet alle stiller seg, er om den ene av de to 23-åringene inntar Champs-Élysèes iført både rittets ungdomstrøye og med en reservert plass på podiet i den hardt prøvede byens paradegate.

– For meg er det mest overraskende at Yates kjører så stabilt godt, sier Mikkel Condé til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOW DO YOU DROP THIS GUY? Adam Yates var, som mange andre i trøbbel på Mont Ventoux, men han holdt likevel følge med Fabio Aru, Joaquim Rodriguez og Louis Meintjes. En forutsetning om du skal havne på podiet i Paris. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

HOW DO YOU DROP THIS GUY? Adam Yates var, som mange andre i trøbbel på Mont Ventoux, men han holdt likevel følge med Fabio Aru, Joaquim Rodriguez og Louis Meintjes. En forutsetning om du skal havne på podiet i Paris. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Den danske sykkelskribenten er hyret inn av avisen B.T for å analysere Tour de France-etappene i årets utgave av rittet.

– I forkant av touren, brukte laget hans mye tid på å forklare at de ikke var her for å gjøre noe i sammendraget og at Yates bare kunne tape tid den første uka, uten at det ville ha noe å si. Men det gjorde han aldri. Han hang konstant med inn sammen med favorittene, og det gjør han fremdeles. Jeg har hele tiden trodd at han kommer til å knekke i den siste uka, men det ser foreløpig ikke slik ut. Både Fabio Aru og Richie Porte er dog trusler for podieplasseringene til Yates og Bauke Mollema, og jeg blir heller ikke overrasket om de klarer å skubbe dem ned innen feltet når Paris, sier Condé.

Årets toursensasjon
Både Yates og Mollema er nødt til å nevnes blant de største overraskelsene under treukersrittet.

Med tanke på aldersforskjellen på seks år mellom de to, er man kanskje nødt til å la den tittelen vippe i Orica-rytterens favør.

Den 170 centimeter lange og 58 kilo tunge gutten fra Bury har vist seg kapabel til å gjøre imponerende prestasjoner i godt selskap tidligere.

Som neoproff vant han åttedagersrittet Tyrkia rundt sammenlagt. Da Greg Van Avermaet ble utradert av en motorsykkel under Clásica San Sebastián var Yates påpasselig framme og vant sin så langt største seier i et endagersritt.

Han ble nummer sju i Critérium du Dauphiné i juni. Året i forveien ble han faktisk sjettemann, men konkurransen var et par hakk hvassere i år.

Yates: – Kun to dager til Paris
Men for en rytter som debuterte i Tour de France i fjor, og da nådde Paris med en sluttid som var 2 timer, 16 minutter og 36 sekunder dårligere enn Chris Froome, kan man nok også skjønne at laget inntok en forsiktig tilnærming for ham til årets Grand Boucle.

– Han har bevist at han er en av de beste i de kuperte klassikerne, og han kan slå til i ukelange etapperitt. Men treukersritt er en annen type monster, sa White før touren.

Hovedpersonen tar ikke munnen for full selv, men innrømmer i hvert fall nå at han ser muligheter for en podieplassering i sammendraget.

I et intervju vist på TV 2 i etterkant av torsdagens bakketempo, var det likevel en ordknapp bærer av den hvite ungdomstrøya som tok ordet.

– Jeg begynner å kjenne det litt nå, men det er vel omtrent som forventet. Vi har bare to dager igjen, og så er vi i Paris, uttalte Yates.

PS! Uansett utfall av rittet blir ikke Adam Yates tidenes yngste på sluttpodiet i Paris. Henri Cornet var 19 år, 11 måneder og 20 dager gammel da han vant touren i 1904.

Kilder: The Guardian, Cycling Weekly, Ride Media, cyclingnews.com

Tagget med: , , , ,

Les også disse