POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge har avlagt en positiv dopingtest. Her avbildet under Tour of Norway tidligere i år.
Foto: Per Møller Pettersen / procycling.no

Norsk sykkelprofil avla positiv dopingtest

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Per Møller Pettersen
Tips meg @mollerpee

Publisert 8.07.15 14:50

Del på    

Fant forbudt stoff fra astmamedisin i prøven.

(procycling.no/Dagbladet): Den norske sykkelrytteren Vegard Robinson Bugge (25) har avlagt en positiv dopingprøve etter å ha tatt astmamedisin.

Bugge har testet positivt for stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai.

25-åringen sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, et av de mest profilerte lagene i norsk sykkelsport.

Sto skolerett

Sportssjef for laget og tidligere trener for Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll, forklarer situasjonen slik:

– Vegard fikk beskjed om den positive A-prøven fra UCI i går. Lagledelsen har hatt et møte med ham i Grimstad i dag. Der forklarte han for oss hva som har skjedd, sier Kvålsvoll.

Bugge er plaget av astma, noe han har dokumentasjon på, og tidligere hadde han sertifikat for å bruke astmamedisinen Bricanil.

For noen år siden gikk han over til å bruke Ventolin isteden. Det er en medisin man ikke trenger godkjenning for å bruke.

Under årets Tour des Fjords brukte Bugge Bricanil igjen – som han gjorde for en del år siden – fordi han skal ha vært tom for Ventolin, men han hadde da glemt at godkjenningen hans for å bruke den type medisin gikk ut så langt tilbake som i 2009.

– Klønete

– Dette er en skrekkhistorie for utøvere. Vegard innrømmer at han har opptrådt klønete. Hvis han hadde godkjennelsen, så hadde det ikke vært noen sak. Han har ikke noe behov for å se på B-prøven, sier Kvålsvoll.

Bugge har ennå ikke forklart seg for UCI eller Antidoping Norge. Har frist på to uker for å forklare seg overfor UCI, men det har han ikke rukket ennå.

Bugge ønsker ikke selv å kommentere saken.

Rittlege for Tour des Fjords, Stein Ørn, synes det er rart at han ikke er informert om den positive testen.

– Ikke en tung dopingsak
– Jeg var rittlege under Tourd des Fjords og har blitt informert via Roy Hegreberg (rittdirektør, vår anm.), men jeg har ikke mottatt noe informasjon fra verken sykkelforbundet eller antidoping Norge, og det er rart. Det sies at det dreier seg om bruk av astmamedisin, og utøveren er astmatiker.

– Jeg vet ennå ikke om dette dreier seg om feil innrapportering av produktet han bruker, og om dette er noe som går an å melde inn i etterkant, sier Stein Ørn.

– Hva bør man lære av dette tilfellet? 

– Det understreker igjen at man må være veldig påpasselig med alle formalia i dagens sykkelsport. Man kan ikke tillate seg mye slakk på det området.

– Det er likevel ikke en tung dopingsak. Dette er ikke EPO eller sterioder, men det skal likevel ikke skje, påpeker Ørn.

Talent

25-åringen ble lenge sett på som et av de største talentene i landet, men har trøblet litt de siste årene. I 2010 var han bare litt teknisk trøbbel unna en ordentlig topplassering i U23-VM i Australia.

I 2012 hadde han et ønske om å trene med den tidligere sykkelstjernen Michele Bartoli.

Italienske Bartoli er blitt koblet til den kjente dopinglegen Eufemiano Fuentes og Operacion Puerto-skandalen. Norges Cykleforbund sa nei til Bugges ønske den gangen.

25-åringen vant klatretrøya under Tour of Norway tidligere i år. Han kom til Team Sparebanken Sør i forkant av denne sesongen, etter mange år i Joker-laget.

Team Sparebanken Sør eies av Thor Hushovd, Norges kanskje største sykkelprofil gjennom tidene. Hushovds mangeårige trener, Atle Kvålsvoll, er altså sportssjef for laget.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse