HISTORISK: Richard Carapaz har allerede etablert seg som en av de største i ecuadoriansk sportshistorie. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

«Richard Carapaz fikk 17 millioner hjerter til å juble»

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 4.06.19 18:02

Del på    

Sykkelfeber i Ecuador etter den historiske Giro-bragden.

(procycling.no): Ecuador er ikke et land velsignet med store idrettsprestasjoner. Etter et kjapt gløtt i mandagens aviser er konklusjonen utvilsomt at Richard Carapaz har etablert seg blant de aller største i landets sportshistorie.

Historisk lød dommen fra El Universo.

– Richard Carapaz er allerede en udødelig figur i ecuadoriansk sport, skriver Ricardo Vasconcellos Figueroa for samme avis, gjengitt av Cyclingnews.

– I Giro d’Italia 2019 oppnådde rytteren fra Carchi den samme type legende-status som kun nås gjennom enestående suksess, gjennom verdensklasse-prestasjoner, gjennom minneverdige handlinger som gir deg gåsehud og som fyller deg med stolthet, gjennom prestasjoner som preger en hel nasjon og samler folket rundt en konkurranse som innvier en evig mester. Det er slik Carapaz har blitt udødelig i sportens verden, lyder hyllesten av 26-åringen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De største navnene i sportshistorien til det sør-amerikanske landet er kappgjenger og olympisk mester Jefferson Perez, tennisstorhetene Pancho Segura Cano og Andres Gomez samt fotballhelten Alberto Spencer. Pressen i landet er enige om at Carapaz nå hører hjemme i det celebre selskapet.

– 2. juni er en stor dag i historien til ecuadoriansk sport. Fra nå er det sykkelsportens dag. Det er datoen da Richard Carapaz, gjennom en supermenneskelig prestasjon, ble en av landets største idrettsutøvere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLID STØTTE: Ecuadorianske fans preget arenaen i Verona der giroen gikk i mål. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ingen skatt på sykler

Også fra det høyeste politiske hold i den lille republikken kommer beskrivelser i store ordelag.

– Richard Carapaz fikk 17 millioner hjerter til å juble. Han har vist oss at vi kan klare store ting, sier president Lenin Moreno om den nye folkehelten.

Under søndagens tempo stanset landet opp for å følge Carapaz sin jakt på landets første Grand Tour-seier. I Ecuador gikk Giro d’Italia kun på betalings-TV, men Moreno sørget for at hele landet fikk se den historiske bragden.

Nå strekker landets president seg enda lenger for å styrke sykkelsportens posisjon i Ecuador. Etter Giro-triumfen vil alle sykler bli importert skattefritt til landet. Staten har ytret at de vil gjøre flere tiltak for å styrke posisjonen til landets syklister.

– Sport kan endre et helt land

Tidligere cyclocross-syklist Sebastian Palacios mener dette kan være et vendepunkt i landets historie.

– Noen sier at sport kan endre liv. Jeg tror at sport kan endre et helt land, skriver Palacios i El Telegrafo.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Richard sin triumf har fylt oss med glede og stolthet, men den må også få oss til å tenke over de utøverne som har ferdighetene men ikke mulighetene. De som trenger en dedikert struktur som kan hjelpe dem i trening. Ressurser som gjør at de kan nå sitt potensiale, forkynner den tidligere syklisten.

Colombiansk sykkelsport har lenge vært en større makt i sykkelsporten. Til tross for dette har de kun klart å vinne tre Grand Tours. Lucho Herrera vant vueltaen i 1987, mens Nairo Quintana vant giroen i 2014 og vueltaen i 2016. Dermed har Ecuador allerede vunnet Giro d’Italia like mange ganger som storebror i nord.

– Færre ord og flere handlinger. La oss håpe at etter Richard sin seier vil myndighetene prioritere sport, og at presidenten forstår fordelen med å investere i sport. Det holder oss sunne, holder oss borte fra narkotika og andre forbrytelser. Det fremmer verdier som disiplin og utholdenhet.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse